In de zesde aflevering van onze podcast VIDB Café was topscheidsrechter Sander de Brito Roque te gast. Toen hij een aantal jaar geleden uit de kast kwam werd die mededeling door vrijwel iedereen in het topamateurvoetbal ter kennisgeving aangenomen en ging men over tot de orde van de dag. Zijn verhaal staat haaks op de algehele tendens dat voetbal en homo-acceptatie een moeizame combinatie vormen.

“Ik fluit in de meest gereformeerde dorpen van ons land en ik heb nergens problemen ervaren”, vertelt hij in VIDB Café. Dat het verhaal van zijn “outcoming” nooit als lichtend voorbeeld in de spotlights terecht is gekomen, heeft voor een groot deel te maken met hoe hij zelf omgaat met de discussie rond homo-acceptatie in het voetbal. “Ik wil best ambassadeur zijn, maar dan wel onder mijn voorwaarden”, vertelt hij. “Ik heb bijvoorbeeld helemaal geen moeite met die spelers van Telstar die niet in dat regenboog-shirt wilden spelen. Ik maak mijn keuzes in het leven en zij mogen die van hun maken.”

De manier waarop De Brito Roque naar homo-acceptatie in het voetbal kijkt, maakt hem ‘ongeschikt’ voor een voortrekkersrol in het onder de aandacht brengen van homo-acceptatie, denkt hij. “Ik ben voor die organisaties helemaal niet interessant.”

De gehele aflevering vind je hieronder. Bovenstaand onderwerp komt vanaf 48:44 aan bod

Foto: Hubert Habers

Check ook: VIDB Café aflevering 6: Op bezoek bij Sander de Brito Roque

POPULAIRE BERICHTEN