Het zag er 85 minuten niet naar uit dat Foreholte zich periodekampioen mocht gaan noemen. De gastheren van het Haagse VUC waren geheel terecht op voorsprong gekomen en het leek alsof de periodetitel in het zicht van de finish zou verdwijnen. Maar dankzij een gouden wissel van Marcel IJzendoorn boekte Foreholte alsnog de benodigde overwinning. Zijn invaller Jelle Geerlings besliste met twee doelpunten in de laatste tien minuten de wedstrijd: 1-2.

Afgelopen zomer likte Foreholte zijn wonden. De ploeg had een seizoen lang tegen degradatie gevochten, en zag de vaste keeper, een belangrijk centrale verdediger en topscorer vertrekken. De debuterende hoofdtrainer Marcel IJzendoorn stond voor het eerst voor de groep en ontvouwde zijn doelstellingen in augustus: bovenin het rechterrijtje eindigen, dat was  het maximale wat er in Voorhout van het vlaggenschip werd verwacht.

Met die doelstelling ging Foreholte aan de slag in september. Naarmate de competitie vorderde, bleven er steeds meer punten binnen stromen op de Elsgeest. Op het trainingskamp in Barcelona schaafde IJzendoorn vorige maand de doelstelling bij en werd er ingezet op een periodetitel en eventueel meespelen voor het kampioenschap. Die eerste doelstelling kon vandaag worden afgevinkt.

Eigenlijk wilde IJzendoorn niets zeggen tegen zijn team voorafgaand aan de wedstrijd. ,,De jongens hebben zelf afgedwongen dat we vandaag voor de periode speelden. Dan moeten ze het ook zelf afmaken. Vandaag konden ze met een prijsje Foreholte op de kaart zetten.’’

Kaas van het brood

Dat moest dan gebeuren in de tweede helft. De Voorhouters gingen rusten met de brilstand en moesten dus scoren om zich van de periode te verzekeren. IJzendoorn vond echter dat zijn ploeg niet goed aan het tweede bedrijf begon. ,,We kwamen slecht uit de kleedkamer. We lieten ons de kaas van het brood eten, waardoor VUC op een voorsprong kwam. Er moest dus iets gebeuren.’’

Dit deed IJzendoorn door met vier man voorin te gaan spelen. Hij zette Toni Arroyo naast Dennie Luigies in de spits en liet Jelle Geerlings invallen op de rechterflank. Die laatste bleek een gouden wissel voor Foreholte. Met twee doelpunten kroonde de buitenspeler zich tot matchwinnaar.

Geerlings voelde een enorme ontlading na het laatste fluitsignaal. ,,De periodetitel dreigde door onze handen te glippen. Gelukkig zetten we nog even door en haalden we ‘m binnen. Mijn eerste doelpunt kwam uit de lucht vallen. Ik kreeg de bal wat gelukkig mee en stond oog in oog met de keeper. Ik omspeelde hem en liep de bal zo het net in.’’

Conditioneel sterk

Met dat doelpunt was het Haagse verzet nog niet doorbroken. Maar IJzendoorn wist voor de wedstrijd waar de sterkte van zijn ploeg lag. ,,We zijn conditioneel sterker dan VUC. Dat onze twee doelpunten laat vallen is dan ook niet verwonderlijk. Wat wel gelukkig was, was dat hun aanvoerder twee gele kaarten in een minuut pakte.”

Geerlings bekroonde zijn invalbeurt ook met een tweede doelpunt. ,,We kregen een vrije trap na die rode kaart. Dennie (Luigies) legde de bal uit die vrije trap netjes breed met zijn borst. Mijn eerste schot werd geblokt. Maar de tweede poging kon ik lekker inschuiven.’’ Vervolgens kreeg VUC nog twee goede kansen op de gelijkmaker. Maar de uitstekend keepende Niels van Schie zorgde ervoor dat rond de klok van vier er een klein Voorhouts feestje plaatsvond in Den Haag.

Door de overwinning staat Foreholte derde met één punt achterstand op de twee koplopers TAC’90 en Wilhelmus. Geerlings vindt de periodetitel mooi, maar zei ook; ,,Als we zo dichtbij een eventueel kampioenschap zijn dan moeten we die ook maar pakken.’’ Zijn trainer was iets gereserveerder. ,,Als we over vier wedstrijden nog steeds op deze positie staan, dan gaan we vijf finales spelen. Maar eerst is het tijd voor een feestje.”

Woorden die Geerlings alleen maar kon beamen. ,,Vandaag is het tijd voor feest, vanaf morgen kijken we naar volgende week.’’

VUC – Foreholte 1-2 (0-0). 56. 1-0 Achterberg, 80. 1-1 Geerlings, 85. 1-2 Geerlings

Foreholte: Van Schie; Schinkelshoek, Vlasveld, Jongbloed, Wiering; Lemmers, Bleijswijk (‘63 Arroyo), Dickhoff; Schrama (70. Geerlings), Luigies, Grondel.

Tekst: Matthijs Snepvangers

Foto: Jeannette Dijkstra

logo-vankesteren-300


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 13 aug.
Oefenduels
Koninklijke HFC3-4Ter Leede
FC Lisse0-1Katwijk
FC 's-Gravenzande0-3Rijnsburgse Boys
Noordwijk0-1VVSB
Quick Boys1-2Jong ADO Den Haag
Foreholteafg.Warmunda
Do. 15 aug.
Oefenduels
Quick Boys6-1TAC'90
Za. 17 aug.
KNVB-beker
VVSB2-4Harkemase Boys
FC Lisse1-2Ajax (ama.)
Ter Leede1-4Fortuna Wormerveer
FC Rijnvogels0-4O.S.S.'20
Oefenduels
Koninklijke HFC2-2Rijnsburgse Boys
Noordwijk4-0OJC Rosmalen
SJC5-0DTS Ede
Zandvoort4-0Valken '68
Hillegom2-1Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)2-2VVC
Katwijk4-0Velsen
Zo. 18 aug.
Oefenduel
ASC3-3Foreholte
Hillegom0-3DEM
VVH/Velserbroek3-2Van Nispen (zon.)