Kas de Vries (23) had voor zijn komst naar FC Lisse een driejarenplan uitgestippeld. Aan het einde van de rit moest hij een bepalende speler voor de fusieclub zijn geworden. Wat dat betreft is hij op een cruciaal punt aanbeland en zijn feitelijk de maanden van de waarheid aangebroken. De Vries hoopt in zijn derde seizoen het laatste stapje richting de basiself te zetten. ,,Voor mijn gevoel kan ik het niveau aan.”

De Vries kreeg zaterdag tegen ASWH voor het eerst dit seizoen een basisplaats. Het was het gevolg van de schorsing van Martin van Eeuwijk. Hoewel Lisse won en uitstekende zaken deed aan kop van de Derde Divisie was De Vries niet helemaal tevreden. Hij had gehoopt zich meer te kunnen profileren.

,,Er werd weinig gevoetbald, en er werden veel lange ballen gespeeld. Dat weet je in dit soort wedstrijden, maar ik vond het wel jammer. Ik heb weinig ballen gehad. Op zich heb ik ook weinig fout gedaan, maar ik wilde meer laten zien. Ik mocht eindelijk eens in de basis beginnen en dan wil je zo’n kans aangrijpen.”

‘Vijfde middenvelder’
De Vries kwam dus tweeënhalf jaar geleden naar Ter Specke en werkte zich gestaag op. Dit seizoen behoort hij voor het eerst tot de A-selectie. ,,Het eerste seizoen heb ik echt moeten wennen. Toen heb ik veel in het tweede gespeeld. In het tweede seizoen, vooral na de komst van Robbert de Ruiter, heb ik wat speelminuten gekregen en regelmatig mogen invallen. Nu zit ik een beetje in dezelfde situatie. Als vijfde middenvelder is het hopen op wat speelminuten.”

,,Maar ik wil wel meer spelen. Als het hier uiteindelijk niet lukt, moet ik kijken of ik ergens anders een leuke vaste waarde kan worden.”

Het probleem voor De Vries is de moordende concurrentie. ,,De drie middenvelders die in de basis staan verdienen het gewoon. Dat is ook het lastige van FC Lisse. We hebben alleen maar goede middenvelders, zelfs de jongens die op de bank zitten. Neem bijvoorbeeld ook iemand als Luciano Dompig. Het is een luxeprobleem voor de trainer.”

Tussen de regels door laat De Vries doorschemeren dat hij elders wil gaan kijken als zijn situatie niet verbetert. ,,Ik had voor mezelf een plan uitgestippeld, een soort van driejarenplan. Aan het einde van het derde seizoen wilde ik een bepalende speler zijn. Ik moet even kijken hoe het gaat lopen, het seizoen is nog lang. Ik kan er nog nog niets over zeggen. Maar ik wil wel meer spelen. Als het hier uiteindelijk niet lukt, moet ik kijken of ik ergens anders een leuke vaste waarde kan worden.”

‘Kan het niveau aan’
Toch probeert De Vries het zonnige van zijn situatie in te zien. ,,Ik zit er wel bij, dat is natuurlijk al mooi. Genoeg mensen vallen na een jaar al af. Ik kwam zelf van Zandvoort, een derdeklasser, waar ik al drie jaar in het eerste had gespeeld. Een behoorlijk verschilletje dus. Voor mijn gevoel kan ik het niveau aan. De Derde Divisie is een hoog podium en je zit met alleen maar goede voetballers in het team. Dat word je alleen maar beter van.”

Over de club Lisse is hij verder goed te spreken. ,,Het is een mooie, warme vereniging. Met veel aardige mensen die zich bekommeren om de club. Dat zit allemaal wel goed. Datzelfde geldt voor de spelers onderling. Ik heb een goede band met die gasten.” Je hoort het hem denken, als zijn speeltijd zou toenemen, zou het helemaal perfect zijn.

Toch komt opgeven in De Vries’ woordenboek niet voor, ,,Ik doe altijd mijn best, en probeer alles te geven. Ik denk dat dat het allerbelangrijkste is.”

Foto: Hubert Habers


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Zat. 12 okt.
Noordwijk 1-3Excelsior Maassluis
FC Lisse 4-1ONS Sneek
DOVO 1-1Ter Leede
FC Rijnvogels 2-1Capelle
Kagia 1-3Valken'68
UVS 2-0Van Nispen (zat.)
Alphia 1-3VVSB (zat.)
Warmunda 3-2Bernardus
Koninklijke HFC 1-0Quick Boys
HHC Hardenberg 3-3Rijnsburgse Boys
TEC 1-0Katwijk
VVSB 2-2VVOG
Zon. 13 okt.
SJC 3-0Leonidas
Altior 1-2Hillegom
DOSR 1-2Foreholte
Wilhelmus 2-3Teylingen
Van Nispen (zon.) 0-0WVC