"banner

Met een 1-0 voorsprong bij de rust leek er werkelijk niks aan de hand voor SV Hillegom op bezoek bij Zaanlandia. Het balletje ging goed rond, er werden kansen gecreëerd en de ploeg van Bas Naber beloonde zichzelf met een goal. Even leek het er weer op alsof Hillegom de oude was. Met de nadruk op ‘even’, want in de tweede helft viel de ploeg weer terug in oude gewoontes en werd het niveau van het eerste bedrijf nooit meer gehaald: 2-1.

Het verschil tussen beide helften was net zo groot als het verschil tussen dag en nacht. In de ene helft lieten de mannen van Naber zien tot wat ze in staat waren en werd het écht zichtbaar dat de ploeg het niveau van de Eerste Klasse aankon. In de tweede helft werd het tegenovergestelde duidelijk. De hekkensluiter blonk uit in slordigheden, balverlies en wilde te gehaast naar het doel van de tegenstander.

Dat het verschil zó groot was, was ook voor Naber een verrassing. De oefenmeester zag dat zijn elftal de wedstrijd onder controle had, maar kon de grip op het duel niet terug krijgen na een snelle tegengoal in de tweede helft. ,,Dit is dan degradatievoetbal blijkbaar”, zocht de interim-trainer naar antwoorden. ,,Er was geen reden om in paniek te raken en we deden de dingen die we moesten doen. Na die 1-1 waren we het helemaal kwijt.”

Hillegom als vanouds
Voor de gelijkmaker van de thuisploeg deden de bezoekers bijna alles goed. Het positiespel zag er goed uit en er werd op een geconcentreerde en collectieve manier druk vooruit gezet. Aidan Ryan kon zijn elftal de ultieme beloning schenken, maar na een fantastische actie ging de bal er niet in. Kort daarna was Jeroen Dedel dicht bij de openingstreffer, maar zijn inzet belandde op de lat.

,,We zagen vanaf de kant dat we de controle kwijt raakten. Vooral aan de bal maakten we gekke keuzes en daardoor werden we onrustig.”

Even later kon Dedel alsnog een feestje vieren. Na een goede aanval kon de aanvaller zichzelf vrijspelen rondom het strafschopgebied en raak schieten: 0-1. Een zucht van opluchting was te horen langs de kant, want even waren de meegereisde toeschouwers bang dat Hillegom zichzelf niet zou belonen. Dat deed het alsnog via Dedel, die de beste eerste helft van de ploeg alsnog een passende beloning gaf.

,,Eigenlijk belonen we ons in de eerste helft net niet genoeg”, gaat Naber verder. ,,We hebben een beetje pech gehad met die bal op de lat van Jeroen (Dedel, red.), maar gaven aan de andere kant ook niets weg. Een 0-1 voorsprong is altijd mager en dat bleek. Want in de tweede helft waren we drie minuten bezig en ontstond er een situatie waar geen gevaar was, maar wel een tegengoal uit viel. Daarna haalden we niet meer het niveau wat we hadden.”

Gekke keuzes en onrustig
Tom Tebbens had alle tijd om de bal terug te spelen naar doelman Daan Ruigrok, maar de verdediger liet zich in zijn rug verrassen. De aanvaller van de thuisploeg, Davey Kho, kon van de fout profiteren: 1-1. Ryan had daarna de blauw-witten weer de broodnodige boost kunnen geven door de 1-2 te maken, maar zijn inzet ging naast. Uit een hoekschop een paar minuten later kwam de thuisploeg op voorsprong: 2-1.

,,Blijkbaar zit het dus zó diep, omdat deze jongens al zoveel wedstrijden op rij hebben verloren.”

,,We kwamen niet meer in de wedstrijd. We zagen vanaf de kant dat we de controle kwijt raakten. Vooral aan de bal maakten we gekke keuzes en daardoor werden we onrustig. We speelden ons eigen spelletje niet meer. Onder alle omstandigheden moet je als ploeg zijnde terug kunnen grijpen op hetgeen wat werkt. Dat was dus wat we in de eerste helft deden. Blijkbaar zit het dus zó diep, omdat deze jongens al zoveel wedstrijden op rij hebben verloren.”

Laatste strohalm
Naber probeerde er met z’n team nog alles aan te doen om met een puntje terug naar De Zanderij te reizen. Keer op keer slaagden de Hillegommers er maar niet in om gevaarlijk te worden en dus werd er onnodig verloren. Doordat concurrenten Hoofddorp en NVC ook haar wedstrijden verloren, bleef op de ranglijst bijna alles hetzelfde voor de eersteklasser. Het gat naar de veilige plaats bedraagt nog zes punten.

Tegelijkertijd zal men in Hillegom afwachten wat er bij AGB gebeurt. Als de ploeg daadwerkelijk acht wedstrijden over moet spelen, lijkt dat dé strohalm die de mannen van Naber moeten pakken. Toch hoeft de ploeg zich minder zorgen te maken, dan voorheen. Als het het niveau haalt van de eerste helft in Zaandam, dan is handhaving zeker nog haalbaar. De club heeft in ieder geval nog zes, of zeven, finales te gaan om dat te bereiken.

Zaanlandia – Hillegom 2-1 (0-1) 32. Dedel 0-1, 48. Kho 1-1, 67. De la Porte 2-1

Hillegom: Ruigrok, Van den Berg (78. Turenhout), De Groot, Tebbens, M. van Veen, Pijpers, Van der Paard (81. Haagmans), Van Dongen, Ryan, N. van Veen (90. Arendse), Dedel.

Foto’s: Dirk van der Reep