De uit Katwijk afkomstige verdediger Aleksandar Bjelica heeft zijn profcarrière nieuw leven ingeblazen bij eredivisionist PEC Zwolle. De Serviër leek op een dood spoor beland, maar is in Zwolle met zijn neus in de boter gevallen. Coach Ron Jans steekt de loftrompet over zijn aanwinst. ,,Hij is een persoonlijkheid, durft te voetballen en heeft een goede trap.”

De status van PEC Zwolle is sterk groeiende. De club is titelhouder van de KNVB-beker en Johan Cruijff Schaal en momenteel de verrassende nummer vier van de Eredivisie. Maar bij PEC loopt niemand buiten zijn schoenen. Op een persdag wordt VIDB met alle egards ontvangen.

Ook Bjelica loopt keurig in de pas. De verdediger verdiende op trainingskamp in Zuid-Afrika een contract tot het einde van het seizoen. Dat was voor hem een opsteker. Eerder haalde Bjelica negatief het nieuws door als huurling weggestuurd te worden bij Sparta. FC Utrecht ontbond vervolgens zijn contract.

,,Ik ben heel blij met deze kans”, zegt Bjelica (21). ,,Ik had het gelijk naar mijn zin en voel me hier uitstekend op mijn plaats. Ik ga er alles aan doen om te slagen. Ik was altijd al gemotiveerd, maar nu helemaal.”

Snel beklonken

Jans is zeer gecharmeerd van zijn nieuwe pupil. ,,Ik had Aleksandar tweemaal zien spelen. Dat was een keer bij FC Utrecht in het eerste elftal en met Sparta tegen ons in de voorbereiding. Dat maakte indruk. Toen ik het nieuws over zijn vertrek bij Utrecht hoorde, heb ik hem meteen gebeld en toen was de zaak snel beklonken. We namen hem mee op trainingskamp. Ik moet je zeggen dat hij ons vanaf dag 1 heeft overtuigd.”

De verdediger debuteerde met een uitstekende wedstrijd tegen NAC, die met 4-1 werd gewonnen. Bij de supporters kon Bjelica niet meer stuk, omdat hij moeiteloos aanvaller Guyon Fernandez aan banden legde. Hij kreeg een vette acht toebedeeld door zijn goede spel.

,,Ik ben het niet altijd eens met beoordelingen die de spelers krijgen. Maar ach misschien was het cijfertje te hoog, maar hij haalde wel een ruime voldoende”, zegt Jans, die Bjelica ook tegen AZ (1-1) opstelde. ,,Voor hem is dit een sprookje. Hij is toch op een vervelende manier bij Utrecht en Sparta weggegaan. Hij maakt nu deel uit van onze ploeg en we gaan kijken hoe hij zich verder ontwikkelt. We zijn een overeenkomst aangegaan voor een halfjaar, met een optie voor een langer verblijf. Als hij hier volgend jaar nog steeds zit, is onze conclusie dat hij een vaste waarde kan worden. En dat zou heel mooi zijn.”

Opvolger Broerse?

Als Bjelica goed blijft presteren bij de Zwollenaren kan het zo maar zijn dat hij Joost Broerse gaat opvolgen. Het contract van Broerse loopt aan het einde van het seizoen af. Kan Bjelica de vervanger worden van de routinier? Jans: ,,Dat zou zomaar kunnen. Bjelica is een serieuze kandidaat. Joost doet het nog steeds goed, maar het voetballeven is ook eindig. Wat dat betreft komt er in de toekomst wel een plekje vrij.”

Mocht Bjelica langer mogen blijven, dan lijkt hij gebeiteld te zitten. PEC is nog steeds ambitieus. ,,We willen nooit meer uit de Eredivisie”, zegt Jans. ,,Vorig jaar was natuurlijk fantastisch. PEC Zwolle wint normaal gesproken nooit twee prijzen en Europees voetbal in een seizoen. Dat zullen we misschien niet evenaren, maar het zou mooi zijn als een van die drie uitkomt. Als je de beker niet wint, speel je ook niet voor de Johan Cruijff Schaal. Kampioen zullen we, denk ik, niet worden. De play-offs halen zou fantastisch zijn.”

Tekst: Hennie van de Weerd

Foto: PEC Zwolle Media/Martijn Kleingeert

vanduynvandergeer

POPULAIRE BERICHTEN