Zijn transfer van GVVV naar Westlandia leek in 2020 helemaal niet zo onverstandig. Na een jaartje voetballen in het blauw-wit kozen Wesley Goeman en de Veenendaalse club voor een afscheid na twaalf maanden. De middenvelder keerde terug naar het westen. Dichter bij huis. Een verstandige keuze vanwege zijn toen nog prille gezin.

Twee jaar later blijkt de samenwerking tussen de Westlanders en Goeman minder succesvol dan gehoopt. In 24 maanden speelde de inmiddels dertiger slechts zes duels voor de toen nog derdedivisionist. Het coronavirus en een slepende rugblessure gooiden de planning volledig in de war.

Tijd voor een nieuw begin voor Goeman, die eindelijk weer fit is na meer dan een jaar met een hernia rond te hebben gelopen. De doorstart van zijn carrière vindt plaats in Sassenheim. Daar tekende de middenvelder een maand geleden een contract bij Ter Leede voor een hernieuwde samenwerking met Niek Oosterlee.

‘Ik vind hem echt een typisch ‘mensenmens’. Bij hem telt meer dan alleen voetballen.’

Voor Goeman is juist ook die trainer één van de redenen geweest om voor Ter Leede te kiezen. “Na onze samenwerking bij GVVV heb ik altijd contact gehouden met Niek. Niet dat we elkaar dagelijks een whatsappje sturen, maar het contact is er altijd geweest. En dus raakten we weer met elkaar in gesprek.”

Weerzien met Oosterlee
Dat Goeman voor Ter Leede – mits fit – een interessante speler is, lijkt evident. De middenvelder kent de streek, kan met zijn ervaring van onschatbare waarde zijn voor een redelijk jonge groep en lijkt met zijn verstandhouding met Oosterlee de ideale schakel tussen de trainer en de spelers op het veld.

“Niek is een wereldvent. Ik ken ‘m al behoorlijk lang. Toen ik bij DHC in de jeugd speelde, hebben onze wegen elkaar gekruist. Hij was de trainer van het eerste. Zo spraken we elkaar toch al zijdelings. Alleen toen ik daar de stap naar het eerste maakte, vertrok Oosterlee. Bij Rijnsburgse Boys hebben we elkaar net gemist, maar bij GVVV werkten we wel samen.”

Goeman geeft hoog op over Niek Oosterlee, met wie hij opnieuw gaat samenwerken

“Ik vind hem echt een typisch ‘mensenmens’. Bij hem telt meer dan alleen voetballen. Hij vraagt ook naar je gezin of andere dingen. Niek is heel relaxed. Dat zag ik ook weer toen hoe hij zaterdag voor de eerste keer voor de groep stond. Alsof hij al jaren trainer is bij Ter Leede. Heel typisch.”

Kern van groep Bollenstrekers
Met de eerste training van afgelopen zaterdag is in Sassenheim de kop eraf. En zo heeft Goeman ook kennis kunnen maken met de spelers bij Ter Leede. Als dertiger is hij één van de oudere voetballers tussen een grote groep ‘Bollenstrekers’. Met jongens als Joey van den Berg, Rowdy van der Putten, Marc de Kruijs, Tomas Arroyo en Dirk Hoekstra staan er veel gasten uit de eigen regio op het veld. Goeman ziet dat als een pluspunt.

“Er staat een stabiele basis. Meerdere jongens zitten al langer bij de club. Ter Leede heeft ervoor gekozen zich op twee, drie plekken gericht te versterken en het verder met dezelfde jongens te doen. Hoe ik mij daar tussen ga spelen, ligt ook aan mezelf. Hoe ga je jezelf profileren in de groep?”

Daarin zal Goeman zichzelf ook opnieuw moeten bewijzen. Zeker nu hij bijna twee jaar lang als voetballer stil heeft gestaan vanwege een hernia. ,,Daar ben ik nu gelukkig volledig van hersteld”, vertelt hij dolgelukkig. “In de afgelopen maanden heb ik bij Westlandia wel gewoon getraind. Ook in de zomer heb ik doorgetraind. Medisch ben ik fit. Dat is nog wel wat anders dan wedstrijdfit. Hopelijk doorsta ik de voorbereiding goed.”

‘Het ging gewoon weer kriebelen, ik wilde nu ik fit ben, weer voetballen. Gelukkig vond mijn vriendin het ook prima.’

De Hagenees ziet zijn komst naar Sassenheim dus als een nieuw begin. “Eindelijk kan ik gewoon weer lekker ballen. Als je een hamstringblessure hebt, dan lig je er vier tot zes weken uit. Je weet hoeveel tijd je kwijt bent voor je herstel. Bij een hernia is het anders. De ene loopt er een half jaar mee, de andere een stuk langer. Toen ik naar de dokter ging, zeiden ze ook: ’trek er maar een jaar voor uit’. Dat heb ik er ook zeker wel nodig voor gehad.”

De middenvelder besloot zich niet te laten opereren aan de kwetsuur aan zijn rug. “Daar waren de dokters niet zo happig op en ik zelf ook niet. Zo’n operatie neemt ook risico’s met zich mee. Misschien was ik na een operatie iets eerder op de been geweest, maar uiteindelijk is het nu zonder operatie hersteld. Ook het werken in mijn eigen onderhoudsbedrijf gaat goed, gelukkig.”

En dus loopt alles weer op rolletjes in huize Goeman. Fit, zin om te voetballen en bovendien ook de goedkeuring vanuit huis om weer lekker te gaan trainen en spelen. Want toen de middenvelder tekende bij Westlandia was hij nog een vader in kinderschoenen. Inmiddels is hij vader van twee en is de oudste al 2,5 jaar.

“Ik merkte de afgelopen periode ook wel dat het voetballen op zondag mij daardoor wel zwaarder viel dan ik dacht. De zaterdag is nu gewoon weer de voetbaldag van papa. Als het thuis is bij Ter Leede of dicht in de buurt, dan komt het gezinnetje gewoon kijken. Verder ben ik eigen ondernemer en kan ik mijn tijden daardoor redelijk goed zelf bepalen. Ik ben in de coronatijd ook vaker thuis geweest dan normaal. Maar het ging gewoon weer kriebelen, ik wilde nu ik fit ben weer voetballen. Gelukkig vond mijn vriendin het ook prima.”

Headerfoto: Hans Heemskerk
Foto in artikel: Hans Oudwater

Lees ook: Goeman keert na drie jaar terug in de Bollenstreek

POPULAIRE BERICHTEN