In de nieuwe rubriek ‘Ideale elftal van…’ laten we iedere maand een prominent uit de regio zijn of haar favoriete elftal aller tijden samenstellen. .In deze derde editie mag de 52-jarige Hans Zwaan clubicoon van zowel Rijnsburgse Boys en Katwijk zijn elftal kiezen. De topschutter speelde bij beide ploegen altijd een belangrijke rol in de punt van de aanval.

Zwaan begon met voetballen in de jeugd bij de Uien. Zwaan was dodelijk in de zestien meter en scoorde er lustig op los, maar eerder was Zwaan een flankspeler. Coach Arie Lagendijk had andere plannen en turnde Zwaan om tot spits.

Na een uitstekende periode ging het mis in Rijnsburg en speelde Zwaan een jaar lang zelfs geen voetbal. Dat kwam omdat Rijnsburgse Boys-coach Arie Kurver met een twee spitsensysteem wilde voetballen en Zwaan viel buiten de boot. Een andere icoon uit het amateurvoetbal Lagendijk klopte begin 1992 aan bij Zwaan. Zwaan en Lagendijk kenden elkaar al van Rijnsburg en Lagendijk zag het wel zitten in Zwaan. Er was weinig voor nodig om de goalgetter naar Katwijk te halen. Het nieuwe avontuur kon beginnen bij zijn tweede club, waar hij in zes seizoenen meer dan 150 goals scoorde.

,,Hans,  mooi dat je meewerkt aan het samenstellen van jouw elftal. Laten we beginnen met de keeper die de meeste indruk heeft gemaakt op jou.”

Tom van der Niet
,,Ja, dan kies ik voor Tom van der Niet. Ton was een katachtige keeper. Prachtige stijl en zeer sterk in de lucht. Geen lijnkeeper, want Tom kwam er altijd uit als hij zag dat je door kon breken. Dan was je toch lichtelijk angstig of je goed met je passen uitkwam. Daar heeft Ton veel doelpunten mee voorkomen want dat was ook een van zijn sterke eigenschappen.”

,,Dan naar de laatste lijn. We beginnen bij de backs.”

Hans van der Plas
Voor een rechtsbuiten was Quick Boys-speler Hans van der Plas heel vervelend om tegen te voetballen. Hans was buiten een goede verdediger ook continue met aanvallende acties bezig. Die schakelde eerst zijn tegenstander uit om er vervolgens over heen te gaan. Je werd knettergek van Hans, want je moest heel veel achter hem aan lopen zodat je zelf te weinig aan voetballen toekwam. Wij moesten elkaar voorin constant af wisselen om de ruimte af te dekken omdat we al wisten dat hij op pad ging. Het was veel meters maken als je tegenover Hans stond.”

Carlo van Zelst
,,Carlo schuwde zeker het duel niet. Bij Carlo wist je al dat als je de bal kreeg aangespeeld je moest springen voor je enkels bij wijze van spreken. Wel altijd op een faire manier, maar Carlo pakte je wel aan. Carlo was echt een ras verdediger en speelde altijd op het randje. Hij ging ook altijd mee naar voren bij corners door zijn lengte. Daar heeft hij altijd veel goals mee gemaakt. Ik heb Carlo meegemaakt bij Katwijk als een fantastische kerel.”

Stephan Spruijt
,,Ja, Stephan ook weer zo een speler met een enorme wedstrijdmentaliteit. Stephan was ijzersterk als verdediger zijnde. Had opbouwend en aanvallend inzicht en was kopsterk. Bij corners moest ik hem altijd afstoppen omdat hij ijzersterk was in de lucht. Ik heb veel derby’s tegen FC Lisse gespeeld en die waren altijd enerverend. Voor Lisse was Stephan een genot om in je elftal te hebben. En dat zijn de belangrijkste voetballers in de verdediging. Stephan hoorde je altijd veel praten in het veld tegen zijn medespelers. Hij had het vermogen om het elftal goed neer  te zetten.”

Huug Aandewiel
,,Dat kan er maar een zijn en dat was Huug. Deze jongen had werkelijk alle facetten in huis wat je in het voetbal moet brengen. Huug had een schitterende pass van achteruit en kon je gelijk vrij zetten voor de keeper. Technisch zeer begaafd. Zag het spelletje als geen ander. Inschuiven op het middenveld, waarbij hij gelijk de gaten dicht liep. Hij had een fantastische vrije trap waarmee hij vele goals scoorde rechtstreeks in de kruising.”

