De foto stond maandag 9 mei, the day after, groot in alle landelijke kranten. De plaat die meer zei dan duizend woorden. Hevig geëmotioneerd zat Ajax-coach Frank de Boer alleen in de spelersbus, met zijn hoofd leunend tegen het raam. Lamgeslagen was hij na het mislopen van het kampioenschap. Hetzelfde beeld voltrok zich vandaag na ASWH – Noordwijk. Diep ontgoocheld en ontredderd trok trainer Dogan Corneille zich terug in de bus, op identieke wijze als De Boer. Zijn gedachten op oneindig. 

Drie minuten, zo’n 180 seconden, was Noordwijk verwijderd geweest van de Derde Divisie. De Noordwijkers leidden in Hendrik-Ido-Ambacht lange tijd met 0-1 en dat was na de 2-2-remise op de Duinwetering voldoende om te promoveren. Maar bij het ingaan van de derde van in totaal vijf minuten extra speeltijd ging het fout. Robbert Olijfveld tekende voor de gelijkmaker, een klap die Noordwijk in de verlenging niet meer te boven kwam.

Twintig flessen Bacardi
Vrijwel direct na afloop stortten de Noordwijk-spelers ter aarde. Helemaal kapot waren ze. Niet allemaal hielden ze het droog. Noordwijk was zo dichtbij geweest, maar het startbewijs voor de Derde Divisie ontglipte de Noordwijkers. Als sneeuw voor de zon. ,,Drie minuten, het is verdomme helemaal niets in een mensenleven”, tierde Jaap van Duijn. ,,Ik heb hier geen woorden voor. We hadden al in de bus kunnen zitten met een flesje of twintig Bacardi en een groot feest kunnen vieren. Nu hebben we na een mooi seizoen helemaal niets.”

Terug naar 8 mei, die dag waarop Ajax de titel aan PSV verspeelde. Gek genoeg klampte Noordwijk zich zes dagen later op de slotdag van de competitie aan een De Graafschap-scenario vast. Dat wonder bleef uit, want Quick Boys maakte geen fout bij Deltasport en handhaafde zijn voorsprong van twee punten op Noordwijk. De Noordwijkers wonnen die dag zelf ogenschijnlijk eenvoudig met 2-0 van ASWH, in de eerste van in totaal drie ontmoetingen in korte tijd.

Zand in de ogen gestrooid
Het heeft er alle schijn van dat ASWH Noordwijk bewust zand in de ogen strooide. Want in tegenstelling tot die laatste competitiewedstrijd toen de ploeg van Jack van den Berg zich gemakkelijk naar de slachtbank liet leiden, deelde ASWH in deze tweeluik de lakens uit. Woedend was Van den Berg over de uitkomst van de heenwedstrijd (2-2). ,,Noordwijk had vandaag helemaal nergens recht op.”

De Noordwijkers leefden nog, maar waren in Hendrik-Ido-Ambacht andermaal de onderliggende partij. Noordwijk moest zowel in het eerste als laatste halfuur van de reguliere speeltijd ver terug. Het was aan doelman Mustafa Amezrine te danken dat Noordwijk lange tijd een tegengoal bespaard bleef. De goalie was vanwege het beroep dat loopt tegen zijn schorsing gewoon speelgerechtigd. Amezrine verrichte een aantal puike reddingen.

Mede daardoor kon Noordwijk zichzelf na een minuut of 25 langzaam oprichten. De ploeg ging meer op balbezit spelen en dat bracht rust en vertrouwen bij de ploeg van de fel coachende Corneille. Op slag van rust kreeg Noordwijk zijn eerste grote kans, maar Brayen Brocker kopte na een prima aanval in de handen van goalie Stef Doedee, die het beduidend rustiger had dan collega Amezrine.

RT201606040014                                            Verslagenheid bij Noordwijk na de 3-1 van Isoufi

Kort na de rust nam Noordwijk een voorsprong. Marios Lomis vuurde raak vanaf randje zestien en liet het Noordwijkse kamp ontploffen. De ploeg was virtueel derdedivisionist. Maar het ging dus alsnog fout en dat mochten de Noordwijkers zichzelf aanrekenen. Het elftal ging veel te ver terug en riep daarmee het onheil over zichzelf af. In de 92e minuut gebeurde datgene wat de hele middag en vooral in de slotfase in de lucht hing. Een treffer van ASWH.

Het draaide daardoor uit op een verlenging. Noordwijk stond voor de zware missie om zichzelf bijeen te rapen, maar kreeg bijna direct een nieuwe mokerslag te verwerken. Peter Verhoeven mocht onbedreigd oversteken en kegelde in de tweede minuut van de verlenging van afstand de 2-1 binnen. Andermaal was de 92e minuut Noordwijk fataal geworden.

Typerend
Noordwijk probeerde de bakens nog wel te verzetten, mede door een sterke invalbeurt van Denzel James en kreeg ook nog een grote kans. Brocker blokte met zijn rug echter een inzet van Emiel Wendt die vrijwel zeker doel had getroffen. ,,Typerend voor het seizoen, steeds net niet”, stelde Lomis. In de 118e minuut werd het ook nog 3-1, maar die goal was enkel voor de statistieken.

Wat volgde was een groot feest bij ASWH en een kater bij Noordwijk. Spits van Rijnsburgse Boys Joost Leonard die zijn oude ploeggenoten was komen opzoeken wist de gemoedstoestand in een krachtige zin te duiden. ,,We hebben ook wel eens aan de andere kant van de medaille gestaan”, doelde hij op de beslissingswedstrijd tegen Quick Boys in 2011. Destijds keerde Noordwijk terug naar het hoogste amateurniveau.

Het is niet eens zo heel lang geleden, pas vijf jaar, maar het voelt als een eeuwigheid terug. Komend seizoen komt Noordwijk uit in de Hoofdklasse, tegen veel onaantrekkelijke tegenstanders. ,,Dit voelt als een degradatie”, stelde Van Duijn. ,,We verliezen in één keer alles, alle grote wedstrijden.”

Beelden Omroep West

ASWH – Noordwijk 3-1 (0-1). 50. Lomis 0-1, 90+2 Olijfveld 1-1, 92. Verhoeven 2-1, 118. Isoufi 3-1

Noordwijk: Amezrine, Goncalves, Overvliet, Smith, Brocker, Hoogerwaard (85. Le Congé), Manuputty (71. James), Dorothea, Wendt, Van Duijn, Lomis

Foto’s: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 19 nov.
Oefenwedstrijd
VUC0-1Quick Boys
Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 20.00SEP
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)