De clubs liggen op iets meer dan vier kilometer van elkaar vandaan. Teylingen en Foreholte zijn in feite bijna buren, in dezelfde gemeente. Zaterdagmiddag om 17.30 uur nemen ze het tegen elkaar op in de Tweede Klasse C. Niet de standaard zondag, maar de zaterdag is dit keer het strijdtoneel van ‘de Teylinger derby’. ,,Volgens mij willen ze zo meer toeschouwers trekken”, zegt Daan Heemskerk, centrale verdediger bij de Sassenheimers. ,,Het is meer een experiment. Hopelijk komen er veel mensen op af.”

De 23-jarige Heemskerk maakte vorig seizoen, in zijn eerste jaar bij de selectie van Teylingen, de derby al eens mee. Alleen niet op het veld, maar vanaf de zijkant. ,,Ik was in beide wedstrijden (0-0 in Sassenheim, 0-2 in Voorhout, red.) geblesseerd. Dit wordt eigenlijk mijn allereerste derby”, vertelt de mandekker, die afgelopen seizoen ongelukkig was. ,,Ik heb m’n arm gebroken, ben een keer door m’n enkel gegaan en had ook nog af en toe last van m’n knie.”

,,Na hun eigen wedstrijd kunnen ze direct door, met een biertje in de hand natuurlijk.”

De bij Ter Leede opgeleide voetballer maakte in de A-jeugd de overstap naar Teylingen, speelde daar twee jaar in de opleiding van de club, waarna hij naar de selectie werd overgeheveld. Op dat moment kreeg Heemskerk echter last van z’n knie. ,,In het ziekenhuis heb ik destijds een kijkoperatie ondergaan, maar daar konden ze niets vinden.

Vriendenteam
,,Ik heb er gelukkig nu geen last van. Het betekende wel dat ik toen een jaar niet heb gevoetbald. Ik ben toen op een gegeven moment bij een vriendenteam gaan voetballen, bij Teylingen zaterdag 3. Daar had ik het ontzettend naar m’n zin, maar ik wilde weer hoger gaan voetballen. Dus ben ik vorig seizoen weer bij de selectie terechtgekomen.”

Na een ongelukkig debuutjaar speelde Heemskerk in het lopende seizoen tot op heden alle wedstrijden. Ook zaterdag wordt hij weer in de basis verwacht bij het team van trainer Marc van Wonderen. Zijn vriendin en familie zijn dan langs de zijlijn te vinden, maar ook zijn maten van z’n oude vriendenteam. ,,Na hun eigen wedstrijd kunnen ze direct door, met een biertje in de hand natuurlijk”, lacht Heemskerk, die niet als enige speler zijn eerste Teylinger derby gaat spelen.

,,Ik denk dat het er fel aan toe gaat. Geen poot zal worden teruggetrokken.”

Lichte spanning
Dat geldt ook voor de pas zeventienjarige Olle Roffelsen, linksback van Foreholte. Vorig seizoen stond hij nog langs de lijn – samen met zijn vader en broer – het eerste aan te moedigen, nu laat trainer Frank Bloemheuvel hem waarschijnlijk starten. ,,Ik had niet verwacht dat ik dit seizoen direct basisspeler zou worden”, vertelt Roffelsen, die eigenlijk pas eerstejaars A-junior is.

,,Ik denk dat ik zaterdag de enige tiener op het veld ben, maar ik heb genoeg ervaring om me heen. Neem William van Vliet of Tjeerd van der Zwaan, die sturen mij in het veld of op de trainingen.”

Toch heeft de Voorhoutse verdediger wel wat lichte spanning voor zijn eerste derby. ,,Ik denk dat het er fel aan toe gaat. Geen poot zal worden teruggetrokken. Dat maakt het aantrekkelijker om naar te kijken voor het publiek. Ik hoop dat het druk wordt, zeker zo’n avondwedstrijd moet wel extra sfeer geven. ”

Archieffoto: Peer Compeer

Lees ook: ‘Nieuwe grond geeft Verwer nieuwe energie’POPULAIRE BERICHTEN