Met nog zeven wedstrijden te gaan in de zaterdagse Topklasse, is bij drie regioclubs de nood hoog. Dat de grote delegatie uit de Bollenstreek ’n keer een ploeg kwijt zou raken is niets geks, maar nu drie clubs de onderste drie plaatsen van de Topklasse bezetten, is het bij meer dan de helft van de verenigingen peentjes zweten. VIDB vond het hoog tijd om de degradatiestrijd eens onder de loep te nemen. Één ding is al zeker: de regio gaat zeker één club verliezen.

In de slotfase van de competitie lijken vijf clubs te gaan strijden voor één veilige plaats. Het gat tussen de onderste plek (Katwijk, 21 punten) en de laagst mogelijke veilige plek (Capelle, 28 punten) bedraagt zeven punten. Daartussen bevinden zich Excelsior ’31 (op de pd-plek), Noordwijk en Ter Leede. Vier van de vijf clubs werden door velen gezien als usual suspects voor het rechterrijtje, de vijfde vereniging is de regerend landskampioen.

Problemen en rumoer

Ook rommelt het bij drie van de vijf clubs. Excelsior ’31 werd in de winterstop flink verzwakt door het vertrek van de topscorer van de Topklasse (Denis Mahmudov ging een profavontuur aan bij PEC Zwolle) en sindsdien wordt men daar ook geconfronteerd met gekonkel binnen bestuur en technisch kader. Ook vanuit Capelle kwam er nieuws van dien aard naar buiten, maar daar probeert men, koste wat kost, de problemen binnenskamers te houden. Nummer laatst Katwijk spant de kroon op het gebied van rumoer. Hoewel Cees Bruinink volgend seizoen geen trainer meer is, maar zich gaat toeleggen op een functie in het technisch kader, lijken de problemen daar nog verre van opgelost. De overwinning tegen Excelsior ’31 bood de oranjehemden wel de laatste strohalm in de strijd tegen degradatie.

Met nog slechts zeven speelronden voor de boeg is het interessant om te bekijken hoe het programma eruitziet. Wanneer je dat programma filtert op de highlights (onderlinge duels en duels tegen de top vier) valt op dat met name Noordwijk de klus in onderlinge duels moet zien te klaren. Van de vier resterende onderlinge duels kleurt Noordwijk drie keer de kant van het affiche. Excelsior ’31 komt als enige drie clubs uit de top vier tegen, Capelle en Katwijk ontmoeten beide nog twee van die vier verenigingen.

Capelle (23 gespeeld, 28 punten, doelsaldo -5)

Bij Capelle is men druk doende alle problemen binnenskamers te houden. Toen diverse media aangaven dat het miszat, was de club er als de kippen bij om deze problemen te ontkennen. Op het veld worden in de competitie nauwelijks aansprekende resultaten behaald. De laatste overwinning dateert van 23 november vorig jaar (3-2 thuis tegen Rijnsburgse Boys) en de laatste twee thuiswedstrijden (Spakenburg en GVVV) gingen verloren. Dat is tegen die twee clubs geen schande. Omdat er ook tegen de mindere goden van de competitie gelijkgespeeld en verloren werd, heeft de ploeg een vrije val op de ranglijst gemaakt. In de eerste wedstrijd van hun reeks kan Capelle zich direct wat lucht verschaffen. Capelle reist zaterdag af naar De Koerbelt voor de wedstrijd tegen Excelsior ’31. Het volledige programma van Capelle ziet er als volgt uit:

Excelsior ’31 (uit)

Kozakken Boys (thuis)

FC Lisse (uit)

IJsselmeervogels (thuis)

Rijnsburgse Boys (uit)

Barendrecht (thuis)

Noordwijk (uit)

Excelsior ’31 (23 gespeeld, 27 punten, doelsaldo -13)

Ook Excelsior ’31 is aan een vrije val bezig. Op 1 februari werd Ter Leede nog verslagen, alle wedstrijden daarna eindigden echter in een verliespartij. De ploeg uit Rijssen liet afgelopen zaterdag op De Krom de ultieme kans liggen om een directe concurrent de nek om te draaien. Katwijk won dit treffen met 3-1 en zorgde er en passant voor dat Excelsior zich midden in de degradatiestrijd bevindt. De weg eruit loopt voor Excelsior ’31 via de volgende wedstrijden:

