In het afgelopen seizoen werden er in onze regio vier clubs kampioen en promoveerde er één elftal via de nacompetitie. Tijd om terug te blikken op het seizoen van Kagia, Van Nispen (zat.), Ter Leede, Noordwijk en Quick Boys. We duiken de komende dagen in de cijfers en feiten van deze vijf clubs. Te beginnen bij de Zilkers.

Het Zilkse vriendenteam startte op zaterdag 22 september 2018 als één van de favorieten aan de Derde Klasse. Met het binnenhalen van Lars Warmenhoven en Floris-Jan Hinnen wilden de heren in de Derde Klasse wat ‘breder’ voor de dag komen. Een sterk team, dat bij tegenslag, de klappen kon opvangen.

Het seizoen begon nog matig met een 3-3 tegen Sporting Leiden. Die club zou uiteindelijk als vijfde eindigen en naast de prijzen grijpen. Opnieuw deed Van Nispen (zat.) dit seizoen het eigenlijk zelf. Op papier stond Stephan Spruijt als trainer aangemerkt, maar de uitspraak die de oefenmeester eind december deed, sprak boekdelen. ,,Als trainer van dit elftal ben je eigenlijk meer toeschouwer dan trainer.”

De ervaren ploeg bepaalt zelf vaak de opstelling, regelt nieuwe spelers, traint zelf, maar laat Spruijt waar nodig de ploeg af en toe bijsturen. Het werkt in De Zilk. Dat bleek dit seizoen andermaal. Met 61 punten uit 26 wedstrijden werd Van Nispen (zat.) met elf punten voorsprong kampioen op nummer twee CVV Be Fair. De Zilkers wonnen 19 duels, speelden er vier gelijk en verloren drie wedstrijden.

Na de nog zo matige opening tegen Sporting Leiden, wonnen de Zilkers een week later direct met 0-6 bij Blauw-Zwart. Dat bleek overigens de grootste ‘uitwinst’ van het seizoen in de Derde Klasse. Blauw-Zwart kenden ze ook nog uit de Vierde Klasse in seizoen 2016/2017 toen Van Nispen (zat.) het levenslicht zag.

Na de 3-3 tegen de Leidse ploeg, won Van Nispen (zat.) zes keer op rij, maar moest het tegen Be Fair, de uiteindelijke nummer twee, op 17 november de eerste nederlaag van het seizoen slikken. In Waddinxveen werd het ook gelijk 3-0. In de eerste helft van het seizoen deed aanvoerder en keeper Sven van Hensbergen gelijk een voorspelling die uiteindelijk zou kloppen. ,,Ik denk dat het tussen ons en Be Fair gaat.”

De nul
In de competitie opereerde de Zilkse ploeg vooral in een 4-3-3-systeem. In de Vierde Klasse en ook in het begin van vorig seizoen in de Derde Klasse werd er nog vaak gespeeld in een 3-5-2-variant. Omdat de Zilkers in de omschakeling vaak de deksel op de neus kregen, bleef het 4-3-3-systeem in het nieuwe seizoen overeind. Daardoor kreeg het elftal iets meer balans en werd de verdediging wat ontzien.

Het hielp dit seizoen. Met 29 tegentreffers was Van Nispen (zat.) de ploeg die de minste goals hoefde te incasseren. Met 72 gemaakte goals, bleken de geelhemden ook ‘by far’ de meest doeltreffende club in de Derde Klasse. Een verdiend kampioen dus. Voor een kampioen werd er niet eens zo gek vaak ‘de nul’ gehouden. In zeven wedstrijden hield de kampioen het doel schoon.

Bij één van die wedstrijden, waarbij Van Nispen (zat.) de nul hield, stond veldspeler Ivo van der Vlugt op de goal. Dat gebeurde in de uitwedstrijd tegen DSVP. Zonder ervaring op het doel werd het toch 0-2. Jon-Joost Cornelissens en Hinnen maakte de goals voor de uiteindelijke kampioen. Maar man of the match werd logischerwijs Van der Vlugt. Spits Cornelissens werd uiteindelijk ook topscorer van het elftal. Hij maakte 23 goals. Vorig jaar werd hij nog ’tweede’ achter teamgenoot Van der Vlugt.

