Dat Jordy Groot als linker centrale verdediger een plek in het Elftal van het Jaar verdiende, mag in meerdere opzichten opmerkelijk heten. Niet alleen vanwege het feit dat hij gerenommeerde verdedigers voorbleef, maar ook omdat hij niet eens zo gek geleden nog furore maakte als aanvaller. Groot brak 6,5 jaar geleden door als linksbuiten aan de Lageweg, maar is inmiddels een dragende kracht in het hart van de defensie. ,,Ik vind het een eer dat ik spelers uit de Top- en Hoofdklasse ben voorgebleven.”

Het is een ontwikkeling die je veel ziet in het moderne voetbal: aanvallers die worden omgeschoold tot verdedigers. Groot is er een exponent van. ,,Het is nu het tweede seizoen dat ik vast in het centrum speel en het gaat wel lekker, ja. Ik ben iemand die het spel leest en veel gaten dichtloopt. Bovendien krijg ik de ruimte om naar voren te gaan.” Binnen de SJC-defensie is er een duidelijke rolverdeling. Speelt de opponent met een beweeglijke spits, dan ontfermt Groot zich over de mandekking. In het geval van een (kop)sterke spits doet Mike Verhoek dat.

Geïntegreerd 

Groot is met een Noordwijkse vriendin en een huisje in Noordwijk inmiddels aardig geïntegreerd in Noordwijk. Opvallend genoeg kwam de meeste steun elders vandaan. ,,Veel mensen uit Vijfhuizen hebben gestemd, via mijn oude club DSOV. Op gegeven moment hoorde ik iedereen alleen nog maar over de poll op Voetbal in de Bollenstreek. Ik wil alle Vijfhuizenaren en SJC’ers die op mij gestemd hebben bedanken.”

Groot is inmiddels weer anderhalf jaar terug bij SJC. In het seizoen 2011-2012 speelde hij een jaartje voor toenmalige hoofdklasser Voorschoten ’97. Groot zou het nog graag een keer hogerop proberen. ,,Die ambitie heb ik zeker. Als er een mooie club komt, waar ik kans maak op speelminuten, dan zou graag ik de stap maken. Maar mocht niemand zich melden, dan blijf ik met alle liefde bij SJC.”

Titel

De kans is aanwezig dat Groot helemaal niet weg hoeft om hogerop te gaan. SJC kent een uitstekend seizoen en presteert met een derde plaats boven verwachting. Zondagavond verkondigde Mike Verhoek op deze site aan dat SJC zich niet meer kan verschuilen en vol voor de titel moet gaan. ,,Dat ben ik met hem eens”, zegt Groot. ,,Het is zeker niet onmogelijk. Op Neptunus na, hebben we van alle clubs gewonnen. Ik beschouw Nieuwerkerk als de grootste favoriet.”

Groot noemt als SJC’s voornaamste kwaliteit de eensgezindheid binnen de ploeg. ,,We hebben een fantastische groep die voor elkaar door het vuur gaat. Het is lekker voetballen in deze ploeg. We hebben misschien in de zomer aan kwaliteit ingeleverd, maar zijn nu meer een team. We weten goed van elkaar wat we kunnen en doen geen gekke dingen.”

Foto: Johanna Wever

POPULAIRE BERICHTEN