Vele namen passeerden de afgelopen maanden in de wandelgangen de revue, maar die van Dick Schreuder werd niet of nauwelijks genoemd als kandidaat voor het trainerschap bij Katwijk. Dat had z’n redenen. Schreuder werkte afgelopen jaar als assistent bij Barnet, de Engelse club waar Edgar Davids de scepter zwaaide. ,,Ik wilde zelf weer hoofdtrainer worden”, verklaart de oud-prof. ,,Katwijk is een mooie club in Nederland.”

,,Het assistentschap lag me niet zo”, verklaart Schreuder. ,,Ik deed alle trainingen, dat was prima, maar op wedstrijddagen nam de manager het over. Bovendien had ik een andere filosofie dan hij. Het was de bedoeling dat ik het na volgend seizoen zou overnemen, maar ik zag mezelf dit niet nog een jaar doen.”

Katwijk hing al in een vroeg stadium aan de lijn. Toen had Schreuder nog niet besloten te stoppen bij Barnet. Eenmaal zover vloog hij over voor een ontmoeting. ,,Dat was een heel prettig gesprek. Ik had direct een goed gevoel bij de club. Katwijk leeft, het is er altijd erg druk. Dat maakt het wel leuk.”

Groot verschil

Schreuder was zaterdag aanwezig bij de derby tegen Noordwijk. Het niveau viel hem niet mee. Schreuder constateerde een groot verschil tussen de Topklasse en de Conference, het hoogste amateurniveau in Engeland waarop Barnet actief is. ,,Ik schrok wel een beetje. Als je Engeland bent gewend en je dan één keer een wedstrijdje in Nederland ziet, merk je een groot verschil. De spelers in Engeland zijn beter en het tempo ligt hoger. Ik heb het al vaak moeten uitleggen. Maar als mensen waren geweest en het gezien hadden, zeiden ze vaak: ‘Ik snap wat je bedoelt’.

,,Ik heb wel anders naar de wedstrijd gekeken dan Katwijk en Noordwijk”, zegt Schreuder. ,,De belangen waren groot. Ik kijk meer ontspannen. Ik hoop natuurlijk dat Katwijk in de Topklasse blijft. De ploeg is goed genoeg en kan met de druk omgaan. Dat hebben ze al bewezen. Alleen hebben ze het niet meer in eigen hand. Maar of het nu de Topklasse of Hoofdklasse wordt, ik begin sowieso met een schone lei.”

Van de bestuurscrisis zegt Schreuder helemaal niets meegekregen te hebben. Die had uiteindelijk tot gevolg dat Cees Bruinink een stapje terugdoet en volgend seizoen technisch directeur wordt. Zonder dat daar afspraken over zijn gemaakt, verwacht Schreuder dat die samenwerking probleemloos zal verlopen.

Ik bepaal

,,Ik ben de trainer, niet hij. Ik bepaal over de wedstijden. We zijn beiden volwassen genoeg. Afspraken zijn niet nodig. Als er iets is, zullen we het intern bespreken. Veel mensen zien het als een dreiging, maar ik vind het iets positiefs. Cees zit er al lang en kent de club goed. Als ik iets heb, kan ik bij hem terecht. En andersom natuurlijk ook. Maar ik wil vooraf eigenlijk niets weten, wil het vooral zelf allemaal ondervinden.”

Van de huidige spelersgroep kent Schreuder alleen Atam Koroglu, met wie hij bij Barneveld werkte. Schreuder stond bij de plaatselijke SDV zes jaar aan het roer. De coach zal niet zijn eigen netwerk aanspreken om spelers naar de Krom te halen.

,,De club heeft al veel gedaan. Ik kom natuurlijk ook relatief laat binnen. De selectie is grotendeels vastgelegd, de meesten hebben een doorlopend contract. De komende tijd ga ik mij in de spelers verdiepen. Ik weet niet wat er bij komt. Het is belangrijk dat de club zich nu focust op het in de Topklasse blijven.” De wedstrijd in Hardenberg laat Schreuder schieten. ,,Ik ga denk ik even bij mijn dochter kijken. Die voetbalt ook, maar heb ik al een tijdje niet zien spelen.”

Foto: website Barnet

POPULAIRE BERICHTEN