Vier rode kaarten, zeven gele, een wedstrijd die halverwege de eerste helft gestaakt wordt en een scheidsrechter die na afloop een bal in z’n gezicht gegooid krijgt. Dat het een heetgebakerd middagje was op De Elsgeest in de wedstrijd tussen Foreholte en GSC ESDO mag gerust een understatement worden genoemd. En dan ook nog eens met 2-3 verliezen na een buitenspel goal in de absolute slotfase. Typisch.

Na die onterecht goedgekeurde winnende goal ontstond er het nodige tumult en liepen de emoties hoog op. Twee eerdere rode kaarten in de wedstrijd en een incident waardoor de wedstrijd was gestaakt hadden de emoties al gevoed. IJzendoorn weigerde er na afloop iets over te zeggen. ,,Schrijf maar op wat je zelf hebt gezien. Ik kan hier beter op dit moment geen commentaar op geven”, brieste de trainer van Foreholte. Ook hij had gezien dat de winnende goal nooit had mogen worden goedgekeurd.

De scheidsrechter was de gebeten hond, nadat hij niet in conclaaf wilde met de grensrechter die stond te vlaggen bij de 2-3. Dennie Luigies en de grensrechter zelf gingen verhaal halen bij de scheidsrechter en kregen rood – toen het eindsignaal al had geklonken – vanwege opmerkingen op de leiding. Bij het opzoeken van de kleedkamers werd er ook nog eens een bal in het gezicht gegooid van de leidsman. Bij het incident verloor scheidsrechter Straver een tand. De leidsman gaf aan het incident te melden bij de KNVB.

Je zou bijna zeggen dat zo’n bizar en tumultueus slot paste bij de hele wedstrijd. De incidentrijke wedstrijd beleefde z’n eerste noemenswaardige moment na een kwartier voetbal. Doelman Niels van Schie maakte hands buiten het strafschopgebied en kon met rood vertrekken. Reservedoelman Gozeling stond nog geen vijf seconden in het veld of de vrije trap werd onder de muur door binnen geschoten. Daar sta je dan als tweede keeper. Nog geen bal geraakt en je mag de bal al uit het net vissen. ,,Marcel was er woedend over dat de muur opsprong. Ik heb die bal nooit kunnen zien. Dat was wel even een domper, ja”, vertelt Gozeling over de vrije trap.

Tweede rood

Gozeling, die overigens een prima wedstrijd speelde, zag vijf minuten later dat Tim Vincenten ook naar de kant moest. De rechtsback werd uit het veld gestuurd voor natrappen. ,,Hij zegt zelf dat ze met hun benen in elkaar verstrengeld zaten en hij zich wilde losrukken”, kijkt Gozeling terug op dat moment. ,,Maar je moet deze scheidsrechter gewoon nooit de kans geven zulke rode kaarten te geven. Dat mogen we onszelf verwijten. Het is gewoon onvolwassen. We zijn nog een jonge groep. Het zijn gewoon die slimmigheidjes die we nog niet hebben en laten ons te veel gaan op die momenten.”

Hoewel Foreholte onvolwassen was qua emoties in de eerste helft, speelde het de wedstrijd met negen man juist als een ervaren ploeg. IJzendoorn was daar dan ook oprecht trots op. ,,Een dikke tien voor de jongens. We hebben de hele as dichtgegooid. Dat hebben de jongens goed gedaan. Hoewel we tot twee keer toe achter kwamen met 0-1 en 1-2 had ik er echt nog wel geloof in. Toen we op 2-2 kwamen heb ik zelfs nog aanvallend gewisseld. Het had echt 3-2 voor ons kunnen worden.”

Gozeling beaamt de woorden van zijn trainer. ,,We waren niet minder met negen man. Ze hebben amper echt uitgespeelde kansen gehad. Dan is het toch jammer dat het allemaal zo is gelopen.” Gozeling doelt daarmee niet alleen op de einduitslag, maar ook de rode kaarten, de gestaakte wedstrijd en het incident na afloop. De wedstrijd werd gestaakt nadat verdediger Angelista van GSC ESDO werd gewisseld en daar niet blij mee was. Eerst trapte hij de waterzak van de eigen ploeg kapot en daarna liet hij zich provoceren door het publiek. Angelista liet zich gaan en sprong over de boarding om ruzie te zoeken met het Voorhoutse publiek. Scheidsrechter Staver besloot de wedstrijd voor tien minuten te staken.

Provocatie

,,Begrijpelijk dat het spel even werd stilgelegd. Die jongen liet zich provoceren door het publiek, maar het fijne weet ik er niet van wat daar is gebeurd. Ik heb me met mijn eigen ploeg bezig gehouden”, spreekt IJzendoorn. ,,Wat er verder allemaal is gebeurd moet ik even een plekje geven. Ik ben ontgoocheld over wat ik allemaal heb gezien qua emoties rondom deze pot. Eerst even uithuilen en daarna weer verder kijken.”

Verder kijken zal IJzendoorn doen naar de ranglijst, waar Foreholte nog op een prima derde plek staat. ,,TAC ’90 wint van Wilhelmus, dus ik zie hun wel als de titelkandidaat. Ik vind het ook de beste ploeg. Maar we zouden maar met 3-2 hebben gewonnen vandaag, dan konden we gewoon kampioen worden. Nu wordt het lastig.”

Met drie rode kaarten voor selectiespelers zal IJzendoorn de komende dagen genoeg aan zijn hoofd hebben. De trainer weet in ieder geval wel dat de titeldroom ver weg is. Maar om maar in de te krachttermen van de dag de emotievolle middag te blijven: definitief knock-out is Foreholte nog niet.

Foreholte – GSC ESDO 2-3 (0-1). 15. Karadag 0-1,  55. Wiering 1-1, 62. Izri 1-2, 78. Bleijswijk 2-2 (strafschop), 90+2 Amheye 2-3.

Rood: 15. Van Schie, 19. Vincenten

Foreholte: Van Schie, Vincenten, Lemmers, Van Leeuwen (79. Guijt), Wiering, Jongbloed, Arroyo (40. Schiebroek), Bleijswijk, Luigies (15.Gozeling), Dickhoff, Grondel

Tekst: Frank Venema

Foto: Jeannette Dijkstra

logo-vankesteren-300


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)