Iedere trainer is vooral met de ontwikkeling van zijn eigen team bezig. Allemaal hebben ze hun eigen paradepaardjes. Maar wat vinden de coaches eigenlijk van de spelers van de tegenpartij? In deze rubriek vragen we de regiotrainers naar hun favoriete amateurvoetballer. Daarbij mogen ze geen spelers van hun eigen team noemen. In aflevering 1 trappen we af met Cees Bruinink, trainer van landskampioen Katwijk. ,,Kevin Winter is een sieraad voor het amateurvoetbal.”

Hij moest er naar eigen zeggen even over nadenken,    maar uiteindelijk viel Bruininks keuze op Kevin Winter, de aanvoerder van Rijnsburgse Boys. ,,Ik vind Winter echt een topper. Als je kijkt naar zijn staat van dienst en hoelang hij al meedraait in de top van het amateurvoetbal, vind ik dat echt enorm knap. Hij is bovendien een verlengstuk voor een trainer in het veld, zoals ik vorig jaar met Jordy Zuidam had.”

Bruinink prijst de 34-jarige Winter om diens nuchtere karakter. ,,Vaak zie je bij jongens die veel hebben gewonnen een bepaalde arrogantie, maar daar is Kevin wars van. Of hij nu drie goals heeft gemaakt of slecht heeft gespeeld, hij blijft altijd met beide benen op de grond. Daarnaast blijft hij ook altijd achter zijn trainer staan, dat vind ik echt veelzeggend voor deze jongen.” Winter vierde successen bij FC Lisse en IJsselmeervogels en speelt nu al voor het vierde seizoen op de Middelmors.

Bruinink trok al de vergelijking met Jordy Zuidam. De oud-speler van onder meer FC Utrecht zwaaide na het kampioenschap af bij Katwijk en dat gemis laat zich dit seizoen zwaar voelen. Toch valen de twee qua spel niet te vergelijken, vindt Bruinink. ,,Winter is meer de voetballer en Jordy de controleur. Winter heeft een geniale steekpass en sluit vaak op de juiste momenten bij. Hij is heel slim naar voren toe, maar verwaarloost ook zijn verdedigende taken niet.”

Voor Bruinink is het een raadsel dat Winter, die in de jeugd van AZ speelde, nooit naam heeft gemaakt in het profvoetbal. ,,Ik vind dat hij alles in huis heeft om ook in het betaalde voetbal succesvol te zijn. Al is dat natuurlijk afhankelijk van kleine details. Maar ik vind hem echt een sieraad voor de topklasse. Ik had hem graag in mijn elftal willen hebben.”

Dat het Winter de afgelopen anderhalf jaar wat minder vergaat, neemt Bruinink voor lief. ,,Hij wordt ook wat ouder en raakt daardoor misschien wat sneller geblesseerd. En het gaat er ook om wat voor spelers je om je heen hebt. Zover ik het meegemaakt heb, stond hij er altijd in de topwedstrijden. Ook tegen ons. Ondanks dat het nu iets minder gaat, blijft hij een geweldige speler.”

Tot slot vroegen we Bruinink naar zijn favoriete internationale voetballer. Bijna vanzelfsprekend noemde hij Lionel Messi. ,,Bij hem lijkt het of het van nature zo gaat, dat hij met deze gave geboren is. Hij doet dingen waarvan je het gevoel hebt dat hij niet eens weet dat-ie ze doet. Volledig op intuïtie. Persoonlijk heb ik ook veel respect voor Cristiano Ronaldo. Hij is minder getalenteerd, maar heeft een enorme opofferingsgezindheid. “

Foto: Ron van der Linden

POPULAIRE BERICHTEN