In de rubriek ‘de favoriete speler van’ is het de bedoeling dat een regiotrainer zijn favoriete amateurvoetballer kiest, daarbij mogen ze geen spelers van hun eigen team noemen. Ditmaal is het de beurt aan Rob Jonkman, de huidige trainer van RKVV Teylingen en voormalig assist-trainer van Wilfred van Leeuwen bij de hoofdmacht van VVSB.


Onze rubriek ‘de favoriete speler van’ is terug van weggeweest. Dit item hadden we in de beginjaren van VIDB en was erg geliefd. Na eerst bij alle coaches uit de streek het net te hebben opgehaald, schakelden we door naar de captains. Nu (ruim acht jaar later) zijn we weer begonnen bij de trainers. Na Marcel IJzendoorn in aflevering twee komt nu Rob Jonkman aan het woord.


Rob Jonkman is pas bezig aan zijn tweede klus als hoofdtrainer en is wat dat betreft nog een onervaren coach te noemen in het amateurvoetbal. Als wij de huidige trainer van RKVV Teylingen vragen naar zijn favoriete speler dan geeft hij dit zelf ook direct aan. “Jullie spreken iemand die weinig ervaring heeft als hoofdtrainer op hoog niveau. Maar ik heb wel vijf jaar gewerkt bij VVSB waarvan een jaar als assistent-trainer van Wilfred van Leeuwen in de Tweede Divisie toentertijd.”

Zijn favoriete speler komt dan ook niet geheel verrassend uit de periode dat hij een jaar lang als assistent-trainer actief was op het hoogste amateurniveau. “Ik heb in dat jaar mogen werken met Vladimir Jozic. Als jullie mij vragen naar mijn favoriete speler dan is hij de speler die mij het meeste is bijgebleven.” Jozic speelde zestien seizoenen in de hoofdmacht van VVSB en stopte medio 2018 op 33-jarige leeftijd.

Waarom Jozic voor Jonkman zijn favoriete speler is, is niet alleen door wat er op het veld te zien was. “Misschien was hij niet de allerbeste speler qua creativiteit maar op het gebied van leiderschap was hij dat zeker wel. Alleen al door zijn aanwezigheid gaf dat iets extra’s binnen de ploeg en met zijn specifieke coaching kon hij de groep een enorme impuls geven.”

De huidige trainer van Teylingen vindt dat je er pas achter komt hoe belangrijk een type als Jozic is wanneer je met zo’n speler werkt. “Vanaf de buitenkant kan je wat dingen constateren maar als je met zo’n speler werkt, ga je pas ervaren wat nou echt leiderschap is.”

Vooral wanneer een speler wel of niet leiderschap toont, kenmerkt de kwaliteit van een goede leider geeft Jonkman aan. “Jozic kon op het juiste moment geïrriteerd en boos zijn maar was ook altijd op de juiste momenten weer complimenteus naar zijn teamgenoten”, vertelt hij. “Het is een leider die eigenlijk iedere trainer nodig heeft, echt een verlengstuk. Hij wist precies wat de trainer wilde en regisseerde dat binnen het veld.”

Eervolle vermelding
Een actieve speler waar Jonkman niet mee heeft gewerkt maar wel van kan genieten is Dani van der Moot, de spits van Rijnsburgse Boys. “Als ik momenten van hem voorbij zie komen, dat is wel een speler die technisch echt goed is en een bepaald vernuft heeft maar ook lichamelijk en mentaal sterk oogt.”

Archieffoto: Orange Pictures

Lees ook: Favoriete speler van Kees Zethof (Noordwijk): Jordy Thomassen

POPULAIRE BERICHTEN