De degradatie van SV Hillegom werd door het grootste gedeelte van de spelersgroep en technische staf gelaten ondergaan. Net alsof ze er al een hele tijd rekening mee hielden dat hun club volgend jaar een niveau lager speelt.

Dat is niet eens een onterechte gedachte geweest, eerder een reële opvatting. SV Hillegom bivakkeerde het hele seizoen in de onderste regionen van de Tweede Klasse. Het wist zich mondjesmaat op te richten met hier en daar een goede overwinning. De verschillen waren klein tussen de ploegen in de competitie waardoor hoop op rechtstreekse handhaving steeds gerechtvaardig was. Dat het vege lijf uiteindelijk toch in de nacompetitie gered moest worden, bleek teveel van het goede.

Werd de eerste horde tegen SCH ’44 nog opvallend soepel genomen, tegen Houten kwamen de tekortkomingen aan het licht. Een gebrek aan scorend vermogen en te makkelijk de tegendoelpunten weggeven, leverde twee keer een nederlaag op, 1-4 en 0-1.

Nachtmerrie

Voor Hillegom-trainer Bas Naber, die het stokje overnam van Richard Hoogervoorst, eindigt zijn eerste seizoen in een nachtmerrie. Toch hield hij wel degelijk rekening met een zwaar seizoen. ,,We wisten dat het moeilijk zou worden, alles moest kloppen. Dat is helaas niet vaak genoeg gebeurd. We hebben op beslissende momenten niet thuis gegeven. En welke redenen dat heeft, maakt dan nu even niet uit.”

,,Uiteindelijk is het een gebrek aan kwaliteit”, stelt aanvoerder Tim van Lierop. ,,Je kan niet blijven zeggen dat je goed genoeg bent als je het hele seizoen in de onderste regionen hebt gestaan. Wat we het hele seizoen redelijk goed deden, het spel proberen te controleren en niet in het mes lopen, ging tegen Houten helemaal mis.”

,,We misten vanaf het begin een scorende spits en een box-to-box-middenvelder”, vervolgt Van Lierop. ,,Dat hebben we geprobeerd op te vangen door een ander spelletje te gaan spelen. Bas heeft meer voetbal in de ploeg gebracht. Uiteindelijk heeft het net niet zijn vruchten afgeworpen. Je zag het al een beetje aankomen. De afgelopen seizoenen was het steeds net wel, nu is het net niet.”

Op een van de mooiste complexen uit de Bollenstreek, dat zeker topklasse-waardig is, worden volgend seizoen potjes gespeeld in de Derde Klasse. Van Lierop oppert dat die druk ook nog heeft meegespeeld. ,,Sommige jongens zullen daar misschien wel last van hebben gehad. De druk dat we met dit complex niet mochten degraderen, heeft misschien in het achterhoofd een rol gespeeld.”

Tijd voor wat anders

De verdediger, die de laatste maanden weinig aan spelen toe kwam, stopt met selectievoetbal. ,,Het is mooi geweest. Ik heb het tien jaar gedaan. Het is tijd voor wat anders.”

Doelman Daan Ruigrok vindt dat een gebrek aan doelpunten zijn ploeg heeft opgebroken. ,,Als we de kansen hadden benut die we gedurende het seizoen hebben gekregen, hadden we hier niet gestaan. Het lag zo dicht bij elkaar in de competitie, dat alles mogelijk was. Ik vind dat we wel kwaliteit genoeg hebben, alleen missen we een afmaker. Dat heeft ons de das om gedaan.”

Ruigrok is strijdbaar en hoopvol wat betreft volgend seizoen. ,,Ik wil het liefst dat we in een keer terugkeren naar de tweede klasse. Dat is de doelstelling voor volgend seizoen.”  Dat wil ook Naber. ,,Met de versterkingen die er bij komen, waaronder Jeroen Dedel en Frank de Groot, moeten we in staat zijn om een gooi te doen naar de bovenste plaatsen.”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Huub Slingerland

POPULAIRE BERICHTEN