Capelle (thuis)

GVVV (uit)

ONS Sneek (uit)

Kozakken Boys (thuis)

FC Lisse (uit)

IJsselmeervogels (thuis)

Rijnsburgse Boys (uit)

Noordwijk (23 gespeeld, 25 punten, doelsaldo -16)

In 2014 pakte Noordwijk zo her en der een driepunter. Afgelopen zaterdag werd na een mindere reeks een belangrijke overwinning op Sneek (3-0) geboekt. Gezien de prestaties van de twee clubs boven de rood-witten (Capelle en Excelsior) kan er zeer wel nog omhoog gekeken worden. Zeker gezien het feit dat Noordwijk nog drie keer een directe concurrent treft. De laatste twee wedstrijden (Katwijk uit en Capelle thuis) lijken razend interessant te gaan worden. Het totale programma van Noordwijk is als volgt:

Hardenberg (thuis)

Ter Leede (uit)

Excelsior Maassluis (thuis)

Scheveningen (uit)

Spakenburg (thuis)

Katwijk (uit)

Capelle (thuis)

Ter Leede (23 gespeeld, 22 punten, doelsaldo -22)

Sinds de rentree van  Henk Wisman weet Ter Leede de weg omhoog weer te vinden. De gedoodverfde degradant sprokkelt de laatste weken de puntjes bij elkaar en kruipt stilletjes aan omhoog. Er bestaat een serieuze kans dat de Sassenheimse opleving te laat komt, al hebben ze op de Roodemoolen het geloof nog niet verloren. Ter Leede heeft als voordeel dat het vooral ploegen tegenkomt die al ‘uitgevoetbald’ zijn. De laatste wedstrijd speelt men echter tegen (nu nog) kampioenskandidaat Spakenburg. Dat kan weleens een wedstrijd met zeer grote belangen voor beide clubs worden. Het totale programma van Ter Leede:

Barendrecht (uit)

Noordwijk (thuis)

Hardenberg (uit)

ONS Sneek (thuis)

Excelsior Maassluis (thuis)

Scheveningen (uit)

Spakenburg (thuis)

Katwijk (23 gespeeld, 21 punten, doelsaldo – 13)

Hoe anders kan de wereld er binnen een jaar uitzien. In 2013 zette Katwijk rond deze tijd een recordserie neer, waarmee het uiteindelijk beslag legde op het allerhoogste. Nu bezetten de Krombewoners de laatste plaats en staat de club in brand. Door de overwinning op Excelsior’31 hield Katwijk de hoop levend, maar die overwinning zal zaterdag een vervolg moeten krijgen in Werkendam bij Kozakken Boys. Er zijn nog steeds mogelijkheden voor Katwijk,  maar wanneer zij zich veilig spelen, misstaat het predicaat ‘wonder’ niet. Dat wonder moet voltrokken gaan worden via de volgende route:

Kozakken Boys (uit)

FC Lisse (thuis)

IJsselmeervogels (uit)

Rijnsburgse Boys (thuis)

Barendrecht (uit)

Noordwijk (thuis)

Hardenberg (uit)

De kaarten zijn geschud, de opdrachten duidelijk en drie van de vijf clubs gaan het seizoen in mineur eindigen. De vierde zal zich via nacompetitie moeten zien te handhaven, bij de vijfde zal het bier aan het einde van het seizoen rijkelijk vloeien en de opluchting groot zijn. Wie, wat, waar en waarom zal in de komende weken blijken. Komt de Bollenstreek weg met slechts één degradant, of gaat de Hoofdklasse A weer een heuse Bollenstreek-competitie worden? Één ding is wel zeker: elke week staan er weer cruciale en spannende wedstrijden op het programma, zowel bovenin als onderin.

Tekst: Henk Kasius

Foto: Aad de Winter/www.bobkat.nl

POPULAIRE BERICHTEN