De Bollenstreek heeft z’n eerste E-sporter: Roy Waasdorp uit Lisse. De voetballer van de plaatselijke FC won de FIFA 17 Cup finale bij sv Hillegom. Hij was in de finale te sterk voor zijn plaatsgenoot Roy van Kesteren.

Zet acht televisieschermen plus even zoveel PlayStations in een voetbalkantine en je hebt geen kind aan een groep jongeren dat als een stel jonge honden duikt op de spelcomputers. De trucjes vliegen je om de oren. Ondertussen wordt er commentaar gegeven op de zoveelste ‘akka’ (voetbaltrucje), wordt er gejuicht en gelachen om goals en kijken de voetbalouders elkaar aan alsof ze water zien branden.

Het is een beknopte samenvatting van de finale van de FIFA Cup 17. Zes voetbalverenigingen gingen de strijd aan wie de beste E-Sporter had van de Bollenstreek. Uit de voorrondes bij VVSB, Kagia, Foreholte, FC Rijnvogels, Hillegom en FC Lisse kwamen de beste ‘gamers’ naar voren.

Griezmann
Uiteindelijk bleek FC Lisse met de beste vertegenwoordiging te komen: de finale bestond uit twee spelers van de FC. In een spannende eindstrijd waarin Atletico Madrid en Bayern Munchen elkaar virtueel op een gelijkspel hielden, bleek Waasdorp over de beste zenuwen te beschikken in de penaltyserie.

,,Op het moment dat ik naar de knopjes van de joystick zit te kijken wat ik moet doen, heeft hij al gescoord.”

De jonge en beetje verlegen Waasdorp kon een lach niet onderdrukken. Dankzij zijn overwinning valt er op de dag van de release FIFA 18 op zijn deurmat. Daarnaast kreeg hij een Ajax-shirt van Koen Weijland (E-Sporter van de Amsterdammers) met diens handtekening.

,,Ik ben alleen niet voor Ajax”, lachte de jonge Lisser. ,,Ik speel wel vaak FIFA, totdat mijn papa zegt dat ik moet stoppen. Ik speel thuis ook altijd met Atletico Madrid. Ik vind het een goed team: vooral Antoine Griezmann. Ik doe zijn dansje niet hoor als ik win.”

Ouders en andere belangstellenden kijken met spanning naar de finale

Pa Waasdorp was ook zichtbaar trots op z’n zoon. ,,Dat gaat zo snel met die jongens, dat houd ik niet bij. Ik heb wel eens een potje tegen hem gespeeld. Maar op het moment dat ik naar de knopjes van de joystick zit te kijken wat ik moet doen, heeft hij al gescoord.”

Falie
Even verderop zit Noortje Hoek. Haar zoon Micha vertegenwoordigt FC Rijnvogels. Helaas voor hem, met weinig succes. ,,Daarom blijf ik hier ook maar zitten, rustig op mijn plek. Anders krijg ik op mijn falie”, lacht ze.

,,Ik zie hem weinig nu, dus volgens mij heeft hij het naar z’n zin. Hij geeft verder niet zo heel veel om gamen, maar Fifa vindt hij fantastisch.”

,,We zien dit maar weinig hoor dat er voetbalclubs zijn die een gezamenlijke finale organiseren. Eigenlijk zijn jullie de enige.”

Terwijl de ouders een drankje nemen, kijkt de ‘thuisorganisatie’  tevreden toe. Voetbalvereniging Hillegom heeft met plezier de deuren open gezet. ,,Het is een populair spel, merken we wel”, vertelt Peter Dedel terwijl hij naar de spelende jeugd kijkt. ,,Bij de voorronde kwamen zo’n veertig jongeren langs. We hopen dat het volgend jaar nog meer aantrekt. De drempel is bij deze verlaagd.”

De derde partij waarmee Voetbal in de Bollenstreek het organiseert is het Goudse bedrijf Fifa Tournament. Ook die leken na afloop tevreden. ,,We zien dit maar weinig hoor dat er voetbalclubs zijn die een gezamenlijke finale organiseren. Eigenlijk zijn jullie de enige. Te gek idee.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)