Piepende schoenzolen, echo’s van juichende kinderen, de buzzer die aangeeft dat het tijd is om te stoppen na twaalf minuten voetbal. Het zijn de kenmerkende geluiden van een zaalvoetbaltoernooi. Met gespannen gezichten stonden de eerste kinderen op vrijdagochtend om 8.30 uur al voor de deur van Sportpark Duinwetering.

,,We zouden om 8.15 uur met elkaar verzamelen, maar ik ben er al”, lacht de eerste deelnemer, die om vijf minuten over acht keurig zit te wachten op de trap van het sportcomplex. Hij heeft er zin in, straks te gaan voetballen met z’n maatjes van sv Hillegom.

Voor de derde keer op rij organiseert Voetbal in de Bollenstreek in samenwerking met BroSports en vv Noordwijk de Horeseca Horescavo ZaalCup. En daar waar de kinderen hun adrenaline kwijt kunnen in de zaal, daar staan de ouders langs de kant hun spanning weg te schreeuwen. Sportief, dat zeker.

Gaaf
Terwijl de ochtend vordert, wordt langzaam duidelijk welke verenigingen de hoogste ogen gooien. Bij de meisjes onder 13 blijken de teams van vv Oegstgeest en FC Rijnvogels het meest aan elkaar gewaagd. Het doelsaldo moet uiteindelijk uitsluitsel geven: de meiden van Oegstgeest blijken het saldo aan hun kant te hebben en kronen zich tot de nummer één van de meidenafdeling.

Bij de jongens onder 13 zijn het de teams van FC Lisse en Quick Boys die elkaar het minst ontlopen. Zowel Quick Boys 1 als Quick Boys 2 staan in de halve finale tegen de eerste twee teams van FC Lisse. In de finale wint het tweede elftal van Quick Boys tegen het tweede elftal van FC Lisse met 1-0.

,,Ik denk dat dit talentje ooit in het Nederlands Dameselftal terecht kan komen.”

Toch komt de beste speler van het toernooi niet uit die finale. UVS-speler Mats van der Eerde is door de trainers uitgekozen tot beste speler van het toernooi. ,,Dat vind ik natuurlijk hartstikke gaaf”, zegt de jonge Leidse voetballer. ,,Als ik volgend jaar in de C-1 kom, dan ben ik er wel weer bij.”

Het blonde voetballertje houdt van zaalvoetballen. ,,Het gaat sneller dan op het veld. Ik vind het daarom misschien iets leuker dan op het veld. Je kan sneller scoren en meer aan de bal komen. We zijn helaas in de kwartfinale uitgeschakeld door FC Lisse.”

Mats van Eerde (r) werd door trainer verkozen tot beste speler van JO-13

Als de onder -13 het pand verlaten gaan de jongens van onder -15 verder met het toernooi. Net als vorig jaar doen bij de jongens ook een paar meiden mee en die laten zien dat ze totaal niet onderdoen voor de leeftijdsgenoten van het andere geslacht. Onder andere bij Ter Leede, waar trainer Arjan Timmers trots is.

,,We hebben in onze jongensselectie drie dames. Eén daarvan deed mee. Ik denk dat dit talentje ooit in het Nederlands Dameselftal terecht kan komen. Ik hoop dat ze de dames van Ter Leede gaat halen, maar vrees dat ze al hoger gaat spelen dan Ter Leede 1.”

Gouden hand
Timmers zag sowieso dat het voor zijn elftal goed ging. Hij leidde de jongens en dame van Ter Leede naar de finale. Daarin kwam het met 0-1 achter tegen FC Lisse, maar won het uiteindelijk het toernooi. Mede dankzij een tactisch slimme vondst van Timmers, die een spits binnen de gelederen had die zestien keer scoorde.

,,Corné is normaal gesproken een linksback. We hebben ‘m in de zaal in de spits gezet vanwege z’n lengte en fysieke kracht. Een goed aanspeelpunt. Hij legt er zestien binnen. Dat is gaaf. Gouden hand van de trainer? Ach, soms moet je geluk hebben.”

,,En tja, als je hier de zaal in loopt, wil je toch weer winnen. Dat is de aard van het beestje.”

Als de junioren zijn gedoucht lopen een paar minuten later de eerste veteranen binnen. De gezichten staan nog steeds hetzelfde. Lachend komen spelers als Dennis Groot en Joost Kuhlmann van Rijnsburgse Boys het pand binnen. Ook Marek Kujach en Kevin Winter zijn van de partij voor FC Lisse.

Maar als éénmaal het fluitje gaat op het veld, staan de plooien in het gelaat weer strak. Zo blijkt Kuhlmann z’n fanatisme nog niet te zijn getemperd. Als hij het in de finale niet eens is met een scheidsrechter mag hij zelfs nog even twee minuten op het strafbankje plaatsnemen.

Verhalen
,,Ik train nog twee keer in de week bij EDO met allemaal jongens van dezelfde leeftijd. Als je die trainingen nog ziet: op het veld is het vechten voor elke meter. Daaromheen is het natuurlijk gezellig met een biertje en trainingskampjes. En tja, als je hier de zaal in loopt, wil je toch weer winnen. Dat is de aard van het beestje.”

Het team van onder andere Groot en Peter Freke blijkt uiteindelijk de sterkste van de 35+-teams. Onder het genot van een kop erwtensoep, een broodje frikadel en de muzikale klanken van onder andere André Hazes Junior wordt dag één afgesloten. ,,Het was weer mooie verhalen ophalen met elkaar”, lacht Kulhmann tot besluit.

Foto’s: Hans SchalkPOPULAIRE BERICHTEN