Jeroen Dedel voetbalde op het hoogste amateurniveau bij FC Lisse, werd kampioen met SJC in de Hoofdklasse, maar voor hem ging er niets boven voetballen en proberen succes te boeken met SV Hillegom. Na dit seizoen sluit het voetbalboek voor de 30-jarige buitenspeler, die afzwaait op selectieniveau en gaat aansluiten bij een vriendenteam op Ter Specke.

Het stoppen van Dedel was intern al langer bekend. “Ik had het aan het begin van het seizoen al kenbaar gemaakt, maar waarschijnlijk dachten ze: dat draait-ie nog wel terug”, vertelt de linksbuiten. “Vorig jaar twijfelde ik ook al een beetje, maar toen was het voor mij na een aantal onderbroken seizoenen nog niet helemaal klaar. Ik kijk er naar uit om de tijd wat anders in te gaan vullen. Ik vind tennis en padel heel leuk en hetzelfde geldt voor reizen en korte tripjes.”

Daarnaast werkte het nodige fysieke ongemak ook niet stimulerend. “Ik ben de laatste drie jaar toch vaker geblesseerd geweest. Je merkt dat je niveau dan wat minder wordt, ook omdat je meer wedstrijden nodig hebt om weer op je top te komen. Als ik selectievoetbal speel, doe ik er alles voor. Ook als ik geblesseerd ben, ben ik er altijd. Voor mij is er geen tussenweg. Ik merkte ook dat ik het steeds moeilijker vond om op te brengen, als ik dan een blessure van een paar weken had, om iedere training en wedstrijd aanwezig te zijn.”

‘Ik heb gespeeld in het stadion van FC Volendam en bij Katwijk, maar om met je eigen cluppie zo’n wedstrijd te spelen, waarbij het zo druk was, is heel vet.’

Dedel proefde aan het hoogste amateurniveau bij FC Lisse, maar genoot meer van het uitblinken op een iets lager niveau. “Ik heb als jonge speler FC Lisse meegemaakt. Dat was heel mooi. Ik heb bijvoorbeeld uit bij Katwijk gespeeld, voor een paar duizend man. Als je jong bent, is het prima om wissel te zitten. Maar uiteindelijk wil je op donderdag niet zenuwachtig zijn of je in het weekend bij 1 speelt. Ik heb het als leuker ervaren om op een iets lager niveau altijd te spelen en een dragende speler te zijn.”

Dedel in karakteristieke stijl: met de bal aan zijn voet

De Hillegommer verruilde in 2011 Concordia voor FC Lisse. Dedel was drie seizoenen actief op Ter Specke, maar helemaal doorbreken lukte hem niet. “Ik heb wel periodes gehad dat ik drie wedstrijden achter elkaar speelde, maar ik ben nooit een seizoen onomstreden basisspeler geweest. Ik moet ook realistisch zijn, ik denk dat ik voor dat niveau net niet goed genoeg was. Als je ziet wat spelers daar lopen, die ook lang bij een BVO hebben gespeeld, is dat niets om je voor te schamen.”

Na zijn vertrek bij FC Lisse koos Dedel voor een terugkeer naar zijn dorp, waar inmiddels SV Hillegom was ontstaan uit een fusie tussen Concordia en VV Hillegom. “Er was hier en daar wel wat interesse, ook van SJC. Maar ik was toen een keer bij SV Hillegom aan het kijken. Ik zag het mooie complex en dacht: hoe mooi zou het zijn om dat als Hillegommer mee te maken?”

Hij kreeg van de beslissing om het blauw-wit aan te trekken geen spijt. “Die drie jaar zijn misschien wel de leukste voetbaljaren geweest.”

“Frank de Groot kwam toen ook terug van Ter Leede en we kregen een heel mooi team”, vervolgt Dedel. “We werden kampioen van de Derde Klasse, promoveerden via de nacompetitie naar de Eerste Klasse en deden het daarin ook heel goed. Het was een periode waar alles inzat: presteren, lachen, buiten het voetbal om goed met elkaar optrekken.”

