"banner

Zo op het eerste gezicht zou je niet per se verwachten dat Jeroen Dedel (26), speler van SV Hillegom, zijn lichaam heeft versierd met plakplaatjes. Het zijn er niet veel, namelijk drie, maar wel drie met een waardevolle betekenis. Volgens de aanvaller van de eersteklasser kan het aantal ook zomaar nog oplopen door zijn impulsiviteit, want een leeuwenkop op het bovenbeen is toch ook best gaaf, vindt hij. En hoe zit het met die kampioenstattoo van zijn voormalige club SJC, die hij na vorig seizoen zou zetten?

Hallo Jeroen. Langs de zijlijn zijn jouw tattoos goed zichtbaar. Laten we beginnen bij de allereerste die je hebt laten zetten. Vertel..

,,Mijn eerste tattoo heb ik laten zetten toen ik ongeveer 19 jaar was. Het gaat om de tekst ‘vive al dia’, de Spaanse vertaling van pluk de dag, aan de binnenkant van mijn arm. Een veilige, redelijk onopvallende plek. Ik denk trouwens dat sommige teamgenoten daardoor niet eens weten dat ik deze tatoeage heb, zo onopvallend en klein.”

Zit daar nog een speciale betekenis achter?

,,Ik zat toentertijd niet heel lekker in mijn vel. Ik begon na te denken over een tattoo, vanwege de hype van toen. Veel vrienden hadden inmiddels ook al plakplaatjes. Ik besloot ‘vive al dia’ te laten zetten. Ik vind dat je moet genieten van elke dag.” 

En je volgende plakplaatje?

,,Die heb ik een paar jaar later laten zetten. Dat is ook een tekst met een hartje erbij op mijn pols. Er staat geschreven ‘The Family Tree’. Als gezin zijn wij fan geworden van de Amerikaanse band Venice. Venice heeft een nummer dat heet The Family Tree en dat nummer is heel bijzonder voor ons, bijvoorbeeld ook toen mijn oma overleed. Een vriend van mijn vader heeft mijn vader een keer meegenomen naar een concert van hen en daarna heeft mijn vader dat nummer geïntroduceerd in de familie. Nu is het zelfs zo dat we dit jaar met het hele gezin naar het concert van Venice in Amsterdam gaan. Erg bijzonder.”

Zou het dan niet extra speciaal zijn om deze tattoo met het hele gezin te laten zetten?

,,Zeker! Mijn zusje heeft nu alleen het hartje van The Family Tree, dat was haar eerste en tot nu toe enige tattoo. Maar mijn ouders zie ik nou niet per se met een tattoo door het leven gaan.”

En die derde?

,,Mijn derde tattoo is het grootste, namelijk een klok met daarboven een dikke zwarte streep. Bij de klok gaat het eigenlijk om de cijfers waar de wijzers heen wijzen. Deze verwijzen namelijk naar de geboortedatum van mijn moeder: 5 februari. De kleine wijzer wijst naar de 2 van februari. Die streep er boven staat voor ’tot hier en niet verder’ wat betreft tattoos. Ik ben al niet het stereotype voor tatoeages en ik wil ook niet dat mijn hele arm onder de tekeningen komt te staan.”

,,De tattoo is trouwens een hele impulsieve geweest. Ik liep samen met Tom Broekhuizen (speler SJC, red.) in de stad en we dachten erover ‘effe’ een tatoeage te laten zetten. Waarom ook niet?! Dus ik heb diezelfde dag nog een afspraak gemaakt… de volgende dag stond ‘ie erop. Tom z’n afspraak moet nog steeds ingepland worden, geloof ik.”

Blijft het bij drie of volgen er meer?

,,Ik heb altijd wel ideeën over tatoeages. Zoals ik zei, ik ben soms vrij impulsief, dus kan ik ineens besluiten een nieuwe te laten zetten. Ik heb tot nu toe altijd tatoeages genomen met een speciale betekenis en vond dat ook wel een vereiste. Het liefst zou ik mijn onderarm nog verder opvullen met plaatjes en dat zou zomaar ook een tattoo kunnen zijn die gewoon mooi is en niet zozeer een betekenis heeft. Maar daar blijft het dan ook bij hoor.”

 Wat voor dingen vind jij dan bijvoorbeeld mooi?

,,Ik zie weleens van die leeuwenkoppen op het bovenbeen, dat is echt gaaf. Gewoon kunst! Of van die ogen in 3-D, dat maken ze tegenwoordig zo mooi.”

Kijk je dat af bij collega-voetballers?

,,Ik heb het daar inderdaad weleens over met onder andere Nick van Staveren, Maik van Zanten en Justin Valk. Zij hebben ook van die gave platen op hun lichaam. Ook op het bovenbeen. Vooral Nick is nog wel even bezig denk ik. Die gaat alles vol zetten behalve zijn hoofd. Van mij weten ze dat het toch niet veel meer gaat worden dan dit, maar wie weet ooit nog zo’n kunstwerk.”

Bij Hillegom zie je niet veel tatoeages hè?

[Lachend] ,,Klopt, zijn toch allemaal een beetje boertjes hè? Alleen Mike van Veen heeft een aantal tatoeages en verder niet inderdaad. Ik denk toch dat stadse jongens sneller een tattoo zetten dan bij ons in Hillegom. Ze vragen mij wel altijd hoe laat het is. Dat is een standaard grap die vaak voorbijkomt.”

Op je werk is het ook geen probleem?

,,Zeker niet. Ik werk bij Kuijl Disposables als verkoper. Ik verkoop verpakkingen aan bedrijven en dan voornamelijk aan horecazaken. In principe heb ik altijd lange mouwen aan dus veel klanten zullen het niet eens zien. Daarnaast kom ik veel in horecagelegenheden waar sowieso al veel mensen werken met tatoeages. Dus dat is echt geen probleem.”

En vind je dat dan nog steeds leuk over 20 jaar?

,,Tja, dan staat er een klok op mijn arm inderdaad. Ik vind ze allemaal nog steeds mooi en heb ook zeker geen spijt van deze plaatjes. Ik weet dat ze later in het bejaardenhuis toch allemaal met tatoeages zitten en dan kijkt niemand er meer raar van op.”

 Tot slot: Hoe zit dat met die kampioenstattoo van SJC vorig seizoen?

[Lachend] ,,Vorig seizoen toen ik nog bij SJC speelde en we kampioen werden, hadden we met een stuk of acht jongens het idee een kampioenstattoo te laten zetten. Dat zou dan iets van de datum zijn waarop we het kampioenschap binnen haalden. Zoiets zou je dan natuurlijk in de voorbereiding van het nieuwe seizoen kunnen laten zetten. Maar eigenlijk is dat er nooit meer van gekomen, omdat veel jongens bij andere clubs gingen voetballen. Best jammer.”

Tekst: Simone Disseldorp

Foto: Johanna Wever

Lees ook: ”Jongen van de club’ verlengt bij Quick Boys’

POPULAIRE BERICHTEN