In een wedstrijd met twee gezichten kwam Foreholte in de ‘gezellige derby’ tegen ROAC als winnaar uit de strijd. Trainer Marcel IJzendoorn toonde zich na de 1-0 zege een gelukkig man. ,,Gelet op het spelbeeld was een gelijkspel terecht geweest. Wij waren de gelukkigste vanmiddag.” Door deze overwinning – net als tegen RKDEO veilig gesteld in de absolute slotfase – nestelen de Voorhouters zich steviger in de top vijf.

Foreholte ging voortvarend van start. De Voorhouters maakten meteen hun intenties kenbaar. Via snel vleugelspel probeerde de thuisploeg het bevriende ROAC te overrompelen. Het ontbrak in de laatste fase aan finesse en aan de eindpass. De ploeg uit Rijpwetering kon er aanvankelijk weinig tegenover stellen. Sporadisch konden de bezoekers via de counter gevaar stichten. Na een klein halfuur spelen bracht de sterke spelmaker Thijs van Seggelen ploeggenoot Martijn van Trigt in stelling, maar diens schot werd goed gepareerd door Niels Van Schie.

Foreholte was vlak voor rust nadrukkelijk op zoek naar het openingsdoelpunt. Dat de thuisploeg niet met een voorsprong ging rusten, kon op het conto van keeper Roeland Daalmeijer van ROAC worden geschreven. De sluitpost verrichtte een aantal goede reddingen.

Van Schie

Trainer IJzendoorn zag echter dat zijn verdediging als een huis stond. „De eerste helft was voor ons. We gaven bijna niets weg. Met onze snelheid en dreiging konden we via de flanken gevaarlijk worden. De keeper van ROAC hield er een aantal goede ballen uit.”

In de tweede helft waren de rollen omgedraaid. ROAC dicteerde het spel en nu had Foreholte niets in de melk te brokkelen. ROAC- trainer Erwin van der Lugt wist door een tactische omzetting het spelbeeld te kantelen. De bezoekers gingen 4-3-3 spelen in plaats van 4-4-2, waarbij Van Seggelen zijn plek achter de spitsen verliet en als ‘hangende linksbuiten’ ging spelen.

Foreholte had hier geen passend antwoord op en kwam onder druk te staan. De thuisploeg was niet meer in staat om de bal in de ploeg te houden en de meest simpele dingen gingen fout. Het middenveld werd vaak overgeslagen door meteen de lange bal te spelen.

IJzendoorn

„In de tweede helft waren zij de bovenliggende partij en kwamen wij niet meer aan voetballen toe. We doen er alles aan om meer via het middenveld te voetballen. We trainen hier ook vaak op. Het kost tijd om dit erin te slijpen”, aldus IJzendoorn.

De bezoekers wisten het overwicht niet in doelpunten om te zetten. De sterke goalie Van Schie lag meermaals in de weg. De Voorhouters kregen in het laatste kwartier weer wat meer grip. De wedstrijd leek in een gelijkspel te eindigen, maar Sam Lemmers stak hiervoor een stokje. Lemmers wist een goed genomen vrije trap van Rik Grondel tot doelpunt te verwerken, en kreeg het thuispubliek op de banken.

„We hebben de komende weken een lastig programma voor de boeg met uitwedstrijden tegen Laakkwartier en Hillegom. Door de laatste twee overwinningen doen we goed mee in de top vijf. Anders waren we tot de grauwe middenmoot veroordeeld”, aldus IJzendoorn.

Tekst: Ricardo Vijlbrief

Foto’s: Jeannette Dijkstra