Door velen wordt logischerwijs de parallel getrokken met zijn legendarische voorganger bij Foreholte die furore maakte onder de lat bij Ajax en Manchester United. Beiden verhuisden pas op latere leeftijd naar de Amsterdamse club, maar toch lijkt Stan van Bladeren (17) volgens hemzelf minder op Edwin van der Sar dan veel mensen denken. 

,,Qua stijl verschillen we wel. Ik moet het hebben van het meevoetballen en mijn techniek. Ik kan voor een keeper goed voetballen. Van der Sar had fantastische reflexen, zeker op latere leeftijd. Hij beheerste eigenlijk alles en was een grote persoonlijkheid.”

Op de Toekomst zijn de spelers van Ajax net klaar met trainen en staan vaders met hun kroost buiten de poorten te wachten om handtekeningen te kunnen verzamelen. Binnen in de kantine is het een stuk rustiger en zit Van Bladeren relaxed te wachten. Zijn zelfverzekerde houding verraad dat de sluitpost al een tijdje rondloopt op het trainingscomplex.

De beste speelt 

Van Bladeren speelt sinds de B-junioren voor Ajax en traint vanaf dit seizoen mee met Jong Ajax. Hij zal keepen in de A1, waar hij de eerste keeper is voor de zoon van de man met wie hij vaak wordt vergeleken; Joe van der Sar. ,,Dat is inderdaad wel grappig. Maar ik weet ook: de beste speelt. En als ik dat niet ben, dan is hij dat. Zo simpel is het.”

Er is, haast vanzelfsprekend, een goed contact met de huidige directeur marketing van Ajax. ,,Als hij komt kijken geeft hij daarna wel zijn mening. Ook rijd ik af en toe met hem mee naar de club en dan hebben we het over bepaalde zaken.”

Van Bladeren zegt niet te ver vooruit te willen kijken. Hij wil iedere dag het beste uit zichzelf halen, en hoopt dat die instelling zijn vruchten gaat afwerpen. Feit is dat Ajax veel vertrouwen in hem heeft. Niet voor niets tekende de Voorhouter in maart een contract dat hem voor minimaal drie jaar aan de Amsterdamse club verbindt. Van het eerste elftal durft Van Bladeren nog niet te dromen. ,,Ik heb een aantal goede keepers voor me. Het ligt er ook aan of Jasper Cillessen wordt verkocht. Ik heb een uitdaging nodig. En wil speelminuten maken, maakt niet uit waar. Het belangrijkste is dat ik mezelf blijf ontwikkelen. We gaan rustig bekijken waar dat is”, zegt de nuchtere Van Bladeren.

De voorbereiding op het nieuwe seizoen verliep niet naar wens voor de 17-jarige doelman. Hij kreeg in de voorbereiding op het EK met Oranje-19 te maken met een enkelblessure, waardoor hij het toernooi moest missen. Ook het trainingskamp met Jong Ajax moest hij laten schieten. ,,En daar baalde ik ontzettend van.”

Peereboom

Het talent van Van Bladeren werd al eerder opgemerkt, maar toch kwam hij pas als B-junior in de opleiding van Ajax terecht. Lissenaar Frank Peereboom werd daar zijn trainer. De twee hebben een goede band opgebouwd in de loop der jaren. ,,Dat kun je wel zeggen. Het is fijn dat hij mijn eerste trainer was. Frank heeft mij de Ajax-mentaliteit stapje voor stapje bijgebracht. Het is een cliché, maar ik kwam uit een dorp en was niet veel gewend. Bij Ajax en in de grote stad gaat het er allemaal wat zakelijker en harder aan toe. Daar heeft Frank mij aan laten wennen door steeds ietsje meer te eisen.”

Inmiddels weet Van Bladeren wat er van hem wordt verwacht. ,,Als je niet goed genoeg bent, is het over en uit. Je weet dat het zo werkt en dat is soms hard.”

Van Bladeren keepte vorig seizoen samen met Indy Groothuizen in de A1. In de Youth League, de Champions League voor junioren, speelde hij tegen onder meer FC Barcelona en Paris St. Germain. Ajax maakte indruk, maar strandde jammerlijk na strafschoppen in de achtste finales tegen AS Roma. ,,Dat was totaal onnodig. Ik kon de ploeg helaas niet helpen, want ik pakte geen enkele penalty.”

De trips naar het buitenland noemt hij zowel leerzaam als gaaf. ,,Je komt op plekken waar je anders niet snel komt en speelt in stadions die je niet kent. Plus het feit dat het erg goed is voor je ontwikkeling. Het komt aan op details. En je raakt gewend aan het spelen van drie duels in een week.” Keeper bij Ajax of niet, ook Van Bladeren droomt net zoals veel kleine jongetjes over spelen in de grootste stadions ter wereld. ,,Er zijn zeker momenten dat je eraan denkt, maar je weet niet of dat ook echt haalbaar is. Het is mooi om er überhaupt over te kunnen praten.”

Ervaring

Wil Van Bladeren slagen, dan weet hij wat daar voor nodig is. ,,Rust is het toverwoord voor een keeper. Sommige dingen leer je pas later als je veel ervaring hebt opgebouwd. Een kwestie van de situatie leren kennen. De grootste valkuil voor een keeper is te gretig zijn. Voor een veldspeler is gretigheid juist goed. Bij een keeper kan dat tegen je werken.”

De band met zijn oude club Foreholte is nog altijd erg hecht. ,,Als ik op zondag niets te doen heb, ben ik er te vinden. Ook doordeweeks loop ik er rond. Het is mijn club. Er spelen vrienden van mij in de selectie. Ik ben daar niet Stan van Ajax, maar gewoon Stan van Bladeren. Al komt het wel steeds meer voor dat mensen die ik niet ken een praatje met me willen maken. Ik vind dat niet erg.”

Verhuizen naar Amsterdam is dan ook geen optie. ,,Ik ga niet weg”, zegt Van Bladeren resoluut. ,,Ik ken iedereen en omdat ik bijna mijn rijbewijs heb, ben ik zo meteen nog sneller op de club. Binnen twintig minuten. Nu doe ik er met de trein een uurtje over. Ook niet lang.”

Solide

Op het oog lijkt Van Bladeren een rustige, evenwichtige persoonlijkheid. Waar leeftijdsgenoten nogal eens uit de band kunnen springen, hoef je dat van hem niet te verwachten. Hij bevestigt dat beeld.  ,,Buiten het veld ben ik rustig en doe ik geen gekke dingen, maar binnen de lijnen roer ik zeker mijn mondje wel. Dat moet als keeper ook wel. Het moet gewoon goed staan.”

Beroemd of berucht is hij vanwege het risico dat hij in zijn spel legt. Vinden analytici dat Cillessen al veel risico neemt en soms lang wacht met de bal aan zijn voet, naar eigen zeggen is de Voorhouter nog erger. ,,Ik vind het fantastisch wat Jasper soms doet. Daar kan ik van genieten. Ik houd van veel risico. Ik wil altijd alles voetballend oplossen.”

Een keer verslikte hij zich in zijn eigen capaciteiten. ,,Ik wilde een jongen uitspelen en dat mislukte jammerlijk. Maar de volgende keer deed ik het gewoon weer. Angst is namelijk dodelijk.”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Ajax/Gerard van Hees


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 19 nov.
Oefenwedstrijd
VUC0-1Quick Boys
Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 2-2SEP *wns
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)