,,Dan naar het middenveld, Hans. Wie heb je daar op staan?”

Rene Ras
,,Wij hadden in mijn Katwijk-periode Marco van der Plas op linkshalf staan. Dan kwam hij natuurlijk Rene tegen. Qua speltype leken deze twee heel erg op elkaar, want ook Rene was aanvallend ingesteld. Als er twee spelers met elkaar begaan waren, waren het die twee. Het was verbaal noem alles maar op wat je kunt bedenken. Enorme leuke wedstrijden die bikkelhard waren en waar ze elkaar de huid vol scholden. Na de wedstrijd stonden ze een biertje te drinken aan de bar alsof er niets was gebeurd. Het was geweldig om die twee aan het werk te zien. En zo hoort het ook.”

John Blok
,,Ja, mijn spelverdeler is ongetwijfeld John Blok. John was in zijn Scheveningen-tijd fantastisch en een hele slimme voetballer. In die tijd had John met gemak in het betaald voetbal kunnen spelen, want John kon werkelijk alles. In de wedstrijd bespreking voordat we het veld ingingen kwam John altijd aan bod in de kleedkamer. Op en top een spelbepaler die je altijd vrij kon zetten en een fantastisch schot had. Een complete voetballer.”

Marco van der Plas
,,Als ik op rechts Rene heb, moet op links Marco staan. Marco heeft o.a bij Quick Boys en Rijnsburgse Boys altijd een hoog cijfer behaald met zijn voetbalkwaliteiten. Ik heb Marco meegemaakt in mijn elftal. Hij had altijd een enorme motivatie en drive  in de wedstrijd om de spelers neer te zetten op de juiste plek. Hij hield iedereen bij de les. Wat ik altijd heel mooi vond, was dat hij na de wedstrijd gelijk met de volgende tegenstander bezig was. Dan zij hij: “jongens scherp blijven, want volgende week staat die tegenstander ons weer te wachten.” Als je het dan over een top instelling hebt, was Marco daar een groot voorbeeld van.”

,,Dan de laatste linie Hans. Wie heb jij op rechtsbuiten neergezet?”

Martin de Louw
,,Dat is voor mij Martin de Louw. Martin was een echte buitenspeler die altijd met voetbal bezig was. Hij had een perfecte voorzet op maat. En een goede wedstrijdmentaliteit. Zo gauw hij het veld inkwam, zwengelde hij altijd het team aan en nam het hele team op sleeptouw. Ik vergeet nooit meer dat hij tegen een rode kaart aanliep tegen Excelsior Maassluis. Een beladen duel want het ging om een periodetitel. Martin moest invallen bij de stand 1-1 een kwartier voor tijd. Na twaalf seconden kon Martin gaan douchen met rood op zak. Na een luchtduel uit een vrije trap gaf hij een elleboog. Ik wil er maar mee aangeven dat hij altijd aan het oorlog maken was. Alleen toen ging het even mis. Maar het was altijd genieten met Martin. Het was een fantastische voetballer die voetbal ademde.”

Geert-Jan Bakker
,,Geert-Jan was een hele andere spits dan ik en niet te vergelijken. Ik kon daar erg van genieten. Iedereen heeft zijn eigen specialiteiten. Die jongen had een fluwelen balbehandeling en was altijd aanspeelbaar op het hele veld. Hij ging zwerven en was dan ook altijd levensgevaarlijk met zijn passeeracties.  Geweldig voetballer, een multi-speler pur sang.”

Ron Carli
,,De linksbuitenplaats is voor mij een moeilijke keuze voor mij want ik heb er twee. Ik noem wel even zijn naam Marco de Ridder, geweldig. Maar ik mag er maar elf opstellen en dan kom ik uit bij Ron Carli. Carli was een oud-voetballer van Feyenoord. Ik had met Ron een enorme klik. We hoefden elkaar maar aan te kijken en Ron zag dan exact hoe hij mij moest bedienen. Positioneel zowel van links of rechts was dat voor Ron geen enkel probleem met zijn unieke traptechniek. Op de centimeter legde hij de bal op mijn stropdas. Ik kon de bal altijd perfect inkoppen. Wat Ron bezat was een gave wat ik nog nooit had meegemaakt.”

POPULAIRE BERICHTEN