FC Lisse-coach Robbert de Ruiter had er voorafgaand aan de wedstrijd tegen Scheveningen eigenlijk al rekening mee gehouden: een herenakkoord bij Kozakken Boys – SteDoCo. Kozakken Boys was kansloos voor de titel en heeft nog wel de Districtsbekerfinale op het programma staan. Het bevriende SteDoCo zegevierde in Werkendam prompt met 1-2. FC Lisse won met 4-2 van het al veilige Scheveningen. Die overwinning ten spijt, Lisse moet de nacompetitie in om het vege lijf te redden.

,,We hebben in veel wedstrijden onnodig punten laten liggen en hadden al lang veilig moeten zijn”, was De Ruiter na afloop reëel. ,,Als je afhankelijk bent van de tegenstander loop je achter de feiten aan. Mijn ploeg heeft gedaan wat het moest doen en dat was winnen. We zijn nu aangewezen op de nacompetitie, tegen Staphorst. Dat wordt weer een hele andere episode.”

Kunst – en vliegwerk
Met twee wijzigingen in vergelijking met het uitduel bij HHC Hardenberg (1-1) trad Lisse aan tegen Scheveningen. Zo stonden Niels Buijs en Roel de Goede, vorige week nog geschorst, nu weer in de basis. Lisse opende prima en na een aantal schermutselingen voor beide goals was het de thuisploeg die de leiding nam. De mee opgekomen Tom Zoontjes kopte in de 34e minuut de openingstreffer fraai binnen: 1-0. Lang kon de formatie van De Ruiter er niet van genieten. Binnen de minuut was het weer gelijk. Een prachtige goal van Barry Rog was te machtig voor doelman Mark de Vries: 1-1. Een domper voor de Lissenaren.

Na de rust begon FC Lisse scherp. Na vier minuten spelen leek de 2-1 in de maak. Maar met kunst- en vliegwerk bleef Scheveningen overeind met hulp van de paal en goed keeperswerk van Erwin Friebel. Waar Lisse de leiding had moeten nemen deed de tegenstander het. Weer was het Rog die scoorde, nu in de 60e minuut: 1-2.

Zoontjes                                         Verdediger Tom Zoontjes was goed voor twee treffers

Vol overgave ging de ploeg van De Ruiter aan de slag om het tij te keren. En dat gebeurde prompt na de dubbele wissel van De Ruiter met nog twintig minuten op de klok. Koen Fokkema en Murat Önal kwamen in de ploeg voor De Goede en Robert van Boxel. Een minuut later lag de bal achter Friebel die eerst nog kon redden maar Niels Buijs schoot gretig de 2-2 binnen.

,,Ja, dat was lekker die goal”, aldus Buijs. ,,We hebben toen gelijk doorgedrukt om een voorsprong te forceren.” En die kwam acht minuten later. Weer was het Zoontjes die succes had en de 3-2 op het scorebord zette. De eerste drie doelpunten moesten dus van verdedigers komen en dat was opvallend te noemen. De 4-2 van Thierry Monteny viel op het juiste moment. Lisse had de wedstrijd in handen en gaf het initiatief niet meer weg. In tien minuten tijd een 1-2 achterstand ombuigen naar een 4-2 voorsprong geeft de ploeg vertrouwen voor de nacompetitie. Op 28 mei en 4 juni worden de degens gekruist met Staphorst, de nummer twee van de Hoofdklasse C.

Rust en souplesse
Kevin Winter was weer zeer belangrijk voor zijn ploeg. Alleen al voor hem had het een mooie afsluiting kunnen zijn als Lisse zich direct had gehandhaafd. Vijf wedstrijden schoot hij Lisse te hulp, en niet één werd er verloren. Ook vandaag was het weer genieten: wat een rust en souplesse straalde hij uit. Winter mag nog twee wedstrijden zijn klasse laten zien. FC Lisse heeft met de linkspoot een extra troef in huis.

Teamgenoot Buijs blikte met een tevreden gevoel terug op de wedstrijd tegen Scheveningen. ,,Ze hebben het niet cadeau gegeven vandaag. Tom (Zoontjes red.) en ik scoren op de juiste momenten in de wedstrijd. Tom en ik gaan vaak mee naar voren. Zo kunnen wij de voorhoede ook iets uit handen nemen als het tegenzit. Scheveningen heeft in ieder geval zijn sportieve verplichtingen gedaan. Voor het publiek was het een mooi potje voetbal, maar helaas is de afloop ongunstig. We gaan er in de nacompetitie twee mooie potten van maken. Ik ben ervan overtuigd dat we erin blijven.”

FC Lisse – Scheveningen 4-2 (1-1). 34. Zoontjes 1-0, 35. Rog 1-1, 59. Rog 1-2, 70. Buijs 2-2, 78. Zoontjes 3-2, 80. Monteny 4-2.

FC Lisse: De Vries, Buijs, Van Boxel (69. Fokkema), Zoontjes, De Goede (69. Önal), Rauws, Winter, Monteny, Vermeulen, Rifai, Pauw (78. Valk).

Foto’s: Hubert Habers