Geruisloos heeft hij zich bij Katwijk in de basis gespeeld. Samen met aanvoerder Michiel van Dam vormt Mart Spierdijk al vijf duels het hart van de koploper van de Hoofdklasse B. Waar hij vorig jaar onder Cees Bruinink weinig aan spelen toekwam, zijn de rollen nu volledig anders voor de 21-jarige Leidenaar.

Spierdijk houdt voorlopig aanwinst Stefan Stam buiten de basis. De van FC Den Bosch overgekomen routinier heeft inmiddels twee wedstrijden in het tweede meegedaan en raakt langzaam maar zeker fit. ,,Mede daarom ga ik er nog niet vanuit dat ik mijzelf definitief in de basis heb gespeeld. Ik zal keihard moeten blijven knokken en m’n plek moeten zien te behouden. Van alle minuten die ik speel, probeer ik zoveel mogelijk te genieten.”

Wat in zijn voordeel spreekt, is het feit dat Katwijk doorgaans met veel ruimte in de rug speelt waardoor snelheid belangrijk is, mocht de bal een keer over de verdediging vallen. Juist die eigenschap, samen met zijn duelkracht, maakt het dat Spierdijk goed in het systeem past naast het trio Omar Hamdi, Van Dam en Danny De Jel – spelers die ook over meer dan genoeg snelheid beschikken. De statistieken spreken in hun voordeel. Katwijk hield in drie van de vijf duels de nul en heeft de minst gepasseerde defensie van de Hoofdklasse B. Ook de meest scorende overigens.

Verbetering

De keerzijde van de medaille is dat zijn ploeg vaak de bal heeft, waardoor de Leidenaar veel betrokken wordt in de opbouw. Wie hem tegen FC ´s-Gravenzande aan de bal ziet, weet dat daar nog ruimte ligt voor verbetering. Vaak gaat het goed, soms is het zoeken naar een vrije medespeler een lastige opgave. Dat weet Spierdijk zelf als geen ander. ,,Het moment van indribbelen, de juiste man aanspelen en een aanval opzetten, daar werk ik hard aan. Daarbij steek ik veel op van assistent-trainer Dick Kooijman die zelf jaren op hoog niveau centraal achterin heeft gespeeld.”

Vorig seizoen was de speeltijd onder Bruinink dus schaars. Toch heeft Spierdijk nooit overwogen om Katwijk te verlaten. ,,Ik heb er wel heel even over nagedacht, maar kwam als snel tot de conclusie dat het daar te vroeg voor was. Ik heb van tevoren tegen mezelf gezegd dat ik binnen twee jaar een vaste waarde in de selectie wilde worden. Ik had het gevoel dat ik er nog niet alles aan had gedaan, dus was het snel beslist.”

Wennen

De student communicatie kwam twee jaar geleden over van ADO Den Haag, waar hij in onder-21 acteerde in de Eerste Klasse. ,,Soms moet je geluk hebben dat een trainer het in je ziet zitten. Dat heb ik de loop der jaren wel gemerkt”, vertelt hij. ,,Bij deze nieuwe trainer begon iedereen weer op ‘nul’. Dat was lekker voor mij. Het afgelopen jaar heb ik zeker stappen gemaakt. Ik heb een heel jaar op een hoger niveau getraind en kunnen wennen aan het niveau. Nu moest ik mezelf weer opnieuw bewijzen, heb ik die die ervaring kunnen gebruiken en een goede voorbereiding gedraaid.”

De komst van Dick Schreuder heeft de jongeling goed gedaan en het vertrouwen dat de oefenmeester hem schenkt probeert Spierdijk terug te betalen door zo goed mogelijk te spelen. ,,De trainer eist elke keer weer honderd procent van ons. Ook op de trainingen. Op dit niveau moet je elke seconde geconcentreerd zijn, want je kan zo geklopt zijn.”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Aad de Winter


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 13 jul.
Oefenwedstrijd
FC Rijnvogels4-0FC Lisse
Za. 20 jul.
Oefenwedstrijd
Katwijk14.30FC Rijnvogels