Nauwelijks twee maanden na zijn entree op De Krom is Raoul Esseboom niet meer weg te denken uit het hart van de Katwijk-verdediging. De bijna 25-jarige verdediger maakte pas eind augustus de overstap van Volendam naar de huidige koploper van de Tweede Divisie. Om zich, na enkele invalbeurten, eind september in de basiself van de succesvolle  Schreuder-formatie te spelen.

Esseboom organiseert en brengt in het hart van de verdediging als laatste man rust in de ploeg van Dick Schreuder. ,,Op een positie waar ik het beste uit de voeten kan”, vertelt de centrale verdediger.

De Amsterdammer belandde via de jeugdopleidingen van onder andere Haarlem en Telstar bij Young Boys. Onder trainer Rinus Israël debuteerde hij eind 2010 als A-junior debuteerde in de Hoofdklasse. Met succes, want een seizoen later volgde de overstap naar (Jong) PSV.

,,Die stap kwam achteraf gezien te vroeg. Ik was er nog niet klaar voor. Bij Volendam heb ik, opnieuw een jaar later, mijn draai gevonden. Van origine speel ik in het centrum van de verdediging. Onder Hans de Koning speelde ik bij Volendam vooral als rechtsback of op het middenveld.”

,,Maar dat is in combinatie met vv Katwijk een mooie en afwisselende mix.”

,,Vooral vorig seizoen was dat anders en kwam ik minder aan spelen toe. In een gesprek met de nieuwe trainer Misha Salden bleek dat ik niet op al teveel minuten hoefde te rekenen. Reden voor mij om na vijf seizoenen naar een andere club uit te kijken. Dat werd op het einde van de transferperiode Katwijk. Een keuze waarvan ik tot op de dag van vandaag geen moment spijt heb gehad.”

Mooie mix
Naast spelen voor Katwijk heeft Esseboom zich dit jaar geworpen op zijn studie Psychologie. ,,Een perfecte combinatie”, aldus de atletische verdediger. ,,Bovendien ben ik daar al sinds mijn jeugd in geïnteresseerd.  Hopelijk kan ik dit jaar mijn propedeuse afronden.”

,,Dat doe ik nu vooral door thuisstudie en eenmaal per week klassikale lessen. Als alles naar wens verloopt zet ik volgend jaar mijn studie aan de Universiteit verder. Dat betekent veel studeren en lezen. Maar dat is in combinatie met vv Katwijk een mooie en afwisselende mix.”

Basisplek
Dat de 23-jarige verdediger op een laat moment op De Krom arriveerde vormde voor de voetballer geen obstakel. Integendeel zelfs blijkt uit zijn woorden. ,,Voor mij was het een extra uitdaging om te laten zien wat ik kan. De voorbereiding heb ik weliswaar gemist, maar het gewenningsproces is desondanks vlot verlopen.”

,,De club kende ik al redelijk, net als Robert Susan. En natuurlijk Mike van den Ban, die ik nog vanuit het Haarlemse kende. Daarbij is het natuurlijk prettig om in een team terecht te komen dat uitstekend presteert. Dan is het voor de rest aan mij om elke keer te laten zien dat ik een basisplek verdien.”

Arbeid
De successen van Katwijk brengen volgens Esseboom echter ook een nadeeltje met zich mee. ,,Ploegen gaan zich extra wapenen om de koploper te vloeren. Dat is in zo’n situatie altijd een gegeven. Dat vergt elk duel veel arbeid van het hele team. En dat moet je vervolgens elke wedstrijd op kunnen brengen.”

,,Dan is het aan mij om het achterin zo neer te zetten dat het gevaar er vroegtijdig uitgehaald wordt. Dat betekent organiseren en veel praten. De winst moet daarbij altijd voorop staan. En als dat met goed voetbal lukt, is dat mooi meegenomen. Afgelopen zaterdag was het zeker niet fantastisch tegen Barendrecht, dat kan ook niet altijd. Door aan de afgesproken speelwijze te houden, sleepten we dit potje er toch ook weer uit.”

Vervolgens valt onvermijdelijk de naam van VVSB, de beker-tegenstander van dinsdagavond. Een ploeg trouwens waar Katwijk nog iets tegen heeft goed te maken gezien de (kansloze) 3-0 bekernederlaag van vorig jaar op sportpark De Boekhorst.

,,Dinsdag is gewoon dinsdag, maar deze bekerderby leeft enorm.”

,,Over dat laatste heb ik wel het een en ander gehoord, maar voor mij speelt dat absoluut niet mee. We willen dit keer gewoon winnen en daar gaan we alles voor doen. Zoals we dat elke keer doen. Wat dat betreft is de wedstrijd tegen VVSB  een wedstrijd die ik benader zoals alle anderen.”

Vaandel
Hoe de klus tegen ‘De Bavo’ geklaard kan worden weet Esseboom overigens uit eigen  ervaring. Vorig jaar december won hij, weliswaar als bankzitter, met Volendam in de achtste finale van het bekertoernooi met 4-1 van de paars-gelen.

Esseboom: ,,Dinsdag is gewoon dinsdag, maar deze bekerderby leeft enorm. Dat merk je binnen de hele club. Voor ons als spelers is het gewoon één van de wedstrijden, maar verder komen in het bekertoernooi staat bij ons natuurlijk ook hoog in het vaandel.”

Foto’s: Orange Pictures & Aad de Winter


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC2-2Foreholte
Van Nispen (zon.)2-2Spaarnwoude