In de nieuwe rubriek ‘Ideale elftal van..! laten we iedere maand een prominent uit de regio zijn of haar favoriete elftal aller tijden samenstellen. In de vijfde editie mag het 50-jarige clubicoon van FC Lisse, Leon van der Zwet, zijn elftal kiezen. De verdediger speelde altijd een zeer belangrijke rol in het eerste elftal van FC Lisse en behield altijd het overzicht. Van der Zwet en Lisse waren onafscheidelijk.

In het seizoen 1988/1989 promoveerde hij met FC Lisse van de Tweede Klasse naar de Eerste Klasse. In die tijd het hoogst haalbare, omdat er nog geen hoofdklasse bestond. In 1996 werd hij met FC Lisse kampioen van de Hoofdklasse, die toen al wel was ingevoerd.

Het absolute meesterwerk van de Lissenaren kwam in het seizoen 2000/2001 met Leon in de ploeg. Na het binnen halen van de titel, werd de club ook Algeheel Zaterdag Kampioen bij de amateurs. Na zestien jaar topamateurvoetbal bij zijn geliefde club, stopte de verdediger met voetballen. Van der Zwet was lange tijd aanvoerder van FC Lisse en speelde 267 caps. Een record dat het afgelopen seizoen pas uit de boeken werd gevoetbald door Roel de Goede. ,,Dat is hem van harte gegund, een sympathieke jongen.”

Leon, herinner jij je debuut nog op 18-jarige leeftijd in het eerste elftal van FC Lisse?
,,Ja, dat was op een toernooi bij IJsselmeervogels waar onder andere ook GVVV aan meedeed en nog een zestal verenigingen. Zij speelden allemaal in de Eerste Klasse. Wij waren de enige uit de Tweede Klasse en wonnen prompt het toernooi.”

,,Ik vergeet het nooit meer, want het evenement heette ‘Oma’s Cake’. De familie De Graaf was sponsor van het evenement. Voor dat Jaan de Graaf naar AZ vertrok, stond hij op de markt de beroemde cake te verkopen uit Spakenburg. Na zijn AZ-periode pikte hij weer zijn baan weer op en ging hij gewoon de markt op.”

,,Dat was voor mij een hele mooie ervaring. Ik speelde onder andere met Frans van der Laan, Richard Mulder, Ron de Keizer en Arnold Vermeulen. Wij hadden toen een uitstekend elftal met veel jeugd. Daar was niks mis mee.”

Vier generaties: Koos, Kees, Leon en Kevin
De voetbalfamilie Van der Zwet is niet meer weg te denken bij FC Lisse. Opa Koos speelde in het eerste elftal. Zoon Kees was zijn opvolger. Leon volgde zijn vader weer op en nu is zijn eigen zoon Kevin bezig om zich vaster bij het eerste elftal van FC Lisse te nestelen. De nieuwste generatie is de vierde in de rij van de familie. Ook zoon Robin begint zich aan te dienen op Ter Specke.

Over naar jouw ideale elftal, Leon. Wie kies jij op doel?

Keeper: Peter Kromhout
,,Ik vond Peter een betrouwbare doelman. Peter voetbalde altijd mee en bracht de juiste snelheid teweeg in de spelhervattingen. Peter was altijd zo rap uit zijn doel. Daarna gaf hij ook nog eens een geweldige pas af, om zo de tegenstoot in te luiden.”

,,Als spits moest je van goede huizen komen om hem voorbij te lopen. Soms was hij mijlenver zijn doel uit. Zijn reactievermogen was ook een heel sterk punt van Peter. Ik heb met hem gespeeld bij FC Lisse en Peter was een heerser in het 16-meter gebied en daarbuiten.”

Linkerverdediger: Erwin van der Lugt
,,Over Erwin kun je een boek schrijven. Waar hij kwam, werden ze kampioen. Hij was een goede verdediger die je ook moeiteloos als laatste man of voorstopper neer kon zetten. Als opkomende back een ideale voetballer en ijzersterk aan de bal. Ook in één op één situaties wist hij raadt. Erwin schakelde moeiteloos zijn man uit.”

Erwin van der Lugt als coach

Rechterverdediger: Hans van der Plas
,,Hans moest je altijd in de gaten houden. Goede verdediger die langs de flanken mee voetbalde. Hans had ook een behoorlijk sterk postuur en dat gooide hij altijd in de strijd. Als je Hans in het veld zag lopen stond er wel wat. Verdedigend was hij ijzersterk op de rechterkant en daar kwam je niet zo maar even langs.”

,,Goede gozer trouwens. Ik spreek hem nog weleens hier en daar bij een voetbalclub. Altijd een prettig gesprek, moet ik je zeggen.”

