Op bezoek bij titelkandidaat Spijkenisse waren de druiven voor FC Rijnvogels meer dan zuur. In de slotminuut deed een discutabele strafschop de formatie van Jimmy Simons uiteindelijk de das om: 2-1. Met als aantekening dat gedurende de tweede helft een Katwijkse voorsprong keer op keer in de lucht hing.

Daarbij zal heel FC Rijnvogels na afloop hebben gewezen naar arbiter Wijman. De leidsman deponeerde de bal in de voorlaatste minuut op de stip, nadat een Spijkenisse-inzet in de Rijnvogels-zestien ongelukkig op de arm van captain Ricardo de Vlugt was beland. Dat leverde de thuisploeg een discutabele strafschop op die door Peter de Lange dankbaar in de 2-1 werd omgezet. De wereld op zijn kop na een tweede helft waarin slechts één ploeg aanspraak mocht maken op de drie punten.

‘Niet zeuren’
,,Maar eigenlijk doen we ons dit zelf aan”, erkende Romano van der Stoep na afloop manmoedig ,,Als we na rust gedaan hadden wat we gezien het spelbeeld hadden moeten doen, namelijk scoren, was het nooit zover gekomen. Daar zit de meeste pijn op dit moment Daarom moeten we eigenlijk ook niet zeuren, dat het zo is afgelopen.”

Mustafa Amezrine plukt de bal weg voordat oud-ploeggenoot bij Noordwijk, Jaap van Duijn, kan toeslaan

Dat alles na een wedstrijd waarin beide ploegen al in de openingsfase het net wisten te vinden. Nadat Sander Barragan de thuisploeg met het hoofd snel op voorsprong had gezet, volgde Max van Steen dat voorbeeld vier minuten later. Na de 1-1 leek Spijkenisse door te drukken. Onzorgvuldigheid in de afwerking voorkwam erger voor de bezoekers. ,,Voor rust hadden zij wel de beste mogelijkheden, maar verder ging het redelijk gelijk op. Met de 1-1 halverwege konden we zeker leven”, aldus Van der Stoep.

Gebrek aan scorend vermogen
Na de doelwisseling trok FC Rijnvogels de wedstrijd naar zich toe, maar het verzuimde daarbij om afstand te nemen van de hoog genoteerde gastheren. Dat gebeurde overigens zonder Max van Steen die al snel in de wedstrijd bij een spelhervatting hard in botsing was gekomen met zijn eigen doelman, Jeffrey Verkerk. Na een blessurebehandeling keerde Van Steen nog even terug. Zijn rugklachten bleken echter van dien aard dat verder spelen onmogelijk was. Met Robbin van Dijk in de spits werd Spijkenisse in het tweede bedrijf teruggedrongen. Een gebrek aan scorend vermogen voorkwam echter dat FC Rijnvogels het goede spel in een voorsprong kon vertalen.

Dan maar een punt
De factor geluk of vanuit Katwijkse gezichtspunt pech speelde daar eveneens een rol in. Op de valreep werden twee inzetten van Van er Stoep door oud-Quick Boys-speler Anthony Bentem ternauwernood op de lijn gekeerd. ,,Dan maar een punt denk je op zo’n moment”, aldus Van der Stoep. ,,Dat het direct hierop heel anders uitpakte, voelt op dit moment meer dan zuur. Als de scheidsrechter na afloop dan ook nog toegeeft dat hij de pingel eigenlijk niet had mogen geven, zegt dat wel het een en ander.”

Scherper dan vanmiddag
Nadat Peter de Lange vanaf elfmeter geen genade had getoond met FC Rijnvogels, konden de bezoekers niet veel later volledig gedesillusioneerd de kleedkamer opzoeken. Toch was er na afloop in het Rijnvogels-kamp ook plaats voor zelfreflectie.

,,Zover had het het natuurlijk nooit mogen komen. We hadden het gewoon eerder moeten afmaken. Onze positie op de ranglijst zegt na dit verlies voldoende. Laten we de goede dingen van vandaag dan maar meenemen naar volgende week als Achilles Veen op bezoek komt. Ook een ploeg in nood. Hopelijk zijn we dan in de afronding een stuk scherper dan vanmiddag.”

Spijkenisse – FC Rijnvogels 2–1 (1–1). 4. Barragan, 1-0. 8. Van Steen 1-1, 89. De Lange (pen.) 2-1

FC Rijnvogels: Verkerk, Driebergen, De Vreugd, Wijmer, Van Heiningen, De Vlugt, Slegt, Van der Stoep, Lauhouh (63. Van Leeuwen), Van Steen (28. Van Dijk), Van Duijn

Foto’s: Piet van Kampen