Topscorers:
1. Jon-Joost Cornelissens 23
2. Ivo van der Vlugt 8
3. Michiel Polman, Jeffrey Koemans 7
4. Marijn de Kok 4
5. Rick van der Vlugt, Floris Jan Hinnen, Sven de Ridder, Wouter Kok, Lars Warmenhoven 3

Vooral Cornelissens was op schot. Waar vorig jaar de ploeg het van hem en diens kompaan Van der Vlugt voorin moesten hebben (Cornelissens scoorde toen 16 keer, Van der Vlugt 17 maal), leek het afgelopen seizoen het elftal iets meer in balans. Opvallend is het flinke aantal treffers voor middenvelder Polman. De voetballer is zelf trainer bij Noordwijk en traint daardoor minder vaak mee en is op wedstrijddagen pas laat op de club. Toch heeft het op zijn prestaties geen invloed gehad.

Van Nispen won de eerste periode op 3 november in een thuiswedstrijd tegen de zaterdagtak van VVSB. De Zilkers wonnen met 1-0. Uiteindelijk ging die tussentijdse prijs naar Be Fair, omdat Van Nispen (zat.) kampioen werd. Be Fair werd tweede. De tweede periode werd gewonnen door VVSB (zat.), de derde periode ging naar het Leidse Lugdunum. Die ploegen promoveerden uiteindelijk niet via de nacompetitie.

Thuis- en uitbalans
De Zilkse ploeg heeft dit seizoen vooral in uitwedstrijden het verschil gemaakt in de Derde Klasse. Op de ‘ranglijst van thuiswedstrijden’ werd Van Nispen (zat.) tweede. Drie punten achter op Be Fair, maar wel met een iets beter doelsaldo ten opzichten van de ploeg uit Waddinxveen: +23 om +18. VVSB (zat.) werd derde op die ranglijst van thuiswedstrijden.

Op de ‘ranglijst van uitwedstrijden’ is een duidelijk verschil te zien. Daar presteerde Van Nispen (zat.) een stuk beter dan Be Fair en VVSB (zat.). In 13 wedstrijden haalde Van Nispen 31 punten. Dat is één punt meer dan alle thuiswedstrijden bij elkaar. Alleen Lugdunum kon met 28 punten uit 13 wedstrijden in de buurt blijven. Be Fair en VVSB (zat.) volgden respectievelijk op veertien en zestien punten. Dat Lugdunum het Van Nispen (zat.) nooit moeilijk kon maken, had te maken met de thuisbalans van de Leidenaren. Die haalden 21 punten uit 13 wedstrijden waar de Zilkers in eigen huis dertig punten pakten.

De grootste uitoverwinning pakten de Zilkers dus bij Blauw-Zwart. In Wassenaar werd het 6-0. De grootste thuisoverwinningen pakte Van Nispen (zat.) tegen DSVP en NSV’46. Tegen beide ploegen werd het 4-0. De wedstrijd met de meeste goals was tegen Zwammerdam. Op Sportpark Wassenaar werd het 4-4. De grootste nederlaag leed de ploeg tegen Be Fair: 3-0.

Conclusie
Met een in de breedte sterker elftal, behalve op de goal dan, is Van Nispen erin geslaagd te domineren in de Derde Klasse. Buiten de fantastische prestaties van spits Cornelissens (23 goals) waren er meerdere spelers nu op schot en en hadden er dus meer spelers een aandeel in de overwinningen van Van Nispen (zat.).

Dit seizoen gaan er weinig spelers weg in De Zilk. Alleen Frank Imtorn stopt. Hij kon al weinig meespelen in de laatste maanden vanwege zijn eigen onderneming (strandtent). De ploeg wordt er met de komst van Jordy Manuputty, Fadil Sukurica, Tim Koning en ‘good old’ Bob Hoogkamer alleen maar sterker op. Maar is het ‘vrijblijvend’ trainen van Van Nispen (zat.) genoeg om ook in de Tweede Klasse goed mee te kunnen draaien?

Een scenario van ’te groot voor het servet, maar te klein voor het tafellaken’ dreigt. Van Nispen (zat.) is te goed voor de Derde Klasse, maar de Tweede Klasse is weer een ander niveau.

Foto’s: Trudy van den Berg

Lees ook: ‘Oefenprogramma’s clubs uit de Bollenstreek’POPULAIRE BERICHTEN