Voorstopper: Carlo van Zelst
,,Carlo kwam heel goed uit de voeten als centrale verdediger. Hij was meedogenloos in het veld en een winnaar. Hij zocht altijd de grens op, deelde uit, maar incasseerde ook zonder morren. Bovendien was hij kopsterk en mentaal ijzersterk. Menige spits had het altijd lastig tegen Carlo.”

,,Wat Carlo als geen ander beheerste was dat hij met veel ruimte in zijn rug uitstekend kon voetballen. Zijn slimheid was daar een onderdeel van. Ook heel kort op de man spelen, was voor hem geen probleem. Hij was een complete verdediger dus.”

Laatste man: Huug Aandewiel
,,Toen ik net in het eerste bij FC Lisse stond, speelde Huug in het eerste bij Rijnsburgse Boys. Huug had een uitstekende vrije trap in z’n benen. Ook viel hij op door zijn inschuivende acties als verdediger.”

,,Huug behield altijd het overzicht en verdeelde het spel als geen ander. Hij scoorde ook makkelijk. Zijn maten achterin namen zijn positie over, zodat hij richting de goal kon opstomen en scoren. Huug was een complete laatste man.”

We schuiven een linie door. Wie heb je daar staan?

Linkshalf: Floor van Duijn
,,Floor was een diepgaande middenvelder met heel veel loopvermogen. Als rechtshalf van de tegenpartij wist je van tevoren dat je aan de bak moest tegen Floor. Hij had longen als een paard. Negentig minuten lang zag je hem bikkelen. Als je zo’n speler in je team had lopen, kon je weinig gebeuren. Constant sloot hij aan om druk bij te zetten en was hij daardoor moeilijk te verdedigen.”

Centrale middenvelder: John Blok
,,Dat is voor mij John Blok, maar daarbij wil ik ook Arnold Reinders noemen. Arnold heeft jaren lang bij Noordwijk gespeeld. Maar John was in mijn ogen echt een complete voetballer die alle technische aspecten van het voetbalspel beheerste in het veld. Een ander sterk punt van hem, was de rust en het overzicht in het veld.”

,,Dat John coach is geworden, verbaast mij niks. John was een echte spelverdeler in het veld en ontiegelijk slim. Altijd aanspeelbaar en dan zocht hij gelijk de goede oplossing. John was een echte topper in het amateurvoetbal.”

,,Het verbaast mij niks dat John Blok coach is geworden.”

Rechtshalf: Marco van der Plas
,,Marco is eigenlijk een pure linkspoot op de linkshalf positie. Maar ik wilde Marco per se in dit elftal opstellen. Hij was een echte ijzervreter. Een speler die goud waard was voor zijn team. Een echte winnaar die altijd voorop ging in de strijd en daar heel ver in kon gaan.”

,,Hij had een goede voorzet en was fysiek heel sterk, met veel loopvermogen. Als het spel hem niet zinde, gaf hij dat wel even aan. Hij was op het tactische vlak goed bij de les.”

Hoe ziet jouw voorste linie er uit?

Rechtsbuiten: Ron de Jager
,,Ron scoorde altijd heel makkelijk een goal. Hij heeft volgens mij weleens een seizoen gehad waarin hij er meer dan twintig in schoot. Van Ron ging altijd veel dreiging uit. Een echte topspits, die altijd wilde winnen. Dat straalde hij dan ook altijd uit.”

,,Ik kan me nog herinneren dat hij altijd met afgezakte kousen speelde. Hij had echt een neusje voor de goal. Hij was constant gevaarlijk vanaf de flank. Ron is in mijn ogen één van de betere spitsen in het amateurvoetbal geweest.”

Linksbuiten: Marco de Ridder
,,Marco heeft veel kampioenschappen meegemaakt. Hij zat in een goede periode van Katwijk. Marco was een jongen die 90 minuten volle bak ging. Met veel passie en strijd en een uitstekende voorzet werd Katwijk door zijn inbreng altijd gevaarlijk.”

,,Voor een back was het niet lekker als je Marco tegen kwam, want ook fysiek stond hij zijn mannetje. Hij sloopte je volledig als hij de kans kreeg want hij was beresterk.”

,,Marco de Ridder (l) sloopte je, als hij de kans kreeg. Hij was beresterk.”

Spits: Hans Zwaan en Patrick van Dam
,,Ik kon niet kiezen. Ik heb ze allebei meegemaakt, omdat ik tegen ze heb gespeeld. Net als Ron de Jager waren ze beiden van een ongekend niveau.”

,,Hans was het vaste aanspeelpunt bij Katwijk en heel kopsterk. Patrick was meer een voetballer over de grond en heel sterk aan de bal. Hans was de goalgetter en fysiek sterk. Patrick was een lichtgewicht en uitstekend in het korte en snelle combinatiespel. Twee tegenstanders waarbij ik altijd vol aan de bak moest.”

Graphic: Danny van den Bosch
Foto’s: Orange Pictures
Foto John Blok: Haaglanden VoetbalPOPULAIRE BERICHTEN