Quick Boys-doelman Martijn de Zwart zag het altijd al wel zitten om keeperstrainer te worden. Het leek hem al helemaal mooi om dat bij zijn eigen club te mogen doen. De goalie verlengde in 2019 zijn contract tot en met 2022. Tijdens die onderhandelingen werd al gesproken over een eventuele rol als keeperstrainer te vervullen na z’n actieve spelerscarrière. Omdat de huidige keeperstrainer, Kees Guijt, er na dit seizoen mee ophoudt, kwam dat in een stroomversnelling terecht. 

„Dat had ik ook niet verwacht’’, begint De Zwart zijn verhaal. „We wisten op een gegeven moment wel dat Kees er na dit seizoen mee zou stoppen. Maar in de winterstop kwam Edwin Grünholz naar me toe met de vraag of ik het dan zou zien zitten om al vanaf aankomende zomer toe te treden tot de technische staf.’’

Mooie kans
De Zwart moest daar even over nadenken. Maar langzaam kwam het besef dat het eigenlijk ook een hele mooie kans was. De goalie zat al jaren bij de selectie en de laatste paar seizoenen moest hij het steevast doen met een plekje op de bank. Daarnaast heeft hij een druk leven met zijn werk en zijn kinderen thuis.  

„Ik werk in de bloemen en daardoor moet ik er altijd heel vroeg uit. De laatste jaren had ik natuurlijk geen basisplek, maar alsnog gaf ik elke training wel alles. Op een gegeven moment gaat dat ook een beetje aan je vreten. Daarom denk ik dat dit een stukje relaxter voor me word. Al ga ik natuurlijk alles uit de kast halen om die gasten beter te maken.’’

„Het nieuws kwam naar buiten en werd betiteld als eventuele dubbelfunctie. Maar daar moet je niet teveel achter zoeken’’

„Ik werd natuurlijk wel een beetje verrast dat Edwin naar me toekwam om het te hebben over een eventuele rol als keeperstrainer. Maar aan de andere kant hadden wij het de laatste tijd al regelmatig over het tactische gedeelte van het spelletje en hoe hij het allemaal bekijkt vanaf de zijlijn. Als staf kijk je namelijk toch anders naar dingen dan als speler.’’

De Zwart gaf daarnaast het eerste half jaar van het seizoen al keeperstraining aan de JO13 en JO14 van Quick Boys. Hij merkte dat hij daar al heel veel plezier uithaalde. Daardoor versterkte het gevoel dat hij dit gewoon moest gaan doen. Sinds een aantal weken staat hij dan ook op het veld om Paul van der Helm en Pim van der Plas te coachen. „Dat bevalt me heel goed. Ik heb natuurlijk al een aantal jaar samengewerkt met hen als speler, dus dan weet je wel al wat je aan elkaar hebt. Zij ervaren het gelukkig ook als prettig.’’


Mogen we nog even jouw aandacht?

Ook Voetbal in de Bollenstreek wordt keihard getroffen door de coronacrisis. De inkomsten zijn zwaar gedaald, terwijl we wel doorgaan met schrijven. We gaan geen geld vragen voor artikelen. Maar wil je ons toch op een bepaalde manier steunen? Dat kan.

Doneer € -

Thanks!  Je kan weer verder lezen!


„Het nieuws kwam naar buiten en werd betiteld als eventuele dubbelfunctie. Maar daar moet je niet teveel achter zoeken. Ik blijf als derde keeper actief in de selectie en bij nood ben ik beschikbaar. Ik denk ook dat dit wel vaker gebeurt, maar dan hoor je het gewoon niet. Ik weet bijvoorbeeld dat Joost Terol een aantal jaren ook gewoon nog als derde keeper actief was bij Katwijk, maar vooral als keeperstrainer voor de groep stond.’’

Einde keeperscarrière
Daarmee komt er ook eigenlijk een einde aan de actieve spelerscarrière van De Zwart. De Katwijker is met zijn 29 jaar nog relatief jong, maar toch voelt dit voor hem als de juiste keuze. 

„Ik ben gewoon blij met deze kans en ik denk ook dat dit bij me past.’’

„Het is vooral gewoon het totale plaatje. De acceptatie dat ik niet meer de nummer één was onder de lat, kwam halverwege dit seizoen. Ik ben gewoon blij met deze kans en ik denk ook dat dit bij me past. Ik heb ook veel positieve reacties gehad van de mensen rondom de club. Sommigen snapten het niet helemaal dat ik al zo vroeg stopte met voetbal. Maar na een korte uitleg begrepen zij het ook allemaal.’’

De Katwijkse goalie kan terugkijken op een prachtige carrière. Tien seizoenen maakte hij deel uit van de selectie van de club. Op 20-jarige leeftijd verdiende hij zelfs een transfer naar ADO Den Haag waar hij uiteindelijk vijf wedstrijden voor speelde. 

„Ik heb eigenlijk alles meegemaakt. Met Quick Boys ben ik kampioen geworden, gepromoveerd en ik heb ook nog gespeeld in de oude Hoofdklasse. De laatste paar jaar was natuurlijk iets anders, maar ook als tweede keeper heb ik het prima ingevuld. Ik heb de pech gehad dat ik onder Erik Assink geblesseerd raakte op de laatste training voor de eerste competitiewedstrijd, want anders had ik mijn plek weer veroverd. Ik hoop de komende jaren gewoon veel ervaring op te doen en ik ben blij dat ik aan de club verbonden blijf.’’

Foto: Orange Pictures

Lees ook: Voetbal krijgt weer ruimte in het hoofd en de agenda van Parami

 

POPULAIRE BERICHTEN