Het EK is iedere vier jaar een waar voetbalfeestje. In onze EK-special zoomen we elke dag in op de belangrijkste ontwikkelingen en analyseren die met een trainer, speler, bestuurder of analist uit de regio. In deze aflevering Tomas Arroyo. Zoals zijn achternaam doet vermoeden is hij van Spaanse afkomst. En wie de verdediger van Ter Leede op social media volgt, weet waar het hart ligt van 21-jarige Voorhouter.

Tomas, voordat we over Spanje gaan praten wees jij mij erop dat de bovenstaande foto een mooi verhaal heeft, vertel..
,,Dat zit zo. Wij gaan elk jaar natuurlijk op vakantie naar Spanje, daar woont een groot deel van mijn familie nog. Zoals je misschien weet is mijn vader ook scout voor Ajax. Wij bezochten tijdens onze vakantie een training van de jeugd van Barcelona. Daar zag mijn vader Andres Iniesta voetballen. Hij zag gelijk dat het een ontzettende goede voetballer was, maar onhaalbaar voor Ajax. Dat is nu zestien jaar geleden. Iniesta was dus zelf ook nog zestien en ik was toen vijf. We zijn toen even later naar de fanshop van Barcelona om een shirt van de club te kopen. We vroegen toen aan de balie of die bedrukt mocht worden met Iniesta. De verkoopster vroeg toen wie dat was. Een jaar later debuteerde Iniesta onder Louis van Gaal. De rest is geschiedenis. Sinds die tijd ben ik fan van Iniesta en dat shirtje wat we toen gekocht hebben, heb ik nu dus nog steeds.”

Fan zijn van Spanje lijkt me dan ook niet zo moeilijk? Ik volg je op social media en zie je regelmatig voorbij komen in een Spaans shirt.
,,Nee ik ben meer voor Spanje dan voor Nederland. Dat is vanzelf gegaan. Mijn vader is een voetbaldier en is Spaans. Mijn opa heeft ooit de keuze gemaakt om in Nederland te gaan werken. Hij is inmiddels helaas overleden en mijn oma woont weer in Spanje, evenals een oom van mij. Tijdens elk EK of WK kijk je met je vader naar voetbal. We keken natuurlijk altijd naar Spanje. Daarom voel ik daar nu meer bij dan bij Nederland.”

Hoe heb jij dan de WK-finale tussen Nederland en Spanje ervaren in 2010?
,,Gelukkig was ik toen in Spanje, dat had ik niet getrokken tussen mijn Nederlandse vrienden in. We zaten in Valencia op een hotelkamer te kijken. Vooral met mijn vader en mijn broer zaten we gespannen voor de TV, mijn moeder heeft daar iets minder mee. Toen Iniesta in de verlenging scoorde was het een enorm feest. Ook bij ons in de hotelkamer, helemaal na dat verhaal over Iniesta, wat ik je net vertelde. We zijn toen met het gezin naar een plein gegaan in Valencia waar het één groot feest was.”

Wat vind je van het huidige Spanje? Is deze selectie net zo goed als enkele jaren geleden, toen Spanje het voetbal dicteerde?
,,Het Spaanse voetbal heeft nog steeds zoveel kwaliteit. Natuurlijk zijn bijvoorbeeld Xavi en Xabi Alonso niet meer in beeld voor het Spaanse elftal, maar er zijn zat spelers die die plekken hebben overgenomen. Daarnaast komen er echt weer toppers aan als Jorge Resurrección Merodio, beter bekend als Koke en Thiago Alcantara. En als je ook die bank ziet van Spanje. Poeh!  Wat een spelers. Overigens ben ik blij dat Diego Costa niet meer bij de selectie zit, maar dat Alvaro Morata in zijn plek speelt. Die past veel beter bij de selectie. Diego Costa hoort meer bij de tijd van Mourinho. “

Zometeen speelt Spanje tegen Italië. Wat verwacht je er van? Wat verwacht je überhaupt van dit EK? Spanje zit in de moeilijke kant van het schema.
,,Ik denk dat deze kant van het schema niet erg is voor Spanje. Dat zijn bijna allemaal ploegen die het spel zelf willen maken. Italië zal niet makkelijk worden, maar met die lange verdedigers weet Spanje wel raad. Bij ons in het elftal zitten veel meer voetballers. De moeilijkste pot zal Spanje – Duitsland worden. Dat wordt een tactisch schouwspel denk ik. Ik ga uit van een finale tussen Spanje en België.”

Zit je met de familie Arroyo voor de TV?
,,Dat sowieso! Ik woon in Voorhout en mijn oom en zijn gezin ook. Dan zitten we met z’n allen met een Spaans shirt voor de TV. Iedereen heeft er wel twee of drie liggen. Misschien herken je nog wel een paar gezichten uit de Bollenstreek op de onderstaande foto? We kijken ook vaak bij mijn nicht. Ook de Nederlandse aanhang kijkt mee. Dat zijn Nederlanders, maar zijn niet anders gewend. Die zijn ook wel voor Spanje geworden. Zeker nu Nederland dit EK niet mee doet. Een ding is wel jammer. De dag na de EK-finale moet ik alweer trainen met Ter Leede. Kan ik helaas niet helemaal uit mijn bol gaan dus.”

Familie Arroyo

POPULAIRE BERICHTEN