Zelden zal Foreholte zo’n dramatische eerste helft hebben afgewerkt als bij BMT in Den Haag. De Voorhouters kwamen totaal niet in het spel voor en mochten blij zijn dat de opponent drie doelpunten genoeg vond.  Over de 3-0 einduitslag hoefde Foreholte bepaald niet te klagen. Coach Marcel IJzendoorn schoof zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. ,,Het was mega slecht!’’

BMT tegen Foreholte was op papier een topper. De Hagenezen, die vooral veel spelers van Turkse origine herbergen, stonden samen met de Voorhouters aan kop van de Tweede Klasse C. Naast het lijstaanvoerderschap stond ook de eerste periodetitel op het spel. De winnaar van het duel zou grote kans maken om de volgende competitieronde deze tussenprijs binnen te halen. Dit besef was vooral bij de hofstedelingen aanwezig. Vanaf de aftrap tot het laatste fluitsignaal had BMT de wedstrijd volledig in handen.

IJzendoorn was op zijn zachtst gezegd not amused over het spel van zijn ploeg. ,,Ik heb in de rust maar even aan de jongens gevraagd of er iemand vanochtend met het idee was opgestaan om eens lekker te gaan voetballen.” En toen na een korte stilte: ,,Ik kan het wel over tactiek en techniek hebben. Maar als je geen strijdt en inzet toont, dan kun je net zo goed stoppen met voetballen.’’

Collectieve offday
BMT scoorde drie keer in de eerste helft met stuk voor stuk goed uitgevoerde aanvallen. De thuisploeg had al vlot door waar de zwaktes van Foreholte lagen en benutte deze optimaal. Maar het spel van BMT was volgens IJzendoorn niet het probleem. De voormalig doelman raakte niet uitgepraat over het gebrek aan strijdlust bij zijn team. ,,Van de twintig duels verloren wij er negentien. Dan kan ik in de rust wel gaan schreeuwen. Maar het zat er vandaag collectief gezien gewoon niet in.’’

De tweede helft had ook op papier afgedaan kunnen worden. Waar BMT in het eerste bedrijf nog voor voetballend vermaak zorgde, weigerden alle 44 voeten dit de tweede helft.  Foreholte speelde vooral om blessures en kaarten te voorkomen, terwijl de tegenstander het wel goed vond en niet echt meer aandrong. De 3-0 stand kwam op enkele speldenprikjes en twee grote kansen na niet echt meer in gevaar.

Het valt niet te hopen dat met het invallen van de herfst het sprankelende voetbal van Foreholte van de eerste paar wedstrijden is verdwenen. IJzendoorn was er (nog) niet geheel gerust op. ,,We kunnen nog niet spreken van een incident. Dat moeten de volgende wedstrijden uitwijzen. Maar deze wil ik zo snel mogelijk vergeten.’’

BMT – Foreholte 3-0 (3-0) 18. Koksal 1-0, 33 Sari 2-0, 39. Sari 3-0
Foreholte: Van Schie, Schinkelshoek, Van Leeuwen (45. Stavleu), Dickhoff, Wiering, Jongbloed, Guijt, Bleijswijk, Geerlings, Lemmers, Van Dam (63, Bloemendaal).

Tekst: Matthijs Snepvangers

Foto’s: Jeannette Dijkstra