Het EK is iedere vier jaar een waar voetbalfeestje. In onze EK-special zoomen we elke dag in op de belangrijkste ontwikkelingen en analyseren die met een trainer, speler, bestuurder of analist uit de regio. In aflevering zeventien komt de aanvoerder van VV Katwijk Robbert Susan aan het woord. De Leidenaar heeft bijna alles van EK gezien en beschouwt voor op de eerste halve finale van vanavond tussen Wales en Portugal.

Robbert, kijk je uit naar vanavond?

,,Toch wel. Ik ben heel benieuwd of Wales opnieuw kan verrassen. Ook zonder de geschorste Aaron Ramsey van Arsenal. Dat is een hele grote aderlating. Samen met Gareth Bale maakt hij echt het verschil.”

Je hebt het goed gevolgd, zeg je. Wat vind jij tot nog toe van het toernooi?

,,Het is niet best tot nog toe. Ik blijf erbij. Als ook de nummers drie al doorgaan, dat zegt genoeg. Portugal heeft nog niet een duel gewonnen en staat in de halve finale. Dat kan toch niet?”

 De experts zeggen zelfs dat Pepe de beste man is aan de kant van die ploeg. Deel jij die mening?

,,Hij houdt het aardig dicht. Dat doet die ook bij Real Madrid wel. Maar als hij al de beste is…Dat zegt genoeg, vind ik. Dat is tekenend voor het spel van Portugal. Er zit helemaal niks bij. Ronaldo heeft het ook totaal niet. Die bal die hij tegen Polen miste vlak voor de goal was exemplarisch. Normaal is dat hangen. Ik weet niet wat het met hem is, en ik zie misschien ook te weinig wedstrijden van Portugal, maar het lukt hem zelden.”

Je bent geen fan van Portugal, hoor ik?

“Nee, zeker niet. Ik ben voor Wales. Ze hebben ook echt we een kans. Als ze op de manier spelen zoals het hele toernooi al doen, kan het. Hoe ze als beesten over het veld rennen, er is niemand die verzaakt. Het is echt een elftal. Spelers uit het Championship staan bij de laatste vier. Ik vind dat prachtig. Dat is het spelletje waar ik van hou. Portugal heeft het niet laten zien.”

Even nog terug naar Wales. Bale laat het wel zien op dit toernooi. Vandaag werd ook gezegd dat de twee bij Real Madrid nauwelijks met elkaar praten, terwijl Ronaldo vanuit zijn tijd bij Manchester United toch een aardig woordje Engels praat. Wat vind je daarvan?

,,Zet er maar in dat ik hoop dat Bale scoort vanuit een vrije trap. Dan kan die Ronaldo volgend seizoen bij iedere bal wegsturen. Ik word daar doodziek van bij Real Madrid. Van links en rechts neemt Ronaldo ze. Zelfs vanaf 45 meter. Als je iemand als Bale hebt met links, dan laat je die toch schieten vanaf rechts? Ronaldo heeft status en hij kan vanaf links de ballen nemen, maar hij overdrijft het echt. Nu bij Wales zie je de oude Bale van zijn tijd bij Tottenham Hotspur. Bij een ploeg die veel ruimte krijgt en Bale meters kan maken, is die levensgevaarlijk. Bij Real zijn de ruimtes veel kleiner en hij speelt ook niet op zijn positie. Hij laat het nu weer iedere keer zien.”

Foto: Aad de Winter/bobkat.nl

POPULAIRE BERICHTEN