,,Mijn vader zei al eens tegen mij: ‘schiet maar eens als je in een positie komt, niet ver van de goal’. Ik weet niet of hij die afstand bedoelde naar het doel van Spakenburg.” Richelo Fecunda graaft bijna twee jaar terug in z’n gedachte. De rechtsback van VVSB maakte in februari 2017 één van de mooiste goals uit z’n carrière, op één van de mooiste locaties voor een amateurvoetballer: De Westmaat. De blauwe kant. Het duel tussen de Noordwijkerhouters en Spakenburg eindigde mede dankzij Fecunda’s goal in 1-1.

Nu, ruim anderhalf jaar later keert hij terug op de grond die ‘m dankzij die goal nog steeds dierbaar is. ,,Daar zal ik zaterdag nog wel even aan denken, ja.” Van de goal zelf kreeg de rechtsback in 2017 naar eigen zeggen niet zoveel mee. ,,Het enige wat ik zag, was dat het net bewoog. Daarna kwamen alle spelers naar mij toe rennen. Toen wist ik wel dat ‘ie zat.”

,,Dezelfde avond heb ik de beelden nog even teruggekeken. Dat was eigenlijk de eerste keer dat ik het doelpunt echt zag. Ik herinner mij nog dat wij een vrije trap kregen die op de lat kwam. Een verdediger van Spakenburg wilde de bal wegwerken, maar dat lukte maar half. Ik zag de bal naar mij toekomen. Meestal wil je dan eerst aannemen. Maar toen dacht ik aan wat mijn vader had gezegd.”

,,Dan gaan we alsnog met een goed gevoel de kerst in”

Het gebeurde in een jaar waarin VVSB zich knap in de middenmoot speelde van de Tweede Divisie. Voor Spakenburg zou dat jaar anders aflopen. Na een moeilijke strijd in de hoogste amateurcompetitie, eindigden de blauw-witten in de nacompetitie. Na een tweeluik tegen Rijnsburgse Boys degradeerden de Spakenburgers naar de Derde Divisie.

Eric Meijers
Nu, anderhalf seizoen later zijn de rollen enigszins omgedraaid. De Noordwijkerhouters draaien voorlopig een moeilijk seizoen. De Spakenburgers staan zesde, maar hebben in veertien duels wel al vijf keer verloren. Toch lijkt er vooral op Sportpark De Boekhorst een kentering waarneembaar te zijn. Sinds de komst van Eric Meijers zijn er vier punten binnen gesprokkeld uit drie wedstrijden en lijkt het moraal te zijn opgekrikt.

,,Dat zie je ook wel terug op de trainingen”, legt Fecunda uit. ,,We zitten nu best in een aardig ritme. Alleen hebben we allebei, zowel wij als Spakenburg de punten hard nodig. Zij verloren ook afgelopen zaterdag en moeten winnen om bovenin de aansluiting te houden. Daarom is elk punt dat we zaterdag pakken meegenomen.”

Toch besluit Fecunda er nog een schepje bovenop te gooien. ,,Als wij nu zes punten halen uit de komende twee wedstrijden. Dan gaan we alsnog met een goed gevoel de Kerst in.” En dat had tot twee maanden geleden niemand verwacht in Noordwijkerhout. De paars-gelen haalden uit de eerste elf duels slechts twee punten.

,,Ik speelde zelf ook niet lekker”

En hoewel de in Curaçao geboren vleugelverdediger beaamt dat het vaak niet goed genoeg was in Noordwijkerhout, had zo’n magere oogst voor VVSB ook niet gehoeven na elf wedstrijden. ,,Er is een aantal wedstrijden geweest waarin we absoluut niet de mindere waren. Alleen gaven we de laatste twintig minuten vaak weg. Dan zakte het niveau ook wel echt helemaal in elkaar.”

Tommy Bekooij
Ook Fecunda deelde mee in de malaise, vond hij zelf. ,,In die fase speelde ik ook niet lekker. Maar aan iedereen zie je dat het langzaam weer de betere kant op gaat. Kijk maar naar Tommy Bekooij en hoe hij die goal maakte tegen Scheveningen. Dat is de oude Tommy. Dat niveau zie je bij heel veel jongens terugkomen. Ik ben ervan overtuigd dat wij ons handhaven.”

Hoe de verdere toekomst er uit gaat zien voor VVSB en Fecunda laat hij nog even in het ongewis. ,,Wij richten ons nu met z’n allen eerst op de twee wedstrijden voor de winterstop. Daarna gaan er vast weer gesprekken plaatsvinden. Maar de focus ligt nu op Spakenburg en Barendrecht.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: Van der Zwet leert de kunst van het accepteren: ..Zijn advies heeft geholpen”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 13 jul.
Oefenwedstrijd
FC Rijnvogels4-0FC Lisse
Za. 20 jul.
Oefenwedstrijd
Katwijk14.30FC Rijnvogels