“Je komt die gasten vaak tegen, waar dan ook. Het zou wel lekker zijn om zelf nu eens een grote mond te kunnen hebben.” Bas Gozeling stipt perfect het belang en de uitgangspunten van een derby aan, zeker ook vanuit het perspectief van Teylingen. De Sassenheimers hopen – na twee nederlagen en twee remises – nu eens aan het langste eind te gaan trekken.

Gozeling draagt in de beginfase van dit seizoen de aanvoerdersband, maar hij is niet de ‘nieuwe’ captain, zo vertelt hij desgevraagd. “Dat is al jaren Dennis van den Nouland en dat is hij nog steeds. Dennis is alleen een tijd voor zijn werk in het buitenland geweest: hij heeft de volledige voorbereiding gemist en is pas een aantal dagen terug in Nederland. Het zal nog wel eventjes duren voordat hij weer wedstrijdfit is en zichzelf in het team heeft geknokt. Tot die tijd draag ik de band, maar Dennis is nog steeds de aanvoerder van de groep.”

‘Veel voldoening’
Tijden dat werk voorrang kreeg boven het voetbal, heeft Gozeling ook gekend. Om die reden deed hij in januari een stap terug bij de A-selectie van FC Lisse en sloot hij even later aan bij Teylingen. Een stap die maatschappelijk gezien het beoogde effect heeft gesorteerd. “Eigenlijk merk ik dat het nóg drukker is dan toen ik nog bij Lisse speelde. Maar ik heb nu meer tijd om in mijn werk en promoties te steken. Dat laatste is tot dusver ook gelukt en dat geeft veel voldoening.”

‘Het is een hele beleving, het hele dorp loopt uit en staat op zijn kop.’

Dat zijn oude club momenteel in zwaar weer verkeert, vindt Gozeling vervelend. “Ja, daar baal ik wel van. Er zitten veel vrienden van me bij FC Lisse, jongens die ik nog een paar keer per week spreek. Ik vind het jammer, ook voor de trainer (Richard van Heulen, red.). Ik heb hem in de jeugd en bij het tweede gehad en hij was natuurlijk ook assistent bij het eerste. Ik weet dat het een heel goede trainer is. Het is balen voor hem dat, nu hij de kans krijgt, er zoveel is veranderd en het nu even niet loopt. Dat is niet gek als je de hele as hebt verloren.”

Gozeling daalde zelf ruim een handvol niveaus af: van de Tweede Divisie naar de Vierde Klasse. Dat was voor hem ‘heel erg wennen’. “Aan alles eigenlijk”, stelt hij.

“De groep is anders, het niveau, de complexen waarop je speelt. Daarnaast aan het twee keer trainen in plaats van drie keer per week. Ik ben vorig seizoen ook veel geblesseerd geweest. Steeds na een spierblessure te vroeg weer begonnen. Alles stond op de ranglijst dicht op elkaar en er kwamen steeds belangrijke wedstrijden aan. Ik was ook niet helemaal eerlijk naar mezelf. Als ze vroegen of ik kon spelen, gaf ik aan dat ik er klaar voor was, terwijl ik eigenlijk zelf nog twijfels had.”

‘Als wij ons niveau halen en minstens net zoveel strijd leveren, verwacht ik dat wij net wat meer in huis hebben.’

‘Breder en weer een jaar verder’
Het huidige Teylingen beschouwt Gozeling als sterker dan vorig seizoen. “Er zijn echt wel wat jongens met kwaliteit bijgekomen. Helaas zijn er een aantal versterkingen ook al een tijdje geblesseerd. Denk aan Jimmy Brugman en Joey van den Berg, die ook een zware kruisbandblessure heeft gehad. Het duurt nog wel eventjes voordat Joey weer op het veld staat. Maar met Melvin (van Stijn), Sam (Witkamp) en Jay (Berk) hebben we er echt een paar goede spelers bij. We zijn veel breder en daarnaast ook weer allemaal een jaartje verder.”

Zelf maakt Gozeling zich op voor zijn tweede derby. “Het is een hele beleving, het hele dorp loopt uit en staat op zijn kop. Het is een mooie rivaliteit, dit soort wedstrijden maak je op dit niveau niet vaak mee.”

De keerzijde is dat Teylingen de laatste jaren wel vaker het onderspit moest delven tegen Warmunda. Volgens Gozeling zijn de roodzwarten nu extra gebrand om de tendens te keren. “Je komt die gasten vaak tegen, waar dan ook. Het zou wel lekker zijn om zelf nu eens een grote mond te kunnen hebben.”

Geconfronteerd met de voorspelling van Warmunda-doelman Wesley Kerkvliet (2-0 voor Warmunda, red.) moet Gozeling lachen. “Dan zeg ik 0-2 voor ons.”

“Zij hebben er vertrouwen in, maar wij ook absoluut. We zijn als groep weer een stukje verder. Als wij ons niveau halen en minstens net zoveel strijd leveren, verwacht ik dat wij net wat meer in huis hebben.”

Foto’s: Peer Compeer

Lees ook: Gozeling: ‘Merkte aan alles dat het een race tegen mezelf was’
Check ook: Warmunda-doelman Kerkvliet hoopt op derbyzege en eerste clean sheet

POPULAIRE BERICHTEN