Twee jaar op rij promoveren; het lukte de zaterdagtak van Van Nispen bijna via de nacompetitie. De Zilkers kwamen niet verder dan de tweede ronde, waarin de ploeg pas na verlenging werd uitgeschakeld door FC Oudewater (1-0). En dat terwijl juist dat team in de competitie nog twee keer werd verslagen (0-3 en 2-1). Hoe kon het misgaan?

Met een tweede plek kende Van Nispen een uitstekend debuutseizoen in de Derde Klasse, nadat vorig jaar direct promotie werd gevierd via het kampioenschap. Toch zal men bij het vriendenteam nog regelmatig terugdenken aan de eerste periode, waarin drie van de acht duels verloren gingen. Dat was eigenlijk al te veel om in het spoor te blijven van de uiteindelijke kampioen Soccer Boys. Want daarop hadden ze in De Zilk toch stiekem wel gehoopt.

‘Het bleek achteraf gezien toch wel dat één keer in de week trainen en de vrijblijvendheid invloed hadden op de resultaten.’

Mannetje tekort
Na het matige begin gooide de ploeg het roer om, omdat het niet liep. In plaats van een aanvallende 3-5-2 formatie, waar in de Vierde Klasse nog veel succes mee was geboekt, schakelde Van Nispen over naar vier verdedigers: 4-3-3. Vooral in de omschakeling ging het mis, zoals in de wedstrijd tegen DWO (4-1). Met de drie man achterin kwam het iedere keer een mannetje tekort.

In een nieuw systeem slaagde het team erin zich in de tweede periode te herstellen en de vervangende periodetitel te pakken dankzij de 0-3 uitoverwinning op FC Oudewater. Dat was tegelijkertijd de sterkste periode. In de negen duels werden twintig punten behaald, net voor nummer drie DWO (achttien punten). Ook het voetbal was op dat moment vele malen aantrekkelijker dan in de periode ervoor.

Tegenvallend aantal
Na het binnenhalen van de eerste prijs, eind april, zakte het niveau weer weg, mede als gevolg van blessures en niet volledig fitte spelers. In de derde periode werd er slechts twaalf keer gescoord in negen wedstrijden, een tegenvallend aantal.

Zeker gezien het scorend vermogen van de ploeg met onder meer Jon-Joost Cornelissens (voormalig aanvaller van Noordwijk), Ivo van der Vlugt en de creatieve Jeffrey Koemans (oud-speler van Rijnsburgse Boys) in de gelederen.

‘Aan de andere kant moet niet worden vergeten dat de formatie debuteerde in de Derde Klasse.’

De tegenvallende prestaties in de laatste periode was al een voorbode op de moeizaam verlopen nacompetitie. In de eerste ronde werd MVV’27 via strafschoppen nog verslagen, nadat Van Nispen in de reguliere speeltijd en verlenging niet tot scoren kwam tegen de tien man uit Maasland. Maar de tweede ronde werd wel het eindstation; ondanks vele kansen lukte het opnieuw niet om te scoren. Dit keer tegen FC Oudewater, dat in de verlenging toesloeg (1-0).

Vrijetijdskleding
Het bleek achteraf gezien toch wel dat één keer in de week trainen en de vrijblijvendheid invloed hadden op de resultaten, zeker op het einde van de competitie. Zelfs spelers van het tweede, die nota bene in hun vrijetijdskleding langs de kant stonden, moesten bijvoorbeeld in de nacompetitie worden ingezet vanwege personele problemen.

Van Nispen kon ook niet altijd rekenen op een vaste kern, omdat spelers ontbraken door weekendjes weg of andere bezigheden. Wil de ploeg volgend seizoen wél meedoen om de titel, dan zal er toch wat moeten veranderen.

Een deel van de voormalig Noordwijk-spelers had gehoopt op een hereniging met Sander Bosma, maar de middenveld koos toch voor een verblijf in het Noordwijkse. Lars Warmenhoven en Floris-Jan Hinnen komen wel over van de Duinwetering en dus heeft Van Nispen volgend seizoen wellicht wat meer mogelijkheden in de breedte.

Topscorers:

  1. Ivo van der Vlugt 17
  2. Jon-Joost Cornelissens 16
  3. Jeffrey Koemans 6
  4. Pieter-Koen van der Plas 6  

Aan het topscorersklassement is wel te zien dat de Zilkers wel degelijk afhankelijk waren van het duo Ivo van der Vlugt en Cornelissens. Koemans en Pieter-Koen van der Plas volgen op geruime afstand, wat laat zien dat de middenvelders misschien iets te weinig scoren.

Verschil tussen uit en thuis
Wat verder opviel is dat er een licht verschil zat tussen de prestaties op eigen veld en op vreemde bodem. Thuis pakte Van Nispen 27 punten over het hele seizoen. Uit behaalde het team 21 punten, één punt minder dan bijvoorbeeld middenmoter Kagia. In de uitwedstrijden scoorden de Zilkers weliswaar één doelpunt meer dan thuis (30 om 29), maar ze incasseerden wel meer tegendoelpunten (17 uit om 12 thuis).

Gezien de kwaliteiten van een aantal spelers binnen de selectie had men bij Van Nispen gehoopt lang mee te strijden om het kampioenschap. Dat was geenszins het geval.

Bovengemiddelde kwaliteiten
Aan de andere kant moet niet worden vergeten dat de formatie debuteerde in de Derde Klasse. Natuurlijk herbergt het team een aantal spelers met bovengemiddelde kwaliteiten voor deze klasse, maar een ander deel heeft juist moeite met het niveau en moet zich optrekken aan de sterkere spelers.

Hoewel het op het einde misging voor Van Nispen, krijgt de nieuwkomer in de Derde Klasse een 7, op basis van de tweede plek in de competitie en het behalen van de nacompetitie. Toch had er misschien wat meer in gezeten als er gewoon twee keer per week was getraind in plaats van één keer. Ook minder afmeldingen in sommige weekenden hadden kunnen bijdragen aan betere prestaties.

Archieffoto’s: Cees van Hoogdalem

Lees ook: ‘Kharboutli: geluk en nieuw leven in Sassenheim (plus video)’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 13 jul.
Oefenwedstrijd
FC Rijnvogels4-0FC Lisse
Za. 20 jul.
Oefenwedstrijd
Katwijk14.30FC Rijnvogels