Wisselvalligheid doet FC Lisse dit seizoen nog te vaak de das om. De ploeg moet ‘volwassener’ worden om met de woorden van trainer Stephan Spruijt te spreken. Hekkensluiter GSC/ESDO leek op voorhand de ideale sparringpartner om hieraan gestalte te geven. Het pakte anders uit. De Lissenaren kwamen in eigen huis niet verder dan een teleurstellend gelijkspel (1-1) tegen de ploeg uit de Residentiestad.

Vooraf zou je zeggen dat de Lissenaren alleen genoegen zouden nemen met een overwinning tegen het geplaagde GSC/ESDO. In de beginfase waren de rollen echter omgedraaid en acteerde FC Lisse als een ploeg die in de hoek zit waar de klappen vallen. De simpelste dingen gingen verkeerd en de thuisploeg werd in de beginfase op alle fronten afgetroefd. Het was dan ook niet verrassend dat GSC/ESDO al vrij snel op voorsprong kwam door defensief geklungel van FC Lisse af te straffen. Een foutieve pass werd onderschept en na een combinatie over meerdere schijven scoorde Bader Chakir met een van richting veranderd schot.

De altijd fanatiek coachende trainer Spruijt zag het wedstrijdverloop met lede ogen aan. „In de eerste 35 minuten waren wij de onderliggende partij en speelden we slecht. We verloren onze duels, durfden niet te voetballen en de simpelste dingen gingen mis. Er sloop angst in de ploeg en we verdedigden niet goed. Zij kwamen op voorsprong door een fout van ons. Het ontbrak aan strijd in de eerste helft. Ik probeerde vanaf de kant de boel op scherp te krijgen, maar eigenlijk zou ik dit niet moeten doen”, aldus Spruijt.

De geelblauwen konden niets tegenover tegen de Haagse dominantie stellen. Vlak voor rust kwam Lisse wat beter in de wedstrijd en met enig fortuin maakte het zelfs de gelijkmaker. De keeper van GSC/ESDO liet een goede voorzet uit zijn handen vallen en Sam van der Veek wist van dichtbij te profiteren: 1-1.

Twee gezichten
In voetbal gebeuren onverklaarbare dingen. Soms laat een ploeg twee gezichten zien. Zo slap en inspiratieloos als de Lissenaren in de eerste helft speelden, zoveel passie en strijd werd er geleverd na rust. Lisse nam het heft in handen en drong GSC/ESDO steeds verder terug. Via voorzetten vanaf de vleugel kon de thuisploeg een aantal keer gevaarlijk worden. De niet altijd even betrouwbare keeper van de Hagenaars had hier ook zijn aandeel in door de bal regelmatig los te laten. Dit leverde kolderieke situaties op. Op voorsprong wisten de Lissenaren echter niet meer te komen, ondanks dat de druk flink werd opgevoerd in de slotfase. De bezoekers haalden alles uit de kast om de wedstrijd te ontregelen. Er werd veelvuldig tijdgerekt en geklaagd bij de leidsman. „De spelers van ESDO gaan soms over het ‘randje’ en zijn meer gehaaid dan wij. Mijn ploeg ging daar goed mee om en liet zich niet uit de tent lokken. De scheidsrechter liet zich ook niet gek maken en had alles onder controle.”

Na afloop kon Spruijt leven met het resultaat en was hij blij met de reactie van zijn ploeg. „Over de hele wedstrijd gezien is het een terechte uitslag. We hadden van tevoren het plan om snel druk te zetten, maar dit lukte niet. In de tweede helft hebben we ons goed hersteld en zag ik een ploeg die geknokt heeft voor iedere bal. Alles begint met het leveren van strijd.”

FC Lisse- GSC/ESDO 1-1 (1-1). 11. Chakir  0-1, 45. Van der Veek 1-1

FC Lisse: Hogervorst, Meiland, Tibboel, Ten Have, Hoejenbos, Vermeulen (72. J. Prins), Van Beelen, Van de Veek, Schaap (41. Boot), B. Prins, Segers (75. Van Dijk)