Dat regerend kampioen Katwijk haar titel in de Tweede Divisie niet gaat prolongeren is sinds de 2-3 nederlaag van vorige week tegen koploper AFC een zekerheidje. Een derde plek achter de kemphanen AFC en IJsselmeervogels lijkt dit seizoen de hoogst denkbare positie waarop de oranjehemden aanspraak kunnen maken. In het thuisduel tegen laagvlieger FC Lienden zette de titelhouder in ieder geval een stap in die richting door met 2-0 te zegevieren over de nummer zestien.

Toch houdt Katwijk-doelman Mark de Vries de positieve vibe er nog altijd in. ,,De domper van vorige week wilden we rechtzetten door een overwinning. Dat is gelukt. Waar we eindigen zien we wel. Het gaat er nu om, om met nog vijf duels te gaan nog zoveel mogelijk punten te pakken.”

,,Er vallen er nog vijftien punten te verdienen en dit weekend zie je ook dat IJsselmeervogels verliest. Het is dit seizoen vaak te mager geweest wat we hebben laten zien. Onze supporters verdienen het dat we ons stinkende best blijven doen.”

,,Na vorige week was het zaak om ons mentaal toch weer op te laden.”

Met die intentie begon Katwijk aan het duel, dat overigens niet echt op gang wilde komen, op een matig gevulde Krom. Het gebrek aan spanning in de eindfase van het seizoen in combinatie met de lage temperaturen deed veel toeschouwers blijkbaar besluiten om hun heil elders te zoeken.

Blessure
De wegblijvers kregen zeker voor rust gelijk. Beide ploegen bakten er vanaf de aftrap niet al teveel van. Katwijk, dat weinig tot niets weggaf, verzuimde daarbij om op voorsprong te komen. Het enig echt opmerkelijke feit was de hamstringblessure van Damiano Schet, die na een halfuur spelen naar de kant verdween.

Mark de Vries sterkt zich uit bij één van de spaarzame kansen van FC Lienden

Uiteindelijk lukte het de thuisploeg om diep in de blessuretijd van de saaie eerste helft om via Mike van den Ban op voorsprong te komen. ,,Een mooi moment, natuurlijk. Verdiend ook, want FC Lienden zakte alleen maar in. Er werd door hen nauwelijks druk naar voren gezet, zodat we steeds van achteruit konden opbouwen. Alleen was het rendement daarbij bij ons wel erg laag”, vatte De Vries de eerste helft samen.

,,Voor ons ging het dit seizoen om de schaal. Dat gaat ‘m niet meer worden, vrees ik.”

Na de thee veranderde er nauwelijks iets aan het spelbeeld. Daarbij wist Katwijk het kwaliteitsverschil opnieuw niet in een grotere voorsprong te vertalen. Uiteindelijk viel de beslissing een kwartier voor tijd toen de niet zelfzuchtige Steven Sanchez Angulo er in twee instanties in slaagde om Marciano Mengerink doeltreffend in stelling te brengen. De Vries: ,,Na de 2-0 werd het bij ons iets slordiger en ging FC Lienden toch nog voor zijn kans. Echt gevaarlijk werd het gelukkig niet.”

Eerste man
Dat laatste was mede te danken aan de Katwijk-doelman die in de slotfase met enkele goede ingrepen de aansluitingstreffer wist te voorkomen. Daarmee kreeg het duel de uitslag die het verdiende. De Vries tekende ervoor. ,,Nogmaals, na vorige week was het zaak om ons mentaal toch weer op te laden. Zonder tot groots voetbal te komen, pakten we de punten. Voor ons ging het dit seizoen om de schaal. Dat gaat ‘m niet meer worden, vrees ik.”

,,Voor mezelf was het alweer mijn tiende wedstrijd op rij door de blessure van Ricardo Kieboom. Dat is voor mij natuurlijk lekker. Het is nu aan mij om te laten zien dat ik hier de eerste man ben. Dan vechten we straks in het begin van het seizoen wel uit wie dat daadwerkelijk wordt. In dat opzicht valt er voor mij in ieder geval nog voldoende te verdienen.”

Katwijk – FC Lienden 2-0 (1-0) 45+2. Van den Ban 1-0, 74. Mengerink 2-0

Katwijk: De Vries, Van Dam, Sinteur, Van den Weerdenburg, Van der Meer, Susan, Jongman, Sanchez Angulo (87. Hamdi), Van den Ban (77. Tesselaar), Schet (34. Mamedov), Mengerink

Foto’s: Peter Teunissen

Lees ook: ‘Herstel James vordert: aanvaller terug op trainingsveld’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 13 jul.
Oefenwedstrijd
FC Rijnvogels4-0FC Lisse
Za. 20 jul.
Oefenwedstrijd
Katwijk14.30FC Rijnvogels