Het juiste moment kiezen om toe te slaan, is misschien wel het moeilijkste in het voetbal. FC Lisse laat dit seizoen in de Tweede Divisie zien dat het in staat is om te pieken op het juiste moment. De afgelopen drie wedstrijden tegen VVSB, Katwijk en GVVV was Lisse niet in staat om punten te pakken, maar uitgerekend tegen een directe concurrent, De Dijk, lukte dat de ploeg wel (3-0). 

Op een koude zaterdagmiddag deed de ploeg van Arno Lancel, die de honneurs waarnam van de geschorste Robbert de Ruiter, niet aan klantenbinding. Dat is beeld is dit seizoen al vaker dit seizoen voorgekomen op Ter Specke. De Lissers hoefden de complimenten voor leuk voetbal niet te hebben. De drie punten waren daarentegen heilig. Zeker tegen een concurrent als De Dijk.

Hetzelfde spelbeeld zagen we bijvoorbeeld eerder dit seizoen ook al tegen TEC en AFC (3-2 en 2-0 winst, red.). Het kan onderhand geen toeval genoemd worden dat Lisse al deze ‘degradatiekrakers’ heeft gewonnen. De cijfers liegen niet en laten zien dat Lisse een meester is in het kiezen van de juiste momenten. Dat er verloren wordt van de bovenste ploegen is jammer, maar niet cruciaal. Tegen de ploegen die onder geel-blauwe formatie staan, moet gewonnen worden.

Dodelijk
Tegen de Amsterdammers ging het echter niet van harte. Binnen de minuut moest de doelman van de thuisploeg, Brian van der Werff, al ingrijpen. Hij pareerde een schot van oud-Quick Boys-speler Harry Zwarthoed. Het eerste bedrijf was voor de Lissese formatie sowieso eentje om snel te vergeten. Met name in het eerste halfuur hadden de mannen van Lancel moeite om de bal naar elkaar over te spelen. In de counter waren de bezoekers een aantal keer gevaarlijk, maar niet dodelijk.

,,We hebben deze overwinning binnengesleept voor Robbert.”

Lisse kreeg na de eerste dertig minuten iets meer grip op de wedstrijd. De eerste goede aanval resulteerde ook bijna in een treffer. De inzet van Martin van Eeuwijk werd echter gered door De Dijk-doelman Roy Pistoor. In de rebound was Bert Koomen te onzorgvuldig.

In het tweede bedrijf was de thuisploeg allesbehalve onzorgvuldig. Vijf minuten na de onderbreking werd een vrije trap van Boyd Stevens getoucheerd door een hand van de tegenpartij. Het resulteerde in een strafschop die Van Eeuwijk koelbloedig binnenschoot: 1-0.

Rowdy van der Putten ontdoet zich van z’n tegenstander, toekomstig Quick Boys-speler Raymond Baten

De bezoekers leken na die treffer gebroken. Daar waar ze in de eerste helft nog het spel wisten te maken en bij fases zelfs domineerden, was het plaatje in de tweede helft totaal anders. Wederom koos Lisse het juiste moment om de aanval te zoeken en daardoor de controle over te nemen in de wedstrijd. Één van de meesters van de ploeg, Van Eeuwijk, speelde daarin een cruciale rol. Naast de openingstreffer leverde hij ook de assist bij de bevrijdende 2-0.

Daar ging een briljante defensieve actie van Kevin van der Zwet aan vooraf. De verdediger haalde met al zijn ziel en zaligheid een bal van de lijn. Tien minuten later was het voor FC Lisse raak. Justin Valk volleerde de bal uit een hoekschop keihard raak. De blijdschap op de tribunes was groot. Het publiek veerde zaterdagmiddag niet van zijn stoel, maar zag tevreden toe hoe de thuisploeg de wedstrijd naar zich toe trok. De Dijk probeerde met een slotoffensief nog wat te forceren, maar moest toezien hoe Rowdy van der Putten met een treffer het slotakkoord op zich nam: 3-0.

Emotioneel
De opluchting was na het laatste fluitsignaal groot. Wederom wist Lisse te excelleren in een duel met een directe concurrent. Bij de interim-hoofdtrainer, Lancel, was de opluchting misschien wel het grootst. Hij moest de ploeg voorbereiden op de belangrijke klus en slaagde daar in met vlag en wimpel. De oefenmeester erkende dat het spel niet goed was, maar had daar in bepaalde mate maling aan.

,,Ik heb donderdag de groep voor het eerst onder mijn hoede genomen. Het is een hele gekke situatie. Voor mij is het ook heel moeilijk.”

,,We hebben van tevoren met de groep afgesproken dat de drie punten als enige telde vandaag”, opende een opgetogen Lancel na afloop van de wedstrijd. ,,Ik heb genoten van onze beleving en inzet. Het hoefde echt niet mooi vandaag. We hebben deze overwinning binnengesleept voor Robbert (De Ruiter, red.).”

,,Dit zijn voor ons de wedstrijden waarin het moet gebeuren. Vorige week tegen GVVV hadden we niet zoveel te vertellen, maar tegen Katwijk hadden we eigenlijk wat bonuspuntjes moeten pakken. Gelukkig hebben we dat vandaag, op een verdiende wijze wel gedaan.”

De Ruiter
Tot slot ging Lancel nog in op de ‘situatie-De Ruiter’. Laatstgenoemde moet voor onbepaalde tijd toekijken van de zijkant en mag zich niet bemoeien met zijn eigen ploeg. Lancel, die zijn taken voorlopig overneemt, moest de ploeg voorbereiden op het treffen met De Dijk. ,,Ik heb donderdag de groep voor het eerst onder mijn hoede genomen. Het is een hele gekke situatie. Voor mij is het ook heel moeilijk. Vandaag hebben we gewonnen en ben ik niet zo emotioneel. Als we hadden verloren had dat zomaar anders kunnen zijn.”

FC Lisse – De Dijk 3-0 (0-0): 50. Van Eeuwijk (pen.) 1-0, 76. Valk 2-0, 90. Van der Putten 3-0.

FC Lisse: Van der Werff, Buijs, Van der Zwet, Valk, De Goede, Rauws, Koomen, Stevens, Van Eeuwijk (80. Ait Afkir), Vermeulen, Van der Putten.

Interview Justin Valk

Foto: Hubert Habers
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)