,,Dat begrijp ik ook wel”, lacht VVSB-verdediger Stefan Kraaijvanger. In Noordwijkerhout en misschien ook wel daarbuiten werd afgelopen week verrast gereageerd op zijn aangekondigde afscheid. ,,Die verbazing zal vooral bij de buitenwereld hebben gespeeld. De mensen die dichtbij mij staan hadden dit wel kunnen voorspellen.” Blijkbaar speelde het vertrek dus al langer bij voetballer en deze week kwam het hoge woord er uit. Na acht jaar voetballen in Noordwijkerhout is het klaar.

Kraaijvanger is eerlijk. Er zaten hem dingen dwars. Opstapelende ergernissen deden hem al twijfelen. In november sprak hij daar openlijk mee met Theo Nulkes, bestuurslid spelerszaken bij VVSB. Toen hij half december ook nog werd gepasseerd door de trainer en Peet van der Slot zijn plek overnam in de laatste linie was de -inmiddels- Noordwijkerhouter zeker van zijn zaak.

,,Er waren al wat irritaties. Dat ik gepasseerd werd heeft het laatste zetje gegeven”, vertelt Kraaijvanger onomwonden, om daarna toch zijn kaken op elkaar te houden. ,,Wat die irritaties precies zijn, houd ik tussen de club en mezelf. Maar het feit is dat ik na zeven seizoenen basis, nu op de bank zit. Toen ik gepasseerd werd had ik al het idee dat ik voor de sportieve kant niet meer bij VVSB zou willen blijven. Nu is dat helemaal duidelijk.”

Sociaal
De linksbenige centrale verdediger kwam in 2009 over van de profs van Haarlem en voelde zich vrij snel op z’n gemak in Noordwijkerhout. Acht jaar later woont hij er zelfs en heeft de club hem veel gegeven. De 26-jarige voetballer bouwde vriendschappen op, kende fantastische successen bij ‘de bavo’ en voelde zich lange tijd oprecht op z’n plek bij de paars-gelen.

,,Al met al heb ik meer dan tweehonderd wedstrijden gespeeld bij VVSB, met fantastische momenten. Natuurlijk het KNVB-bekeravontuur van vorig jaar. Maar ook de promotie van de Hoofdklasse naar de Topklasse, in een tweeluik tegen Venray, zal ik nooit vergeten. Buiten de prestaties om heb ik ook op sociaal vlak mooi dingen meegemaakt; vriendschappen opgebouwd en me gewaardeerd gevoeld door de supporters.”

,,Daarom kreeg ik ook veel positieve berichtjes de afgelopen dagen van spelers en supporters”, vertelt de verdediger van de tweededivisionist. ,,’Stefan ben je in de war?’, of: ‘Stefan gaat het wel lekker met je?’, stuurden ze dan op. Dat is leuk. Ik laat VVSB dan ook wel met een dubbel gevoel achter. Het is een fantastisch club, maar op dit moment is het gewoon de beste keuze.”

,,Daarom voer ik ook een beetje een tweestrijd met mezelf. Wat wil ik nu?”

Wat de linksbenige voetballer in de toekomst gaat doen is nog maar de vraag. Ook voor hemzelf. Kraaijvanger wil sowieso zijn trainerspapiertjes gaan halen. Maar of hij dat nu al op 26-jarige leeftijd wil gaan doen, is onzeker. Als een mooie club zich aandient staat de Noordwijkerhouter daar ook voor open.

Trainer
,,Zo’n trainerscursus en voetballen op het hoogste niveau, dat gaat het niet worden. Daarnaast heb ik het ook te druk met mijn werk en met mijn gezin. In de zomer krijg ik ook gezinsuitbreiding, wat schitterend is, maar daardoor past het niet. Daarom voer ik ook een beetje een tweestrijd met mezelf. Wat wil ik nu? Ik heb mezelf nog wel even de tijd gegeven om die beslissing te nemen. De tijd zal het leren… Zaterdag twee, zaterdag vijf en jongens van Van Nispen toonden al interesse, haha.”

Het trainersvak is een serieuze ambitie voor Kraaijvanger. ,,En daar wil ik ook best wel op tijd mee beginnen. Eigenlijk wil ik zo snel mogelijk trainersdiploma’s gaan halen. Niet als ik pas 33 ben ofzo. Als trainer wil ik ook zo hoog mogelijk komen. Het niveau waar we nu op voetballen met VVSB, wil ik als trainer ook naartoe gaan.”

Zouden we de verdediger dan ooit terug zien op De Boekhorst als hoofdtrainer? ,,Haha, wie weet. Dat niveau streef ik wel na. Maar het is eerst maar eens de vraag of ik goed genoeg ben als trainer. De toekomst zal het moeten uitwijzen. Nu wil ik eerst nog het liefst een aantal wedstrijden spelen. Ruim tweehonderd wedstrijden is mooi, maar daar wil ik er nog wel een paar extra aan toevoegen.”

Foto’s: Tino Stulen


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen