Het is letterlijk en figuurlijk punten sprokkelen geblazen voor FC Lisse. Zaterdag volgde er eentje tegen IJsselmeervogels: 1-1. Lisse liep daardoor een punt uit op hekkensluiter RVVH, maar had bij winst uitstekende kunnen doen en SteDoCo kunnen achterhalen. Het blijft (ook) razend spannend aan de onderkant van de zaterdagse Topklasse.

De Lissenaren traden aan zonder verdedigers Sean den Hoed, Tom Zoontjes en Justin Valk. Bij IJsselmeervogels ontbraken ook legio spelers. Coach Sandor van der Heide bleef nuchter voorafgaand aan de wedstrijd. ,,We beginnen gewoon met elf man, zo simpel is het.”

Beter aanzicht
Doelpuntenmaker bij FC Lisse Robert van Boxel was gematigd tevreden (over zichzelf) na afloop van de wedstrijd. ,,Het had mooi geweest als ik matchwinnaar was geworden. Dat had ook een veel beter aanzicht gegeven op de ranglijst. Helaas moet ik mezelf de 1-1 aanrekenen. Ik stond niet goed en de gelijkmaker was een feit. Erg jammer nogmaals, want een winstpartij had ons heel goed uitgekomen. Vooral als je de uitslagen ziet van vandaag.”

Vooral niet verliezen leek het credo van beide ploegen. Dat was terug te zien in het spel. Veel strijd werd er in de wedstrijd geworpen. Maar het was vooral ook veel inleveren geblazen. Een kraker werd het niet. maar de strijd maakte veel goed. Het meeste balbezit was voor de Vogels, die ook uitstekend aan de wedstrijd begonnen. Binnen drie minuten deden zich drie goede kansen voor. Eerst werd de paal geraakt door Mike van de Laar en vervolgens redde Mark de Vries uitstekend op twee inzetten. Waar eigenlijk iedereen op een goal van IJsselmeervogels zat te wachten scoorde Lisse. De mee opgekomen Van Boxel rondde bekwaam af in de 23e minuut: 1-0.

DSC_0023                                Euforie bij het Robert van Boxel na het maken van de openingstreffer

IJsselmeervogels-coach Van der Heide, ,,Ja dat was een tegenvaller. We hadden een uitstekende start en hadden eigenlijk gelijk moeten scoren. We verzuimden de trekker over te halen in het eerste kwartier van de wedstrijd. Vooral van de vrijheid op het middenveld hebben we te weinig geprofiteerd.”

,,Zo is het maar net”, stelde collega-coach De Ruiter. ,,Wij begonnen natuurlijk dramatisch aan de wedstrijd, maar herpakten ons daarna goed. Het leverde de 1-0 op. Onze eerste kans ja, maar hij zat er wel in. Vervolgens hebben wij een aantal mogelijkheden gehad om op 2-0 te komen. Het ontbrak ons aan een beetje geluk. Daarbij moet ik toegeven dat het ons in de slotfase niet tegen zat.”

,,Ik vond ook deze wedstrijd niet groots van beide kanten”, vervolgde De Ruiter. ,,Maar dat weet je als je degradatievoetbal speelt. Na de 1-0 voorsprong had ik goede hoop dat de 2-0 zou vallen, maar de goal bleef te lang uit. Die tweede goal hadden we voor rust al moeten maken, We kregen toen veel ruimte om overtalsituaties uit te spelen. Rik Vermeulen met een vrije voorzet en goede kansen met Murat Onal en Koen Fokkema. Zonde.”

DSC_0280                                   Kevin Winter probeert een hoogstandje tegen zijn oude club

Ook in het tweede bedrijf kwamen de Lissenaren niet tot scoren. De Vogels deden dat wel, na ruim zeventig minuten. Een makkelijk gegeven vrije trap door de matig fluitende scheidsrechter Kloet werd Lisse fataal. Verdediger Jeffrey Buitenhuis trok de stand weer in evenwicht: 1-1.

Spelers en trainers van beide ploegen lieten zich na afloop niet verleiden tot uitspraken over Kloet. De beste man begreep er soms niets van. Met zijn neus er bovenop verzuimde hij Lisse luttele minuten later een penalty te geven wegens hands. Constant hield Kloet het spel op. Gaf geen voordeel, brak snel genomen vrije trappen af en wapperde kwistig met gele kaarten in deze faire wedstrijd. De wedstrijd kwam daardoor moeizaam op gang.

Oog van de naald
De Ruiter had ook nog de pech dat Fokkema net na de rust uitviel. Een onwillige achillespees was de oorzaak. Fokkema besloot gelijk te wisselen. De stand bleef op 1-1 steken. Zoals al aangegeven kroop Lisse in de slotfase nog door het oog van de naald, maar overleefde.

Zaterdag wacht de zware uitwedstrijd tegen HHC Hardenberg. De Ruiter ziet de wedstrijd met vertrouwen tegemoet. ,,Ik heb daar nog nooit verloren. Dat wil ik graag zo houden.”

FC Lisse – IJsselmeervogels 1-1 (1-1). 23. Van Boxel 1-0. 72. Buitenhuis 1-1.

FC Lisse: De Vries, Buijs, Van Boxel, De Goede, Filippo, Rauws, Winter, Monteny, Vermeulen, Fokkema (49. Cijntje), Onal (80. Pauw)

Foto’s: Hubert Habers