VIDB start vanaf deze week een nieuwe rubriek. Iedere maand laten we een prominent uit de regio zijn of haar favoriete elftal aller tijden samenstellen. We trappen deze nieuwe editie af met 69-jarige Ruud Bröring, oud-speler van Noordwijk en succesvol trainer bij FC Lisse en opnieuw Noordwijk.

Bröring is een bekend voetbalicoon in het topamateurvoetbal in de Bollenstreek. Begonnen op de linkerflank bij Noordwijk, waar hij dorpsheld Jan van der Lippe moest bedienen. Daarna werd hij geposteerd in de punt van de aanval. Als 16-jarige speler maakte hij in 1963 zijn debuut tegen SDCP en in 1983 stopte Bröring met voetballen bij Noordwijk. Daarna kwam hij nog een jaartje voor FC Lisse uit en ging hij het trainersvak in. Hij trainde zeven jaar de hoofdmacht van Noordwijk, FC Lisse in twee periodes van drie jaar en ARC. Momenteel is hij bestuurslid Technische Zaken bij ‘zijn’ Noordwijk.

Ruud, zullen we beginnen met je favoriete keepers?

Ger Reitsma
,,De keeper die ik mij kan herinneren in mijn actieve periode is Ger Reitsma van Zwart-Wit’28, een toenmalige club in Rotterdam-Zuid. Reitsma was een hele talentvolle keeper die ook in de belangstelling stond van Feyenoord. Een beetje type Jan van Beveren. Heel atletisch en een keeper die moeilijk te passeren was. Daar ben ik toen wel achter gekomen. Hij heerste in de zestienmeter.”

Nico Groenweg
,,Mijn tweede keeper is ongetwijfeld FC Lisse-doelman Nico Groeneweg, helaas overleden. Nico had de gewoonte om een uur voor de wedstrijd hele aparte muziek te draaien. Klaus Wunderlich Hammond muziek. Niet om aan te horen. Iedereen moest weg. Dat is mij altijd bijgebleven, want het was heel hilarisch. Ik heb er Frans van der Laan nog speciaal even over opgebeld. Maar bovenal was Nico een uitstekende keeper, die ook in de zaal heel erg goed was.”

Dan gaan we nu naar de achterhoede. Van links naar rechts. Wie is jouw linksback?

Jaap van Kesteren
,,De linksback die mij is bijgebleven is Noordwijker Jaap van Kesteren. Hij heeft jaren in de jeugd tot zijn eerste seniorenjaar als keeper gefungeerd, bijgenaamd de zwarte panter. Hij was altijd in het zwart gekleed. Maar hij vond de linksback-positie ook wel leuk. Een beul van een vent. Als ik het in de spits niet kon rooien, kwam hij naast me staan. En prompt scoorden we dan wel. Hij kon meedogenloos koppen, was een echte winnaar en haalde ook nog het Nederlands amateurteam. Hij heeft nog met de broers Rene en Willy van de Kerkhof gespeeld. Geen kleine jongen dus.”

En wie bewaakt het centrum?

Bram de Graaf
,,In de jaren ’70-’80 stond er een ijzersterk duo bij IJsselmeervogels in de verdediging. Dat waren Bram (Pommetje) de Graaf en Aalt Kok, die meestal de vrije man was. Twee beulen van gasten waartegen ik als spits moest opboxen. De Graaf was een kop groter dan ik en twee keer zo breed. Die liep mij het hele veld achterna. Het was een echte voorstopper. Ik heb mij suf moeten lullen om die uit zijn spel te halen om daar een goal tegen te maken. En dat lukte dan weleens. Terugkijkend was dat een indrukwekkende tijd.”

Rechtsback?

Mart van Kins
,,Ongetwijfeld Mart van Kins. Kwam bij Lugdunum vandaan en is een echte Leidenaar. Wat een humor had die man. Mijn dochters gingen aan de zijkant van het veld zitten aan zijn kantje om zijn humoristische uitspraken. Hij leek enorm op Paolo Maldini, de linksback en aanvoerder van Italië. Mart was een hele atletische speler en een echte publiekslieveling. Een fenomeen. Hij speelt nog steeds bij de veteranen van Noordwijk. Met Mart in de ploeg was het altijd een spektakel.”

Dan naar het middenveld. Wie heb je uitgekozen Ruud?

Jack Soumeru
,,Bij ACV uit Assen, die ook bij ons in de afdeling speelde, liep een rechtshalf: Jack Soumeru. Een jongen met Ambonees bloed. Atletisch, tactisch sterk en snel. Had ook veel lengte waar hij goed gebruik van maakte. Een nette, begaafde voetballer die meer dan 250 wedstrijden voor ACV speelde. Voor deze speler hadden we veel bewondering. Vaak was Soumeru een behoorlijk probleem, omdat hij moeilijk was af te stoppen.”

En wie zijn de creatievelingen?

Jan Vedder en Kees Karstens
,,Dan kom ik uit op Jan Vedder en Kees Karstens. Vedder was een hele begaafde middenvelder. Voor deze speler heb ik altijd veel bewondering  gehad. Jan was technisch en tactisch uitstekend onderlegd en altijd bepalend voor de ploeg. Naast Vedder had Karstens niet misstaan.”

,,Kees kon wel beter omschakelen. Allebei waren ze even klein. Karstens had dus wel weer iets andere kwaliteiten dan Vedder, maar waren beiden altijd belangrijk voor de ploeg. Karstens was een spelbepalende speler die je vandaag de dag weinig meer ziet. Een beetje Sneijder-type, maar dan nog meer het spel opleggen aan je tegenstander en verdedigend ook wat kunnen. Twee toppers waar je niet omheen kon vroeger.”

Ook nog een linkspoot ergens?

Albert Spaanderman
,,Dan kom ik uit op een Noordwijk-speler en dat is Albert Spaanderman. Albert kon op meer plekken spelen. Hij kwam als spits en eindigde fabuleus als laatste man. Ook als linkshalf heeft hij uitstekende wedstrijden gespeeld. Hij kwam uit een Noordwijks gezin met vier broers. Albert was de jongste van de vier en had het meeste talent.

,,Het was een allround voetballer met een afgemeten pass. Hij nam met gemak een bal aan tussen vier tegenstanders in en was niet van de bal af te zetten. Hij had ook een aparte manier van juichen. Als hij een doelpunt maakte wreef hij altijd in zijn handen. Prachtig om te zien. Deze man heeft net als Jaan de Graaf moeten aan zijn oma op haar sterfbed moeten beloven dat hij nooit op zondag zou voetballen. Dat alles had met het geloof te maken. Hij had een grote toekomst kunnen hebben, maar hij sloeg een blanco cheque van Ajax resoluut af uit geloofsovertuiging.”

Wie moeten er voorin voor de doelpunten zorgen. Te beginnen op linksbuiten…

Jan Willem Bogers
,,Dat is voor mij niet zo moeilijk, want dat is ongetwijfeld Jan Willem Bogers. Dat was een speler die net zo goed was als Rob Rensenbrink en dan overdrijf ik niet. Jan Willem was een bescheiden jongen die in zijn nadagen ook nog ging scoren en vrije trappen in de winkelhaak schoot. Een speler die alle facetten van het voetbalspel beheerste. Conditioneel ijzersterk. Was tactisch en technisch een geweldige voetballer. Hoe hij die ballen voorgaf was subliem. Ik hoefde er alleen nog maar tegenaan te knikken en hij lag in het net. Met zo’n speler op de flank was het heerlijk voetballen.”

Jaan de Graaf
,,Voor de spits maak ik een uitzondering en dat is Jaan de Graaf van IJsselmeervogels. Een ijzersterke kerel met snelheid. Ik heb hem nog eens een meter vanaf de cornervlag een goal zien maken, zo in de winkelhaak. Het was echt onvoorspelbaar. Een hele positieve jongen die voor ons ook ongrijpbaar was. Ook weer eigenlijk hetzelfde verhaal als Albert wat betreft de geloofsovertuiging. Alleen bij Jaan hadden ze een constructie bedacht bij AZ dat hij alleen op vrijdag en zaterdag speelde. Die jongen kon echt alles en was dus echt een spits van grote klasse.”

Henk Kiel
,,Als ik aan een goede voorhoedespeler op rechts denk, komt Henk Kiel bovendrijven. Helaas is hij overleden. Kiel speelde bij Go Ahead Kampen. Hij was een icoon bij die club en kon voorin overal spelen. Zijn doelpuntenrecord bij de club staat op 199 goals. In Kampen is nu ook het Henk Kielplein ter nagedachtenis naar hem vernoemd. Dat zegt genoeg over de man. Een uitstekende speler met een ijzersterke discipline.”

POPULAIRE BERICHTEN