,,Je mag best weten dat ik net voor de camera even heb staan janken”, zei Noordwijk-coach Robbert de Ruiter zaterdag kort na afloop van het treffen met Ajax. Ondanks een 6-2 zege degradeerden de Noordwijkers voor het eerst in de clubgeschiedenis. ,,Dit doet veel pijn, maar we zijn wel met opgeheven hoofd gedegradeerd.”

Na de 6-1 nederlaag in Amsterdam gaf niemand meer iets voor de kansen van Noordwijk. Op de eigen Duinwetering leek lange tijd een wonder in de maak, maar uiteindelijk kwam de kustbewoners net iets tekort. ,,Als dit gelukt was, hadden we geschiedenis geschreven. Ik heb veel hoogtepunten meegemaakt, maar hier hadden de mensen over tientallen jaren nog steeds over gesproken.”

,,Natuurlijk is dit een smet op mijn prachtige tijd bij Noordwijk”, vervolgt De Ruiter, die de tenniscarrière van zijn dochter intensiever gaat volgen. ,,Ik heb dinsdagnacht niet kunnen slapen. Alles zat tegen die wedstrijd, het leek de Wet van Murphy wel. Na de 4-1 knakte er iets.” De twee tegentreffers die Noordwijk daarna nog incasseerde, bleken achteraf hele dure.

Eervol

De Ruiter wenste in ieder geval eervol te degraderen en gaf zijn ploeg de instructie om vol op de aanval te spelen. ,,Die intentie hadden we dinsdag ook. De spelers van Ajax kunnen allemaal een balletje in de nek leggen en een mooi passje geven. Maar iedereen heeft ook kunnen zien hoe PEC Zwolle het in de beker tegen het grote Ajax deed. Je moet ze onder druk zetten. Toch hoop ik dat Ajax het gaat redden. Het zou een verrijking voor de Topklasse zijn.”

Noordwijk is zelf na drie jaar weer terug in de Hoofdklasse. ,,Het is een schrale troost, maar het wordt wel een heel leuke competitie, met veel mooie ploegen”, vindt De Ruiter. ,,Deze degradatie leert de club dat spelen in de Topklasse geen vanzelfsprekend is. Vorig jaar hadden we het ook al moeilijk, maar toen zijn we gered door de 26 goals van Kees ‘Pier’ Tol.”

Tols doeltreffendheid werd nu node gemist, erkende Ruiter. ,,Door alle blessures heeft Bryan Braun de meeste minuten gemaakt, maar hij is geen scorende spits. Acht goals meer hadden veel kunnen schelen.”

POPULAIRE BERICHTEN