Voor een dertigtal SV Hillegom-supporters en een handjevol thuispubliek voltrok zich zondagmiddag een schouwspel dat niet eens een persiflage op een voetbalwedstrijd mocht worden genoemd. Op het waterkoude sportpark bleken de (Haagse) gemoederen al vanaf de eerste minuut oververhit.

Vervelende overtredingen in combinatie met veelvuldig verbaal geweld van de thuisploeg richting arbiter en tegenpartij zorgden voor een explosief sfeertje. Waarbij gezegd moet worden dat de Hillegomse formatie het hoofd koel hield en niet wenste in te gaan op de provocaties van de gastheren. Dat Hillegom daarbij een 1-0 achterstand omboog in een 1-3 zege leek slechts bijzaak op een verloren middag waar de voetbalsport zelf de grote verliezer was.

Wijzen in één richting is nooit goed, maar in dit geval vroeg GSC/ESDO toch echt zelf om problemen. Wat er zich gedurende negentig minuten binnen de witte lijnen afspeelde zorgde ervoor dat voetbal slechts bijzaak was. De verbale wind woei vanaf de aftrap uit Haagse-hoek met arbiter Van Delft als voornaamste mikpunt. De pas 22-jarige leidsman verdiende echter een pluim. Op partijdigheid viel hij niet te betrappen, terwijl hij ondanks alle commotie de rust zelve bleef.

Desondanks leverde bijna elk fluitsignaal de leidsman een stortvloed aan niet mis te verstane op- en aanmerkingen op. Het absolute dieptepunt werd na 42 minuten bereikt, toen Omer Karadag met tweemaal geel wegens opmerkingen op de leiding mocht inrukken. Toen de boosdoener zijn medespelers opriep om dan maar collectief de kleedkamer op te zoeken, was voor arbiter Van Delft de maat vol. De leidsman dirigeerde beide ploegen eigenhandig van het veld in een poging de gemoederen enigszins tot bedaren te brengen.

Bijzonder trots
Dat laatste lukte na een onderbreking van twintig minuten zowaar. De resterende drie minuten werden eerst uitgespeeld, om direct hierna van helft te laten wisselen om aan het tweede bedrijf van deze voetbalklucht te beginnen. Dat Hillegom op dat moment via Nick van Staveren en Jim Pijpers de opgelopen 1-0 achterstand gerepareerd had, was slechts bijzaak.

Hillegom-trainer Bas Naber: ,,Ik heb mijn spelers tijdens de onderbreking nogmaals op het hart gedrukt niet mee te gaan in de provocaties. Voor je het weet loopt het uit de hand en pakken we kaarten en blessures. Daar hebben mijn spelers zich uitstekend aan gehouden en dat maakt me bijzonder trots. Dat we hier met 3-1 winnen was gezien de verhoudingen logisch, maar voor hetzelfde geld loopt het allemaal anders. Ik snap die gasten trouwens niet. Er zit voldoende voetbal in die ploeg, maar ze doen zichzelf zo tekort door ons op deze manier tegemoet te treden. Dit ging nergens over!”

Het moet gezegd dat het tweede gedeelte van het duel verbaal een stuk rustiger verliep. Dat er tot driemaal toe ergens op het veld een Hillegom-speler ‘zomaar’ op de grasmat lag, behoorde blijkbaar bij het gehanteerde Haagse draaiboek en werd voor kennisgeving aangenomen. Net als de 1-3 van Jeroen Dedel die na een uur spelen met een lage schuiver de 1-3 en dus de beslissing op het scorebord zette.

Verlangen naar laatste fluitsignaal
Het niveau zakte hierna naar een bedenkelijk peil. Hillegom hoefde niet meer zo nodig en de thuisploeg kon met tien man geen vuist meer maken. In de dertig lange minuten die nog volgden liep ook aanvoerder Ismael Al Mokadem wegens praten tegen zijn tweede gele kaart aan. Dat veranderde overigens niets meer aan de stand. Het verlangen naar het laatste fluitsignaal won het gedurende dat halfuur bij Hillegom van de drang om de score nog verder op te voeren.

,,Dat kun je wel stellen”, bevestigde Jeroen Dedel na afloop. De doelpuntenmaker die toch al de nodige ervaring in zijn voetbalrugzak heeft zitten, kon zich niet herinneren iets dergelijks ooit meegemaakt te hebben. ,,Heel blijven, geen kaarten pakken, punten mee, wegwezen en nooit meer terugkomen. Daar draaide het vanmiddag om. Dit had niets met voetbal te maken. Schoppen, slaan en knijpen. Zelfs mijn kruis was niet veilig. Los nog van de ergste ziektes die ik vanmiddag continu voorbij heb horen komen. Waardeloos gewoon”.

Met die woorden kwam een einde kwam aan een middag die op 1.001 andere manieren een stuk beter besteed had kunnen worden!

GSC/ESDO – Hillegom 1-3 (1-2). 22. Achabar 1-0, 33. Van Staveren 1-1, 38. Pijpers 1-2, 61. Dedel 1-3

Bijzonderheden: Duel na 42 minuten voor twintig minuten onderbroken door arbiter Van Delft.

Rode kaarten : 42: Karadag (2x geel), 82. Al Mokadem (2x geel)

SV Hillegom: Ruigrok, Van Saase, De Groot, Van der Neut, Van Leeuwen, Van der Paard, Pijpers, Maitan, Sobhi, Dedel, Van Staveren (80. Bakker)

Foto: Dirk van de Reep


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen