Martin van Eeuwijk richtte zich op het veldvoetbal toen hij als prille twintiger moest kiezen tussen het veld en de zaal. Maar oude liefde roest niet. De Lisser houdt van de zaal. Als z’n voeten spreken, dan is de herinnering aan de gymzaal zichtbaar. Dat de voetballer van FC Lisse daarom één van de hoofdrolspelers is tijdens de Horesca Horescavo ZaalCup 2017 mag dan ook geen wonder heten. 

,,Het is heel technisch. En de intensiteit is mooi, je kunt geen moment verslappen.” Van Eeuwijk weet precies wat het spelletje voor hem zo mooi maakt. Hij kan met een bal dingen die weinig voetballers hem nadoen. Openingen creëren, schijnbewegingen op momenten dat je het niet verwacht, briljante aannames. Het is de Lisser ten voeten uit.

En op dat moment benut je de kracht van de middenvelder van FC Lisse ook het beste. ,,In de zaal ben je veel aan de bal. Dat ligt mij wel. Meer dan in het veld.”

Jong Oranje
Wie de creatieve voetballer hoort praten zou zich hardop afvragen waarom hij de keuze als jonge voetballer niet maakte voor de zaal. Oké, het veldvoetballer leeft absoluut meer in Nederland, maar Van Eeuwijk viel in de sportzalen al snel op vanwege zijn flamboyante spel.

,,Toen ik nog bij Teylingen voetbalde, speelde ik in de zaal bij Bax. Dat was net één niveau onder de Eredivisie. Ik werd destijds opgeroepen voor Jong Oranje en heb nog een EK-toernooi gespeeld in Rusland. Dat was heel gaaf om mee te maken. Maar daarna vertrok ik van Teylingen naar FC Lisse. Toen viel het niet meer met elkaar te combineren.”

Toch kroop het zaalvoetbalbloed nog steeds door de aderen van de Lisser. ,,Daarom speelde ik af en toe wel eens een potje tussendoor, als het kon. En zolang ik dat fysiek nog kan, zal ik het blijven spelen.”


,,We zijn ‘m onderweg ergens kwijtgeraakt. Niemand weet meer waar die is. Daarom moeten ‘m dit jaar maar weer winnen.”

Martin van Eeuwijk


Het plezier dat de voetballer uit het spelletje wist te halen, was vorig jaar ook goed zichtbaar tijdens de ZaalCup in 2016. Onder zijn hoede groeide het zaalteam van FC Lisse uit tot de absolute titelkandidaat voor die editie. Ze maakten hun status waar en namen de beker mee naar Ter Specke. Althans, dat was de bedoeling.

,,Maar die zijn we onderweg ergens kwijtgeraakt. Niemand weet meer waar die is. Daarom moeten ‘m dit jaar maar weer winnen. Dan kunnen we nu écht de beker meenemen naar Lisse als bewijs. Dat is onze enige opdracht.”

En net als een jaar geleden komt ook dit jaar op zaterdag 30 december FC Lisse weer met een sterrenensemble richting Sportpark Duinwetering. Naast Van Eeuwijk zullen Rik Vermeulen, Rowdy van der Putten, Lars Rauws, Luca Tarani, Jochem Lensen en Kevin van Gijlswijk.

Clash tegen Noordwijk
,,Het gaat om de gezelligheid, maar het is een mooi team. Ik ben er zelf ook bij, maar kan helaas niet de hele dag. Er is ook nog een ander zaalvoetbaltoernooi waar op dezelfde dag naartoe ga.”

,,Vorig jaar vond ik het een leuke dag. De organisatie zat goed in elkaar en er was aardig wat publiek op afgekomen. Het niveau was goed. Vooral bij Noordwijk zaten er een paar goede voetballers tussen.”

Zal het weer tussen die twee teams gaan tijdens de derde editie van de ZaalCup? In 2015 won Noordwijk de beker, in 2016 ging FC Lisse er met de bokaal vandoor. De eerste elftallen komen zaterdag 30 december in actie. Houdt onze website in de gaten voor berichtgeving rondom de ZaalCup.

Lees ook: ‘Van Wieringen: “De Horesca Horecavo Zaalcup wordt nog groter”‘

Archieffoto: Hans SchalkPOPULAIRE BERICHTEN