Hoewel het duel tussen FC Lisse en TEC voor komende zaterdag is afgelast, blijft de club de laatste tijd in het nieuws. Vorige week maakte FC Lisse-speler Robert van Boxel bekend zijn aflopende contract bij de club niet te verlengen. De centrale verdediger, die zaterdag zijn 35e verjaardag viert, vindt het na ruim vijftien jaar welletjes. Zijn carrière bracht hem langs onder meer Sparta Rotterdam, SC Cambuur en PSV. Sinds 2015 speelt hij voor FC Lisse.

Hallo Robert. Waarom heb jij vorige week te kennen gegeven bij FC Lisse je aflopende contract niet te verlengen?
,,Bijna twintig jaar lang heeft alles bij mij in het teken gestaan van voetbal. Ik heb een gezin met drie jonge kinderen en wil daar graag meer aandacht aan kunnen besteden. Ik wil met name af van de verplichtingen, zodat ik wat meer vrijheid heb om mijn eigen agenda te kunnen bepalen.”

Stop je helemaal, of ga je nog afbouwen op een lager niveau?
,,Ik ga me inschrijven bij vv Zwanenburg, dat is de club waar ik tot mijn zevende gespeeld heb. Dat is in de buurt en dan kan ik lekker op de fiets naar de club. Mijn broer speelt daar ook en het lijkt me ook leuk om af en toe een balletje met hem te trappen.”

Ben je nog wel van plan om daar in het eerste elftal te gaan spelen?
,,Dat weet ik nog niet. Ik ga me gewoon overschrijven en dan zie ik wel wat de club wil en hoe ik er zelf op dat moment insta. Uiteindelijk wil ik graag de vrijheid hebben om ook een keertje op vakantie te kunnen met mijn gezin, zonder daarvoor een vrij weekend te zoeken binnen het competitieprogramma.”

,,Het voetbal is in dat opzicht altijd leidend geweest en ik ben nu op een leeftijd gekomen dat anderen dingen belangrijker worden. Bij mij leeft nu het gevoel dat het mooi is geweest en dat het tijd is om te genieten van het leven naast het voetbal.”

Is dat een gevoel dat al langer bij je leefde, of is het echt iets van de laatste tijd?
,,Het is niet dat ik het plezier in het spelletje verloren ben, absoluut niet. Daarom ga ik volgend seizoen ook nog gewoon door met voetballen, zij het op een lager niveau. Ook bij FC Lisse heb ik het altijd goed naar mijn zin gehad, dus ook daar heeft het niets mee te maken.”

,,Een belangrijke reden is de komst van ons derde kindje geweest. Vlak voor de zomer van vorig jaar kreeg ik dat te horen, maar toen had ik mijn contract al verlengd. Daarna ben ik dingen gaan afwegen en tijdens de eerste seizoenshelft heb ik de knoop uiteindelijk doorgehakt.”

Wilde FC Lisse nog wel met je door?
,,Ze waren al langere tijd op de hoogte, dus dat is niet ter sprake gekomen. In de winterstop heb ik ze verteld dat mijn besluit definitief was. Daardoor hebben zij ook ruim de tijd om een vervanger te zoeken. Wel zijn we nog in gesprek gegaan over een rol als trainer binnen de jeugdopleiding.”

Heb jij ambities binnen het trainersvak?
,,Ik heb mijn trainersdiploma TC-2 behaald, omdat het me altijd wel op een bepaalde manier heeft getrokken. Maar een jeugdteam trainen brengt natuurlijk ook een bepaalde verantwoording met zich mee en in die zin dus ook verplichtingen, terwijl ik juist daarom de keuze gemaakt heb om het voetbal op een lager pitje te zetten. Ik ga er de komende tijd eens goed over nadenken.”

Maar eerst nog een half jaar vlammen bij FC Lisse. Als promovendus staan jullie op de twaalfde plaats in de Tweede Divisie. Is handhaving voldoende, of denk je dat er nog meer in het vat zit?
,,In eerste instantie willen we ons rechtstreeks handhaven, dus dat betekent dat we tenminste vier ploegen onder ons moeten houden. Ook willen we na de winterstop een reeks neerzetten van een aantal overwinningen.”

,,In de eerste seizoenshelft was het te wisselvallig en schommelde het niveau erg op en neer. Persoonlijk denk ik dat we omhoog kunnen kijken op de ranglijst. De onderlinge verschillen in het linkerrijtje zijn klein, wie weet wat er nog allemaal mogelijk is.”

Tekst: Tom Druppers

Foto: Hubert HabersPOPULAIRE BERICHTEN