Zinderende beslissingswedstrijd
Het absolute hoogtepunt was de beslissingswedstrijd op het terrein van Alphense Boys, waar SV Hillegom een zinderende clash tegen TOGB in zijn voordeel beslechtte. “Dat is de allermooiste wedstrijd die ik heb gevoetbald. Ik heb gespeeld in het stadion van FC Volendam en bij Katwijk-uit, maar om met je eigen cluppie zo’n wedstrijd te spelen waarbij het zo druk was, is heel vet.”

Lange tijd leek SV Hillegom aan het kortste eind te gaan trekken, TOGB leidde in de tweede helft met 1-3. “We kwamen echter terug tot 3-3 en daarna kregen zij rood. In de verlenging gingen we erop en erover. Dat was precies hoe wij als team waren. Misschien voetballend niet de allerbeste, maar we gaven nooit op. We promoveerden naar de Eerste Klasse, dat was in de clubhistorie nog nooit gebeurd.”

Feest bij toenmalig trainer Bas Naber na het winnen van de finale van de nacompetitie

In de zomer van 2017 koos Dedel toch weer voor avontuur buiten de deur. SJC werd zijn volgende uitdaging. “Het grappige was dat Arend-Jan Kranenburg, toen de trainer, na mijn terugkeer bij Hillegom vroeg wat mijn doelen waren. Ik zei toen: ‘het lijkt me misschien wel wat om later een bepalende speler van een Hoofdklasse-team te worden’. Dat jaar ging ook Tom Broekhuizen, één van mijn betere maatjes, naar SJC. Sjaak Polak had gebeld en vertelde dat ze mij heel graag wilden hebben. Daardoor begon het wel te kriebelen, ook omdat het team van Hillegom een beetje uit elkaar viel. Nick van Staveren ging naar Noordwijk en Daan Ruigrok stopte.”

‘Natuurlijk zal ik dingen gaan missen: zoals het spelen van mooie wedstrijden, waarbij zeker thuis heel veel man komt kijken. Maar ik heb er vrede mee.’

Dedel werd met SJC kampioen van de Hoofdklasse, maar al in een vroegtijdig stadium werd duidelijk dat het bij één jaar in Noordwijk zou blijven. Tijdens het winterse trainingskamp maakte hij zijn vertrek kenbaar. “Ik heb echt heel leuke uitstapjes gemaakt en ook dat jaar bij SJC was fantastisch, maar het blijft toch het allermooiste en meest bijzonder om in je eigen dorp te spelen. Hillegom is mijn club, waar ik thuishoor. Als je daarmee prestaties boekt, voelt het nog wat mooier. Ik miste het voetballen bij Hillegom en het veel zien van mijn vrienden, waardoor ik snel had besloten om weer terug te gaan.”

Dedel in het seizoen 2017-2018 in actie voor SJC

Zodoende keerde hij voor de tweede maal terug bij de hoofdmacht van SV Hillegom, waarmee hij sindsdien in de Eerste Klasse uitkwam. Na dit seizoen houdt Dedel het dus voor gezien bij de plaatselijke trots.

“Het is mooi geweest. Natuurlijk zal ik dingen gaan missen: zoals het spelen van mooie wedstrijden, waarbij zeker thuis heel veel man komt kijken. Maar ik heb er vrede mee. Het is tijd voor andere dingen.” Dedel gaat volgend seizoen spelen in een vriendenteam bij FC Lisse, met onder meer zijn oud-teamgenoten Tom Broekhuizen en Frank de Groot. Zo blijft hij dus wel actief op de velden, maar op een lager pitje, zonder alle verplichtingen van het selectievoetbal.

Al met al kijkt Dedel met genoegen terug. “Het is een fantastische tijd geweest. Tot je zestiende of zeventiende telt alleen het voetbal. Later ga je inzien dat het ook een sociaal iets is. Het opbouwen van vriendschappen, als groep iets proberen te presteren en al het mooie om het voetbal heen. Ik heb er van genoten.”

Headerfoto: Kees Jonker
Foto’s in artikel: Kees Jonker en Johanna Oskam

Lees ook: SV Hillegom: het mooiste verhaal voor de overlevering
Check ook: Het perfecte (plak)plaatje: Jeroen Dedel

POPULAIRE BERICHTEN