Hij dacht sinds zijn komst, vlak voor het einde van het vorige millennium, alle stormen wel te hebben doorstaan, maar dit seizoen is misschien wel de heftigste van allemaal. Sinds 1999 loopt hij al op de Krom rond. Eerst als speler en sinds 2009 in zijn huidige functie als teammanager van de regerend algeheel amateurkampioen. Karim Hajji kan het nauwelijks bevatten dat zijn club zaterdag misschien wel degradeert. ,,Vorig jaar kreeg ik op het balkon nog een déjà vu. Ik stond daar zelf in 2000 ook toen we met Katwijk kampioen werden. En nu dreigt het mis te gaan.”

Alleen een wonder kan zijn elftal nog behoeden voor de afdaling naar de Hoofdklasse. ,,Het is nu nog een heel dun lijntje waar we op balanceren. Alles moet werkelijk meezitten”, zegt Hajji. ,,Heel raar”, vervolgt hij. ,,Aan het begin had ik er het volste vertrouwen in dat we minimaal in de top-vier gingen eindigen. Ik geloofde echt dat we er nog sterker op waren geworden. Maar na een paar duels besefte ik dat het lastig zou gaan worden.”

Als teammanager is Hajji een manusje van alles wat betreft zaken rondom het eerste elftal. Hij regelt net zo makkelijk vrijkaarten als dat hij een gesprek voor een speler aanvraagt met de trainer of technische commissie. ,,Ik ben allereerst een vertrouwenspersoon voor de spelers. Een soort klankbord. Zij kunnen aan mij alles kwijt waar ze mee zitten of waar ze hulp bij nodig hebben. Daarnaast ben ik ook een steunpilaar voor de trainer en help ik waar ik kan.”

Hajji kan ook niet precies de vinger op de zere plek leggen waar het mis ging dit seizoen. ,,Er is zoveel misgegaan. Pech, schorsingen, fouten, te weinig spelers in vorm. Het heeft niet met een ding te maken.” Hij weerlegt de hypothese dat het vertrek van Jordy Zuidam en Martin van Eeuwijk een te grote leegte achterliet in het elftal. ,,Deze jongens waren heel belangrijk, maar ze zijn vorig seizoen ook vaak afwezig geweest. Zoveel hebben ze niet gespeeld, alles bij elkaar. We hebben ook veel wedstrijden zonder hen gewonnen.”

Verdienste Bruinink

Sinds zijn komst naar Katwijk is er veel gebeurd op de Krom. ,,Ik heb in al die jaren wel negen trainers voorbij zien komen als speler. Het was een turbulente periode die we met de komst van Cees (Bruinink red.) afsloten. Met hem kwam er rust. Hij heeft spelers gehaald waar weinigen nog van hadden gehoord, maar dat sorteerde wel effect. Zij werden beter en beter en daarvan hebben we vorig seizoen de vruchten geplukt. Dat is de verdienste van Cees.”

Het was ook Bruinink die Hajji vroeg als teammanager. Een functie die hem op het lijf is geschreven. ,,Ik ben gestopt in 2008 en ben er toen een jaartje tussenuit geweest. Ik ken iedereen binnen de club en kan het met veel mensen goed vinden. Ik kan daardoor snel dingen regelen. Ik weet wie ik waarvoor moet hebben. Ik vind het ontzettend leuk om te doen. Een trainer ben ik niet, daarvoor heb ik niet de juiste eigenschappen. Maar in deze functie kan ik goed m’n ei kwijt. Dichtbij het elftal en de spanning voelen zoals je dat vroeger als speler ook voelde.”

Hij denkt dat de aanstelling van Bruinink volgend seizoen als technisch directeur de juiste is. ,,Zeker. Als het minder gaat, weet je hoe het gaat in de voetballerij. Dat geldt ook voor een club als Katwijk. Verschillende stromingen steken dan de kop op en allemaal hebben ze het beste met de club voor, alleen denken ze verschillend. Cees is niet alleen schuldig. Wij, de technische staf en de spelers, hebben gezamenlijk fouten gemaakt.”

Ervaren trainer

Hajji pleit, mede door het complexe karakter van de club, voor een trainer met ervaring. ,,Dat is het beste voor de club. Dat hoeft niet per se een oudere trainer te zijn, maar wel iemand die weet hoe het werkt. Katwijk is geen makkelijke club. Er heerst een bepaalde cultuur en daar moet je ook een beetje inpassen. Iemand met overwicht en de nodige bagage, die weet wat er wordt gevraagd, past daar denk ik het beste in.”

Ook al omdat Katwijk, mocht het degraderen, volgens Hajji gelijk de favoriet is om weer te promoveren. ,,Dat denk ik wel. De selectie blijft grotendeels intact. Het ligt er ook een beetje aan wat de KNVB doet met de indelingen. Ik heb gehoord dat ze misschien wat gaan wisselen. Makkelijk wordt het sowieso niet, dat zie je aan Quick Boys dat steeds net te kort komt.”

Tot slot heeft hij nog mooie woorden over voor zijn geplaagde ploeg. ,,Qua sterkte van de selectie vind ik de mogelijke degradatie zeker niet terecht, maar het is allemaal achteraf gepraat. Wel hebben we er alles aan gedaan. Dat kan ik wel zeggen. Niemand heeft verzaakt. Ook niet toen er interne problemen waren. De spelers en staf hebben altijd een front gevormd. Dat vind ik zeker een compliment waard.”

Tekst: Tom van der Wilt

POPULAIRE BERICHTEN