De Tweede Divisie. Je kunt het langzamerhand een expeditie noemen. Als je twee keer wint, dan sta je in de subtop, maar bij verlies moet je omlaag kijken. FC Lisse kan er over meepraten. Van de afgelopen vier wedstrijden werden er twee gewonnen en evenzoveel verloren. Zaterdag kreeg de fusieclub AFC op bezoek en de Lissers doorstonden ook deze pittige, maar vooral ijskoude beproeving (2-0). 

In het programma Expeditie Robinson nemen een x aantal kandidaten het tegen elkaar op, op een onbewoond eiland. Het doel van het spel is om opdrachten te winnen, zodat je op het eiland mag blijven. Maar wat als je niet wint? Dan moet je het slim spelen en zorgen dat je niet weg wordt gestemd. Misschien een rare vergelijking, maar de Tweede Divisie en Expeditie Robinson lijken wel een beetje op elkaar.

Beproeving
In het programma moeten de kandidaten wel eens zo lang mogelijk aan iets hangen. Dat is dus die beproeving. Degene die het langst hangt wint. FC Lisse kreeg zaterdag ook een beproeving. De hekkensluiter, AFC, kwam naar Lisse om vooral niet te verliezen. Het geduld van de ploeg van Robbert de Ruiter werd op de proef gesteld en uiteindelijk beloond.

Stijlvolle balbehandeling van Boyd Stevens

De Ruiter moest eerst een puzzel zien te leggen voordat hij, samen met zijn ploeg, überhaupt aan de beproeving kon beginnen. Robert van Boxel was de nacht voor de wedstrijd vader geworden en Brian van der Werff was geschorst. Niels Buijs speelde daarom in het hart van de verdediging en Wesley Storm nam plaats onder de lat.

Directe concurrent
In het televisieprogramma zijn bepaalde kandidaten elkaars (directe) concurrenten. De Amsterdammers zijn dat voor Lisse ook in de strijd om lijfsbehoud. Toen FC Lisse van het gladde en koude veld afliep en de opdracht erop zat, was De Ruiter stellig.

,,Of we een directe concurrent een tik hebben uitgedeeld?”, vroeg de trainer zich hardop af. ,,Ja, dat denk ik wel. Als je een keer van een zespuntenduel kon spreken, was het nu wel. We wisten van tevoren dat er veel op het spel stond.”

,,Ik moet zeggen dat Lars die jongens bij de hand nam.”

Door het ontbreken van onder andere Roel de Goede, Thierry Monteny, Van der Werff en Van Boxel daalde automatisch de gemiddelde leeftijd bij de Lissers. De trainer van de blauw-gelen besefte zich dat ook na afloop.

,,Als je een jongen van twintig jaar in de goal hebt staan, en daarvoor Kevin van der Zwet met Niels Buijs die al een aantal jaar niet in het centrum had gespeeld, en daarvoor nog Lars Rauws die pas 25 is, dan is het jong. Ik moet zeggen dat Lars die jongens bij de hand nam en dat ‘de nul’ echt heilig was vandaag.

Man van de wedstrijd
Ondanks dat de beproeving moeizaam ging, was er toch een Lisser die letterlijk en figuurlijk op de been bleef op Ter Specke. Het veld van FC Lisse is de laatste weken een expeditie op zichzelf, maar Martin van Eeuwijk wist er de mensen op de banken te krijgen.

Na een uur spelen slingerde hij een vrije trap het vijandelijke strafschopgebied in. De aanvoerder van de ploeg, Rik Vermeulen, liep weg bij zijn man en schoot raak: 1-0. Even later was diezelfde Van Eeuwijk weer belangrijk. Na goed druk zetten kreeg hij de bal bij Rowdy van der Putten. De spits zag zijn schot via de doelman in het doel vliegen: 2-0.

Bert Koomen stoomt op

Het waren niet alleen de assists die Van Eeuwijk tot de man of match maakten. Nee. Het waren meerdere dingen. Een bal achterloops uit de lucht plukken, vier man door de benen spelen en rustig blijven aan de bal. Het was een ‘Martin van Eeuwijk-show’. Dé actie van de wedstrijd werd in de eerste helft gemaakt. De Lisser werd opgejaagd door drie tegenstanders en leek nergens heen te kunnen. De ruimte was beperkt in deze situatie.

Van Eeuwijk keek heel even om zich heen en vond de ruimte die hij nodig had: de benen van zijn opponent. Met een hakje liet hij het leer door de benen van de AFC’er gaan en kon er weer door gevoetbald worden. Kortom, de middenvelder loodste zijn ploeg door de Amsterdamse beproeving.

FC Lisse – AFC 2-0 (0-0): 63. Vermeulen 1-0, 82. Van der Putten 2-0.

Opstelling FC Lisse: Storm, Koomen, Van der Zwet, Buijs, Ababio, Rauws, Stevens (70. Tarani), Vermeulen, Hagary (73. Bouwmeister), Van Eeuwijk (88. Tavila), Van der Putten

Samenvatting FC Lisse TV

Foto’s: Hubert Habers
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '971-1Kagia *w.n.s.
Oefenwedstrijd
OFC 1-1Quick Boys
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)