Het was om gek van te worden, al dat blessureleed. Er leek geen einde aan te komen voor Maik van Zanten (26). Een vijftal operaties en vier jaar verder is de Hillegommer eindelijk weer fit. Het is het beste nieuws wat hij kon krijgen. ,,Het leven lacht mij weer toe”, jubelt de aanvaller. ,,Ik geniet van elke minuut op het veld.”

Van Zanten hervatte in februari de groepstraining. De afgelopen drie wedstrijden van vv Noordwijk deed hij als invaller zijn intrede. De buitenspeler geniet met volle teugen. ,,Volgens de trainer heb ik de hele tijd een grijns op mijn gezicht. Ik ben een echt voetbaldier. Voetballen, helemaal nu zonder pijn, is het mooiste wat er is.”

Terugkijkend is het te bizar voor woorden wat de oud-speler van Telstar en vv Hillegom heeft meegemaakt. ,,Mijn eerste jaar bij Noordwijk (2007-2008) heb ik volledig gevoetbald en het tweede jaar ook, tot vier wedstrijden voor het einde. Vervolgens liep ik een blessure aan mijn kruisband op en daarna heb ik eigenlijk alleen maar ellende gehad.”

Gretig

,,De eerste operatie is niet goed uitgevoerd, alleen kwamen we daar pas twee operaties later achter”, vervolgt Van Zanten. ,,Een collega van de arts die de eerste operatie had uitgevoerd sprak het vermoeden uit dat mijn kruisband er niet goed ingezet was. Maar ik dacht, het zal wel. Ik was jong en wilde gewoon graag voetballen. Bovendien hoor je wel vaker dat collega’s elkaar afkraken.”

Van Zanten bleef echter last houden en bezocht op advies van coach Robbert de Ruiter een erkende kniespecialist. Die voerde de uiteindelijke vijfde operatie succesvol uit. ,,Toen is mijn knie honderd procent goedgekeurd.” Vervolgens was het leed nog niet geschied. De eerste seizoenshelft stond Van Zanten met een peesontsteking buitenspel. Met rust en stabiliteitsoefeningen werd die kwetsuur uiteindelijk verholpen.

In al die jaren kwam het nooit in Van Zanten op om er de brui aan te geven. ,,Natuurlijk hebben mensen tegen mij gezegd: ‘Maik wat bezielt je? Ga aan je toekomst denken’. Misschien zit er een steekje bij me los. Maar als ik stop met voetbal, pak je iets van me af waarvan ik heel erg houd.”

Vastberadenheid

Dat mensen hem complimenteren met zijn vastberadenheid is voor Van Zanten een vreemde gewaarwording. ,,Ik zie dat niet zo, vind het iets normaals. Ik wil nu eenmaal graag voetballen. Dat mensen het knap van mij vinden dat ik ben door blijven zetten, vind ik leuk om te horen en doet me erg goed.”

Wat Van Zanten betreft, stoot hij nu in één keer door. ,,Ik wil de mensen weer de Van Zanten van mijn eerste twee jaar bij Noordwijk laten zien. Ik voel me goed, al moet ik conditioneel nog aansterken. Langer dan ’n uur kan ik echt niet spelen, dan lig ik aan de beademing. Volgend seizoen hoop ik een basisplaats, al durf ik gezien mijn voorgeschiedenis niet te ver vooruit te kijken. Ik ben nu 26 en wil nog graag lang op niveau spelen. Ik denk dat de Topklasse ook mijn niveau is.”

Tot slot wil Van Zanten graag de mensen uit zijn nabije omgeving bedanken. Zonder hun steun had hij het niet gered. ,,Ik heb veel aan mijn vriendin en ouders gehad. En ook het vertrouwen van Robbert de Ruiter is me veel waard. In de vijf jaar dat hij trainer is, heb ik nauwelijks gespeeld. Hij had ook kunnen zeggen: ‘Maik, het is misschien beter om verder te kijken’. Hij en de club hebben mij altijd gesteund. Dat wil ik graag terugbetalen.”

Foto: Dick van Duijn

POPULAIRE BERICHTEN