Tot en met 31 maart wordt er niet gevoetbald in verband met het coronavirus. De voetbalbond nam dat besluit naar aanleiding van de maatregelen die het kabinet donderdagmiddag aankondigde. De regering besloot dat alle evenementen met meer dan honderd mensen deze maand niet meer mogen plaatsvinden om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Profclubs blijven ‘gewoon’ trainen, maar hoe pakken onze topamateurclubs uit de regio dit op?

Het nieuws dat er tot eind maart een streep gaat door alle amateurwedstrijden kan op begrip rekenen in de Bollenstreek. Toch voelt het ook apart aan. ,,Het zal vooral even wennen zijn zonder voetbal”, vertelt FC Lisse-voorzitter Leon Annokkee als echte voetballiefhebber. ,,Opeens ben ik doordeweeks en in het weekend thuis. Normaal denk je dan: ik ga even lekker voetbal kijken. Maar dat kan nu ook niet meer. Het is een gekke situatie.”

Bekendmaking
Voor de meeste clubs was het ook een enigszins stressvolle situatie. Moest de vereniging volledig dicht of waren er nog andere mogelijkheden? Voor de preses van Ter Leede, Kees de Lange, was het donderdagmiddag helemaal even snel schakelen.

,,Ik zat in de trein richting Schiphol. Ik zou namelijk een paar uur later naar Londen vliegen, want daar woont mijn zoon. Ik heb snel ingecheckt en heb daarna met een paar mensen van de club contact gehad. Er was eigenlijk geen enkele discussie dat we ons sportpark zouden sluiten en de trainingen in ieder geval tot maandag niet door laten gaan. Zo stond er binnen een uurtje een bericht op de site. We bekijken de situatie gewoon per week. Maar hoe het er nu voorstaat, zullen we dit volgende week ook nog wel handhaven.”

,,Donderdagavond heeft het eerste nog wel getraind. Dat zal ons eerste elftal ook af en toe blijven doen.”

In Noordwijkerhout bekeek VVSB-voorzitter Arjan Broekhof donderdag live de persconferentie van minster-president Mark Rutte. ,,Om twee redenen: vanuit zakelijk belang, maar ook als voorzitter van een voetbalvereniging. Direct na het besluit dat er een streep ging door sportevenementen, heb ik contact gehad met andere bestuursleden en de trainer.”

Maatregelen
,,Donderdagavond heeft het eerste nog wel getraind”, legt Broekhof uit. ,,Dat zal ons eerste elftal ook af en toe blijven doen. Dat hebben we samen met de trainer besloten. Er zullen misschien wel wat alternatieve trainingen komen.”

Bij vv Katwijk hebben ze hun sportpark ook voorlopig op slot gezet en er wordt in ieder geval tot maandag niks gedaan. ,,We bekijken de situatie eigenlijk gewoon per dag”, laat technisch manager Cees Bruinink weten. ,,We volgen de adviezen van het RIVM op en houden alles nauwlettend in de gaten. Het is ook afwachten wanneer alles weer gaat beginnen, want we weten het op dit moment gewoon niet. Het is onvoorspelbaar.”

FC Lisse heeft hetzelfde besluit genomen en gaat van het weekend bekijken of het eerste elftal eventueel nog kan trainen. Alle trainingen van de jeugdelftallen gaan in ieder geval tot en met 31 maart niet door. ,,We zijn er nog niet over uit en misschien worden de maatregelen wel weer aangescherpt door de overheid”, denkt Annokkee. ,,Als we eventueel gaan trainen, dan zal dat minder vaak in de week zijn. Maar dan zullen we de kleedkamers zo min mogelijk gebruiken en laten we de spelers hun kleding thuis wassen.”

,,Het zal een roerige tijd worden voor zowel de voetbalbond als de clubs”

SJC schort de trainingen voorlopig op. Hoe de komende weken eruit gaan zien voor de selectie, gaat de trainer Florian Wolf nog inventariseren. De ploeg zelf was juist in vorm de laatste weken. ,,Zo draai je net zoals de eerste periode mee in de top vijf en zo is het maar afwachten welke club er goed uit deze tijd weet te komen. Maar goed, ik zeg altijd: ‘waar je geen invloed op hebt moet je jezelf niet druk om maken.”

Competitieprogramma
In theorie mag er na 31 maart weer gevoetbald worden, maar VVSB-voorzitter Broekhof denkt dat het niet zo’n vaart loopt. ,,Mijns inziens kan je niet clubs verplichten op 4 april weer te gaan voetballen. De vraag is of alles dan weer voorbij is en als je enkele weken niet optimaal hebt kunnen trainen liggen ook blessures op de loer.”

Mochten de maatregelen op 31 maart zijn ingetrokken, dan verwacht de voorzitter van Ter Leede ook dat het een hele puzzel wordt om de afgelaste wedstrijden in te halen. ,,Er zijn duizenden mensen die op zaterdag voetballen”, analyseert De Lange. ,,Bij de jongste jeugd kan je denk ik nog wel zeggen: de afgelopen duels laten we zitten en we gaan verder met het resterende programma. Of als het echt heel lang duurt, dan wijzen we een kampioen aan.”

,,Maar bij de eerste elftallen is dat een heel ander verhaal. Wij staan nu op een promotie-/degradatieplek. Wat gaan ze dan doen? Het zal een roerige tijd worden voor zowel de voetbalbond als de clubs. Dat zal allemaal in samenspraak gaan.”

De KNVB heeft de amateurclubs overigens niet verboden om oefenwedstrijden te organiseren, maar VVSB zal zelf in de komende periode ook geen initiatief nemen voor vriendschappelijke duels. Ook uitnodigingen zullen de Noordwijkerhouters voorlopig afslaan. ,,Wij gaan geen oefenpotten spelen. Een eigen selectie heb je onder controle, maar een tegenstander niet. Daarom laten we de trainingen nu wel doorgaan, maar gaan we niet tegen een ander club spelen. We hebben vertrouwen in onze medische staf. Die houden alles in de gaten. En natuurlijk geldt ook voor de voetballers: als je jezelf grieperig voelt, blijf dan lekker thuis.”

*Dit is een gezamenlijke productie van de redactieleden van Voetbal in de Bollenstreek

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Dirk Kuyt’ van SJC doet weer mee: ,,Het is nog vrij snel gegaan”

 

POPULAIRE BERICHTEN