De voetbalcarrière van Luc den Otter lijkt niet op die van een doorsnee voetballer. De Noordwijker maakte al op vroege leeftijd de overstap van de plaatselijke vv Noordwijk naar de jeugdopleiding van ADO Den Haag en speelde daar uiteindelijk acht seizoenen. Daarna keerde de middenvelder terug naar de Noordwijkers om vervolgens naar USV Hercules te gaan dat uitkomt in de Derde Divisie zondag. Maar nu gaat hij als 21-jarige bij tweedeklasser Van Nispen (zat.) spelen. Een team dat amper traint en eigenlijk alleen speelt vanwege de gezelligheid en het plezier. Een opmerkelijke switch. „Maar juist die vrijheid lijkt me heerlijk’’, vertelt Den Otter. 

Die mindset is niet zomaar ontstaan bij de middenvelder. Daarvoor moeten we eigenlijk terug naar het einde van zijn tijd bij ADO Den Haag. De Noordwijker werd na acht seizoenen weggestuurd, omdat hij erg blessuregevoelig was. Hij keerde terug naar zijn jeugdclub, Noordwijk. Wat volgt: opnieuw veertien maanden blessureleed. „Dit keer een hele rare blessure. Ik had last van een zenuw bij de aanhechting van mijn bil en mijn hamstring. Ik kon wel bewegen, maar rennen ging gewoon niet.’’

Andere interesses
Omdat hij zolang eigenlijk helemaal niks doet, merkt hij dat er ook andere dingen zijn naast het voetbal die hem interesseren en gaat er een wereld voor hem open. „Mijn doel was natuurlijk om profvoetballer te worden. Daardoor kwam ik best wel in een tunnelvisie terecht. Ik ging begrijpen dat ook het sociale leven heel belangrijk is. Daarnaast had ik voor mezelf een soort mindset gecreëerd door vooral de positieve dingen te doen. Bijvoorbeeld op vrijdagavond wat leuks doen met vrienden. Iets wat ik in die jaren daarvoor nooit deed.’’

In de zomer van 2018 verlaat Den Otter zijn ouderlijk huis en gaat hij voor zijn studie bestuurs- en organisatiewetenschappen in Utrecht wonen. Daarom ruilt hij Noordwijk ook in voor USV Hercules. Nadat hij eindelijk geen last meer leek te hebben van de zenuw bij de aanhechting van zijn bil en hamstring, komt de blessure het eerste half jaar toch weer terug. 

,,Het is vergelijkbaar met de situatie in Amerika.”

„Ik ben er daardoor weer een half jaar uit geweest. Daarna had ik voor mezelf besloten dat ik de eerste seizoenshelft van dit seizoen naar Amerika zou gaan om daar te gaan studeren en voetballen. Om precies te zijn in Californië. De trainer koos daarom voor andere namen en ik werkte mijn wedstrijden in het tweede af.’’

Vrijblijvend
Na een hele leuke tijd te hebben gehad in de Verenigde Staten, twijfelde Den Otter over het vervolg van zijn voetbalcarrière. Nog een seizoen voetballen bij USV Hercules zag hij sowieso niet zitten. Hij was wel een beetje uitgekeken op het zondagvoetbal. Totdat Sven van Hensbergen hem een appje stuurde. „Hij kwam eigenlijk met een heel duidelijk verhaal. Doordat ik druk ben met mijn studie en dat ook heel belangrijk vind, is dit denk ik een mooie manier om fit te worden en weer gewoon lekker elke week te kunnen spelen.’’

„Daarnaast is dit toch nog wel enigszins op niveau, want echt in een vriendenteam voetballen lijkt me nog niks. Dit is nog een beetje serieus. Het is vergelijkbaar met de situatie in Amerika. Daar moest ik dan twee keer in de week trainen, maar alles was daar heel vrijblijvend. Daardoor is het plezier bij mij helemaal teruggekomen.’’

Zodoende komt de speler die acht seizoenen in de jeugdopleiding van ADO Den Haag speelde en ook nog uitkwam voor Nederland O16, nu terecht in een team waar het echt alleen maar draait om de gezelligheid en het plezier. Terwijl de meeste voetballers op een zo hoog mogelijk niveau willen blijven spelen en het voetbal nooit helemaal los kunnen laten nadat ze hun jeugdopleiding bij een profclub hebben genoten, is dat voor de Noordwijker anders. 

„Dat had ik zelf natuurlijk ook nooit verwacht. Maar ik ben de dingen naast het voetbal ook heel erg gaan waarderen en heb veel andere interesses gekregen. Dat is denk ik het grote verschil met andere voetballers. Ik heb ook het geluk gehad dat ik in mijn tijd bij ADO mijn vwo-diploma heb gehaald. Daardoor kan ik nu op de universiteit studeren.’’

„Dat krijg ik denk nog wel te horen, maar dat soort dolletjes zijn alleen maar leuk.’’

Niveau
De middenvelder kijkt er vooral erg naar uit om volgend jaar weer lekker te kunnen spelen, maar is daarnaast ook erg benieuwd naar het niveau. „Daar heb ik echt geen beeld van om eerlijk te zijn.’’

Toch kan hij nog wel een kleine plagerij verwachten van huis- en studiegenoot Huib Oversloot. De verdediger van Noordwijk die volgend seizoen naar IJsselmeervogels vertrekt, heeft dat een paar jaar geleden over zich heen gekregen van Den Otter. „Daar ben ik wel bang voor’’, lacht de 21-jarige Noordwijker. „Toen Huib in de Eerste Klasse bij ARC speelde, vertelde ik hem altijd dat ik het echt geen niveau vond. Maar nu ga ik zelf in de Tweede Klasse spelen. Dat krijg ik denk ik nog wel te horen, maar dat soort dolletjes zijn alleen maar leuk.’’

Foto: Cees van Hoogdalem

Lees ook: Meijvogel over eerste paal: „Heel blij dat we eindelijk zijn gestart’’

 


POPULAIRE BERICHTEN